Ett mobilt sågverk kan spara pengar vid timmertransport

Av Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia

Ett mobilt sågverk kan spara pengar vid timmertransport

 

Den lilla staden Valdobbiadene ligger bland utlöparna till de italienska Alperna och är hemvist för bröderna Sergio och Bruno Geronazzo. De har hittat en unik affärslösning med ett mobilt sågverk för att såga virke i svåråtkomliga bergstrakter.

La Segheria Mobile


”Vi är födda och uppvuxna bland stockar, plank och sågspån”, säger Bruno stolt när han minns sin pappas passion för familjens sågverksföretag. Men han medger dock att det är ”ett yrke som håller på att försvinna”. Större sågverk läggs ofta ned. Småbönder, små snickerier och folk som tidigare jobbade lokalt med trä kan inte längre utöva sin verksamhet för att de inte längre har tillgång till något sågverk. ”Det var vår utgångspunkt”, säger Bruno. ”Ett sågverk på hemmaplan.”

Bröderna Geronazzos dröm blev verklighet när de köpte Wood-Mizer LT40, ett hydrauliskt dieseldrivet mobilt sågverk. ”Vi upptäckte det på en mässa och blev blixtförälskade i det. Tack vare sågverket kan vi köra direkt till den plats där timret fällts och börja jobba där: vi kommer dit med vår LT40, vi drar igång motorn och inom ett par minuter är vi igång med jobbet.”

The sawmill is towed by a car


The sawmill is quickly installed


A hydraulic loader quickly uploads a log to the sawmill


”På det sätter slipper vi problemet med transporten och hjälper kunden att spara pengar. Vi behöver inte längre någon traktor för att släpa ut stockarna ur skogen och inte heller någon lastbil för att köra hem virket till kunden.”

LT40 har två fördelar som bröderna använder för perfekt sågning. Den första är det elektroniska Setworks för automatisk inställning av brädstorleken, utan att manuellt kolla måttet för varje planka.

The electronic device quickly presets a sawhead for the next cut

With Wood-Mizer thinker blades you can produce lamellas 7mm thick


”Med Wood-Mizers Setworks blir vi mycket exakta”, säger Bruno. “Vi sågar lameller, 7 mm tjocka plankor. Så man kan alltså såga en bräda och flytta tillbaka såghuvudet som då redan är inställt för nästa skär. Det är mycket enkelt och går mycket snabbt.”

För det andra använder Bruno och Sergio specifika sågblad från Wood-Mizer, baserat på det träslag de sågar. ”Wood-Mizer gör ju sina egna blad”, säger Sergio. ”Det finns ett för varje träslag, från mjukare till hårdare eller mer fiberrika. Vi kan vara säkra på att dessa sågblad gör det bästa jobbet.”

Sawmillers keep a stock of blades for different types of wood

Tack vare LT40:s mångsidighet kan bröderna Geronazzo bygga relationer med andra lokala företag inom träindustrin, specifikt sådana som återvinner byggnadsmaterial från gamla bostäder och ger det nytt liv.

”För ett par år sedan”, minns Sergio, ”lyckades vi återvinna en del vackra bjälkar från en gård i Val Venosta tack vare LT40. Vi sågade upp dem på plats och sedan behandlades de av ett annat företag. Virket har därefter använts till golv, möbler och en charmig stuga.”

The mobile sawmill can work in forest

Operator sits in a comfortable chair while sawing

Wood-Mizer LT40 sawmill with hydraulic system for log loading

Privacy Policy