Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Att lära sig arbeta i trä med Wood-Mizer – i Sverige

Att lära sig arbeta i trä med Wood-Mizer – i Sverige

 

Varje gång den svenska entreprenören David Virén gör en bräda med sin planhyvel/fräs från Wood-Mizer, känns det som att han har lärt sig något nytt om trä. ”Att arbeta med trä är mer än att bara göra ett jobb. Det är en läroprocess som man kan ha mycket nöje av”, förklarar han.

”Det bästa med att arbeta med trä är att man aldrig blir fullärd. Man har alltid något problem att lösa, även om man har många års erfarenhet. Låt oss säga att du tillverkar en speciell profil åt din kund – du vet aldrig om det kommer att bli bra. Det är en underbar känsla när det blir precis som man tänkt sig”, säger David.

Hans företag ”Woodab” från Torsåker, som ligger i Gästrikland, är ett litet familjeföretag med endast två anställda, en far och en son, som är öppna för att utforska mer inom träbearbetning. ”Arbetsfördelningen i mitt företag är okomplicerad. Min pappa sköter LT70-sågverket medan jag arbetar med den horisontella klyvsågen HR115 och den fyrsidiga planhyveln/fräsen MP360”, säger David. ”Med LT70-sågverket sågar vi stockar och förbereder material för ytterligare behandling i HR115 och MP360. Vi producerar virkeslager så att vi har att ta av när vi ska uppfylla en kunds önskemål.”

 

 

David har sin pappa att tacka för sin passion för trä, som skötte ett LT40-sågverk förr i tiden. Lars är en erfaren sågverkare som har arbetat i träindustrin i mer än 25 år. Nu trivs han med att arbeta med sitt LT70-sågverk och uppskattar närheten till naturen och den friska luften, även om han för det mesta är täckt av sågspån och har kåda på händerna.

Lars uppgraderade sitt gamla LT40-sågverk till det större sågverket LT70 för bara några år sedan. Han medger att det nya LT70-sågverket har gjort att hans arbete går snabbare, effektivare och utförs med större precision och bekvämlighet än tidigare. Det förra LT40-sågverket har visat sig vara ett pålitligt sågverk som gjorde det möjligt för Lars att driva sin verksamhet under en lång tid. ”Min pappa köpte LT40-sågverket för användning i vår skog. Men till slut fick han så många förfrågningar att han beslutade sig för att använda det kommersiellt och sälja virke till lokala kunder. Med LT40-sågverket hade han ett heltidsjobb” minns David. ”Min pappa bestämde sig för att byta till LT70 på grund av den ökade efterfrågan på virke. LT70-sågverket har hydrauliska bänkfunktioner, automatisk inställning av brädtjocklek och ger mer kraft och hastighet för att kunna producera mer virke åt kunderna. Det var en nödvändig uppgradering.”

 

 

För David började äventyret med trä redan 1998, när han fick sitt första jobb som operatör av en stor hyvelmaskin. 2019 bestämde han sig för att bli entreprenör och öppnade sitt första träförädlingsföretag. ”Jag ville komplettera min pappas tillverkning med de slutprodukter som jag kan framställa med HR115 och MP360”, säger David. De första månaderna som egenföretagare var inte enkla för David. ”Det största klivet med att starta mitt eget företag var att gå från ett liv med stadig lön till det intensiva arbete det innebär att driva sitt eget företag. Övergången var tuff för mig”, säger David.

”I dag är det mycket enklare att sköta verksamheten nu när jag har lärt mig hur jag använder den fulla potentialen hos maskinerna från Wood-Mizer.”

 

 

På frågan om vilken maskin som spelar den mest avgörande rollen i verksamheten svarar David otvivelaktigt: ”Den viktigaste maskinen är helt klart LT70! Den är snabb, kraftfull, har hög precision och är behändig att använda med sitt datoriserade mätsystem och sin enkla hantering – vilket matchar våra affärsbehov till 100 procent.” När virket är klart använder David klyvsågen HR115 för att kapa brädor och block för ännu ett steg i produktionen. ”Jag köpte den maskinen för att spara tid åt min pappa, så att han inte behöver fokusera på att göra block och brädor med sågverket. Han kan fokusera på att såga stora stockar och tillverka större material för klyvsågning i HR115. Det har ökat produktionseffektiviteten något helt enormt,” förklarar David. I det sista produktionssteget använder David sin MP360 planhyvel/fräs för att tillverka kundens slutprodukter.

 

 

”Som du kan se har vi satt ihop en liten produktionslinje bestående av de tre Wood-Mizer-maskinerna. Vi börjar med att såga stocken, vilket är min pappas uppgift, sedan framställer jag mindre brädor och block i den horisontella klyvsågen och till sist använder jag min MP360 för att tillverka färdiga produkter som t.ex. golvpaneler, sideboards, ramar och annat”, säger David.

Här i Sverige har träförädlingsindustrin en ledande roll i ekonomin. Skog täcker två tredjedelar av vårt lands yta, och traditionen att arbeta med trä går långt tillbaka i tiden. För oss är hus och byggnader av trä som ligger vackert belägna i skogen eller vid någon sjöstrand en vanlig syn. Sådana vackra konstruktioner kräver ett byggnadsmaterial som är natur- och människovänligt, enkelt att få tag på och relativt lättarbetat. ”Utöver de vanliga beställningarna av byggvirke ber mina kunder mig att framställa virke för restaurering av deras hus och byggnader. De behöver specialtillverkade brädor och paneler med särskilda profiler, så att de får samma stil när de reparerar sina äldre hus”, förklarar David. ”Restaureringsbranschen är omfattande. Folk vill inte slösa eller slänga bort gammalt trä, de vill behålla sina hus intakta. Med MP360 kan jag erbjuda alla möjliga profiler åt mina kunder. Jag är glad att efterfrågan på sådana specialarbeten hela tiden växer.”

 

 

David och hans pappa förstår hur viktigt det är att utveckla goda kundrelationer när man driver företag och samarbetar med kunder. De förlitar sig också på den service de får från den lokala Wood-Mizer-återförsäljaren – Mekwood AB. ”De ger utmärkt service och support. Det är bara att ringa Kjell Larsson (en lokal återförsäljare) när man behöver, vilket är bra när man har hand om ett sågverk. Det finns alltid någonting man behöver – reservdelar, olja, blad eller teknisk rådgivning. Snabb service och kommunikation är viktigt”, förklarar David.

David tycker om att arbeta och lära sig om trä varje dag, och han tänker hela tiden på sin verkstads framtid. ”Jag skulle vilja uppgradera min planhyvel/fräs till en MP365, den med fem kuttrar, för att kunna framställa ännu mer invecklade profiler med bara en genomkörning i maskinen. Jag tänker att vi då skulle kunna ta oss an ännu mer komplexa projekt åt våra kunder!” säger han.

 

 

Mer information https://www.instagram.com/wood_ab79/ 

***