Stan från Kanada bygger sig ett växthus

Av Amanda Buttram, Wood-Mizer Contributing Author

Stan från Kanada bygger sig ett växthus

I åratal drömde Stan Kujala om att bygga ett växthus på sin strandfastighet i Port Alberni, British Columbia. ”Min fru och jag har entusiastiskt odlat grönsaker i åratal”, säger Stan. ”Vi har alltid velat bygga ett växthus för att förlänga odlingssäsongen.”

Med sitt eget växthus hemma skulle Stan och hans fru kunna plantera årets grönsaksgröda tidigare på våren innan utomhusförhållandena i området blir gynnsamma för odling. Den klimatstyrda miljön i ett växthus skulle också göra det möjligt att fortsätta odla växter under höstsäsongen och ända in på vintern. Det skulle innebära att familjen Kujala utökade sin odlingssäsong varje år. Det är tid som de inte bara skulle kunna använda till att öka sin skörd, utan också umgås och få njuta av att pyssla med sin gemensamma hobby.

 

Cedar greenhouse in British ColumbiaCedar greenhouse in British Columbia

 

Men Stan fick aldrig riktigt tiden till att bygga ett växthus, tills saker och ting förändrades. När coronapandemin inträffade 2020 vändes det dagliga livet upp och ned och Stan fick mycket mer tid över.

”När corona kom fick jag tid till att designa, konstruera och färdigställa mitt växthus”, säger Stan. Han skördade douglasgran och västerländsk röd ceder från sin egendom sommaren 2020. Han sågade sedan timret under vintern. Allt virke som behövdes för att bygga växthuset sågade han på sitt mobila sågverk Wood-Mizer LT40 Super Hydraulic.

 

Wood-Mizer LT40 Hydraulic portable sawmill in British Columbia CanadaWood-Mizer LT40 Hydraulic portable sawmill in British Columbia Canada
Douglas fir floor joists for greenhouseDouglas fir floor joists for greenhouse

 

Efter att ha låtit brädorna torka ett par månader var Stan redo att börja bygga sitt växthus, detta var i slutet av våren 2021. Han arbetade på projektet på fritiden och det tog två månader att slutföra. ”Min fru hjälpte mig delvis att bygga växthuset och att betsa träet”, säger Stan. Stan fick också hjälp av en vän med det tyngsta bygget och att ordna med växthusplasten.

 

Douglas fir timber frame for greenhouse in British ColumbiaDouglas fir timber frame for greenhouse in British Columbia
Cedar greenhouse with plantsCedar greenhouse with plants

 

I mitten på sommaren stod växthuset klart. Den färdiga konstruktionen mäter 3,65 x 3,65 m, vilket ger totalt 13,3 kvm inomhusutrymme. Genom att skörda material från sin egendom och såga virket på egen hand uppskattar Stan att han i slutändan har sparat cirka 2 000 $.

 

Cedar greenhouse frameCedar greenhouse frame
Cedar greenhouse flooringCedar greenhouse flooring

 

Nu när växthuset är färdigt siktar Stan på att bli klar med ett par yttre renoveringar, såsom att byta några fönsterramar och renovera en del cederträpanel, samt bygga några nya bryggor vid sjön. Efter att Stan blev klar med sitt imponerande pandemiprojekt var det många som exalterat berömde honom för växthuset. ”Folk har beundrat mitt växthus och frågat mig om jag inte kan bygga ett åt dem!”

 

***