Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Skogsägare sågar insektsbefästa stockar för ökad avkastning

Av Wood-Mizer, Deutschland

LX50 is the smallest and most inexpensive band saw available from Wood-Mizer

Behöver du rensa upp i skogen efter en storm? Har du några träd som angripits av granbarkborren? En av lösningarna är att såga skadade stockar och skapa värdefullt virke att t.ex. bygga med själv eller lägga ut till försäljning.

I familjen Raddatz, som bor i det tyska landskapet Wendland, är männen traditionellt sett duktiga på både maskiner och mekanik. Kevin är en professionell mekaniker som arbetar på Musashi-gruppens avdelning för kvalitetshantering, och hans svärfar Ottfried arbetar med att montera ihop jordbruksmaskiner. Familjen är välkänd av lokalborna, för på den årliga festivalen Landpartie festival svetsar Kevin gamla trädgårdsverktyg, skruvar, muttrar och olika metallföremål som, väl i hans hand, får ett nytt liv i form av vackra metalldekorationer som folk mer än gärna köper av honom.

 

”SOM DET ÄR NU FÅR MAN NÄSTAN INGENTING FÖR SINA STOCKAR, DET ÄR KNAPPT ATT MAN FÅR IHOP TILL EN SKÄLIG TIMLÖN FÖR ATT RENSA SKOGEN OCH SLÄPA UT STOCKARNA TILL FÖRSÄLJNING. (…) SÅGVERKET ÖPPNAR UPP FÖR HELT NYA MÖJLIGHETER.”

 

Familjen Raddatz äger sedan länge en skog. Skogen har tills nu i huvudsak varit en källa till ved, även om Kevins svärmor Elfriede vid upprepade tillfällen har sagt att träet är för fint för att bara eldas upp i en kamin.

 

Ottfried's hobby is to make garden furniture from wood

 

”Ved är vår hobby,” säger Kevin med ett leende. ”Ottfried och jag använder en traktor och kedja för att avlägsna fällda träd från skogen, vi använder också en flismaskin.”

Under de senaste åren har europeiska skogar angripits kraftigt av barkborrar och utsatts för många stormar, vilket har gjort att priset på stockar och t.o.m. ved har sjunkit drastiskt. Skogsägare står inför ett problem: De måste rensa sina områden från skadade träd, samtidigt som det i princip är omöjligt att sälja runda stockar för ett normalt pris.

”Som det är nu får man nästan ingenting för sina stockar, det är knappt att man får ihop till en skälig timlön för att rensa skogen och släpa ut stockarna till försäljning,” menar Kevin.

Därför funderade familjen Raddatz på att köpa ett sågverk.

”Sågverket öppnar upp för helt nya möjligheter,” säger Kevin. ”Vi har alltid ett byggprojekt på gården som kräver virke, och att underhålla de befintliga byggnaderna kräver ofta brädor med särskilda mått, brädor vi nu snabbt och enkelt kan tillverka med sågverket. Det finns också en del träd i vår skog som behöver tas ner förr eller senare.”

Nu var tiden äntligen inne, och när Elfriede fyllde 60 fick hon en extraordinär present – bandsågverket LX50.

 

The Raddatz family from Germany and their LX50 sawmill

 

Detta enastående sågverk är det minsta och billigaste bandsågverket som finns att köpa från Wood-Mizer – en världskänd tillverkare av bandsågverk, sågblad och träbearbetningsutrustning. LX50 ger enastående kvalitet. Brädorna får exakt mått längs hela sin längd, skärsnittet är fint och tack vare det smala bandsågbladet är skäret inte mer än 2 mm brett. Därav kan ett större värde utvinnas ur varje stock till skillnad från om man skulle ha använt en cirkelsåg.

Priset på LX50-maskinen i Europa är ungefär 3,5 tusen euro, och den finns att köpa med ett enkelt klick i Wood-Mizers svenska webbshop.

LX50-sågverket består av en bänk med flera segment som bör installeras på en plan yta, till exempel i ett garage eller i ett skjul ute på gården, samt ett såghuvud med två bladhjul och en motor. Det är också möjligt att välja typen av motor – antingen en elektrisk trefasmotor på 5,5 kW eller en bensindriven motor på 14 hp, vilket t.ex. är bra när man saknar enkel åtkomst till el, t.ex. i skogen. LX50 levereras på en pall, och du monterar ihop det själv med hjälp av anvisningarna eller videon på YouTube. Du kopplar helt enkelt bara samman bänksektionerna, ser till att de är i linje genom att justera benen och installerar såghuvudet på skenorna. Huvudet skjuts framåt och bakåt för hand och justeras till önskad brädtjocklek med ett handtag.

 

Kevin Raddatz thinks that the sawmill opens up completely new possibilities

 

The bench in Raddatz home yard