Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Byggde ett åttkantigt hus i aspvirke i Finland

Av Wood-Mizer, Europe

Byggde ett åttkantigt hus i aspvirke i Finland

Vem drömmer inte om att äga ett fritidshus, en sommarstuga, en jaktstuga eller ett hus i fjällen? Att komma hem efter en dag i backarna till en sprakande brasa! En plats att fly vardagen och chilla i ett mysigt hus.

Det är lite konstigt att tankar på fritid kan få oss att jobba hårdare! När tiden är mogen slutar man drömma och bygger sitt drömhus.

John Ujanen hade också en dröm. Men till skillnad mot dem som skulle nöja sig med ett hus med fyra väggar och tak ville han ha något mer: ett åttkantigt hus byggt av aspvirke.

 

A Finnish entrepreneur John Ujanen built an octagonal house from aspen timber


Oktogonen

Idén med åttkantig form är inte en ny. Vi kan se prov på åttkantiga kyrkor och tempel inte bara i Europa utan också i Asien där talet åtta är förknippat med oändlighet eller odödlighet.

Verkligt populära blev dock åttkantiga hus i Amerika i mitten av 1800-talet. Det handlar om forskaren och föreläsaren Orson Fowler som byggde ett sådant hus åt sin familj och kallade det The Octagon och sedan skrev en bok ”The Octagon House: A Home For All, or A New, Cheap, Convenient, and Superior Mode of Building.” Första upplagan kom år 1848 och under ett halvt sekel blev den åttkantiga formen mode och inte bara ur estetiska synvinklar.


An octagon includes approximately 20% additional space with the same perimeter compared with a square

En åttkant ger cirka 20 % extra utrymme med samma omkrets jämfört med en kvadrat. Huset har mer bostadsyta med samma väggkvadrat och behöver mindre värme per kvadratmeter. Fowler beräknade att ett åttkantigt hus är billigare att bygga och ger ytterligare bostadsyta, får mer naturligt ljus, är lättare att värma upp och förblir svalare på sommaren. Dessa fördelar härrör från åttkantens geometri: formen omsluter utrymme effektivt, minimerar den yttre ytan och därmed värmeförlust. En åttkant är den närmaste approximationen av en cirkel, den mest effektiva formen, men som är svår att bygga och hitta lämpliga möbler till.

 

The construction is essentially based on a 6 metre high center beam, like the trunk of a huge mushroom


”Först var det bara en åttkantig dröm ...”

Men John Ujanen drömde och byggde det han ville. Hans åttkantiga stuga är på cirka 120 kvadratmeter och står mitt på en holme i en vacker sjö som han äger. Huset är kanske inte särskilt högt, men ändå får det unika läget och den storslagna omgivningen det att likna en fyr eller ett vakttorn som vakar över de omgivande vattnen åt alla håll.

John byggde sitt hus av klovor (kluvna stockar) i asp. Detta byggnadssätt är mycket vanligt i Finland. John klöv stockarna och gjorde hörnen med ”norska” knutar. Timmerhuset ser så sunt och vackert ut att det inte behöver täckas med panel.



The wooden house from half beams


A log home made from aspen half beams

 

Vanligtvis använder man furu, men John bestämde sig för använda sitt eget aspvirke, ett utmärkt ljusgult material med grönaktig nyans, pålitligt, tätt, utan sprickor och lätt att bearbeta.

Den enda viktiga är att man behöver en kluven stock med helst plana och geometriskt exakta skärytor.



The gussets with locks

 

Hur man får en idealisk kluven stock

Eftersom John är en äkta perfektionist som vill få allting rätt – helt rätt, inte bara nästan rätt – ville han ha ett visst sågverk som skulle hjälpa honom att få bästa möjliga finish på sina mäktiga aspstockar. Och sågverk Wood-Mizer LT15 gjorde just det för honom: säkerställde den perfekta finish han önskade – tack vare precisionsblad och utmärkta driftegenskaper.

Men allt detta visade sig bara vara en början tills det några år senare hördes en bestämd knackning på Wood-Mizers finska representants dörr. När man öppnade stod Ujanen där med en lite speciell glimt i ögat.

”Jag skulle vilja köpa en”, sa han, ”en av era sågar, samma slags bandsåg som vi använde för aspvirket till min stuga.” Typiskt för John, en man som inte är mycket för småprat.

”Tja, okej, bra!” svarade Wood-Mizer-säljaren efter att ha slutfört sin förmodligen snabbaste sågverksaffär någonsin. ”Vad tänker du göra?”



To make his sawmill easily movable, John´s solution was to to put the whole thing on wheels, into a truck container

 

”Jag ska bygga ett större hus, faktiskt många gånger större, en permanentbostad. Detta nya hus kommer också att vara åttkantigt och timrat av massiva aspstockar. Så bästa möjliga precision och hög finish är avgörande för att projektet ska lyckas.”

Och på detta vis får John, en man som brukar få (åtminstone de flesta av) sina drömmar förverkligade, sitt drömhusprojekt slutfört.



The massive garage space can easily accommodate 4-5 vehicles

 

”Mycket nöjd, kan jag säga”, sa John. ”Man måste ofta vara beredd att kompromissa – något kan vara okej, annat inte lika bra, då måste man leva med en sådan relativ balans. Men inte med LT15! Sågverket har visat sig vara en mycket välbalanserad kombination av enkelhet, snabbhet, noggrannhet och säkerhet vid hanteringen, vilket gör det till ett mycket tillförlitligt verktyg för de resultat och standarder man vill ha, och den enastående finish man önskar. Alla byggare håller nog sådan kapacitet och sådant utförande rätt högt, skulle jag tro.”

 

Baserat på Martti Kirsitie



An aspen octagonal timber house back side view