Mobilt sågverksarbete på entreprenad i Skottland

Av Mareks Lomako, Wood-Mizer

Mobile Sawmilling in Scotland

Keith Threadgall är en sågverkare som arbetar på entreprenad i Skottland. 1999 började han använda ett sågverk från Wood-Mizer, först som en operatör på heltid och sedan som en entreprenör.

I dag sköter Keith sitt eget mobila sågverksföretag med bas i södra Skottland, och utför sågverksarbete för kunder runtom i hela Skottland. ”Jag har arbetat med sågverk i mer än 20 år,” säger Keith. Han är välkänd i området som en hårt arbetande och pålitlig mobil sågverksentreprenör. Hans kunskap om sågverk från Wood-Mizer och alla år av erfarenhet, har resulterat i att han 2011 blev en representant för Wood-Mizer.

Tips 1 – Lär känna din marknad och dina kunder
När Keith utför mobilt sågverksarbete på entreprenad, besöker han många bönder, fastighetsägare och andra människor som behöver få sågat stockar. Bönder och fastighetsägare behöver ofta timmer av lövträd eller barrträd för att bygga skjul, staket, fasader och annat. Han erinrar sig att många av hans vanliga kunder är konstruktörer av ramverkshus eller korsvirkeshus, som behöver få specialsågat virke från sina egna ek-stockar.

 

Tips 2 – Planera dina resor i detalj och besök flera kunder i ett område
En stor del av skotska landsbygden är väldigt svårframkomlig. Ibland åker Keith hemifrån i flera dagar eftersom det tar honom upp till fem timmar att nå avlägsna delar av norra Skottland på massor av enkelriktade vägar. ”Ofta reser jag en dag i förväg och stannar till på en ”Bed and Breakfast” nära platsen där jag ska såga,” säger Keith. ”Jag försöker alltid samordna arbetet för flera kunder i området, för att spendera mindre tid på att resa. Ibland tycker folk det är okej att jag kommer på eftermiddagen, eftersom de behöver tid på morgonen för att förbereda inför mitt besök. Det är till fördel för mig,” tillägger han.

 

Tips 3 – Ta med dig blad, reservdelar, verktyg och andra förbrukningsvaror
Vanligtvis reser Keith ensam, därför ser han till att han har med sig tillräckligt många reservdelar och blad. ”Jag reser oftast ensam och om någon hjälp behövs eller särskild bearbetning krävs, får kunden ordna med det. Jag tar alltid med mig bränsle till sågverket, blad, reservdelar, motorsågar och verktyg,” berättar Keith. ”Jag tar vanligtvis med mig fyra till sex blad för en dags arbete, det ger mig ungefär en till två timmars arbete per blad. Om jag är borta i 3–4 dagar tar jag med mig åtminstone 20 nyslipade blad och i alla fall en låda med nya blad, bara ifall om att. När det kommer till reservdelar tar jag vanligtvis med mig B57-drivremmar, bladguiderullar, bultar och muttrar för bladguidejustering samt bränslefilter. De sakerna finns praktiskt taget inte att få tag i på avlägsna platser,” säger Keith.

 

Tips 4 – Ge din kund exakta datum och var alltid i tid
Det finns inte mycket konkurrens inom mobilt sågverksarbete i Skottland. Att vara tillgänglig för sina kunder har hjälpt Keith att få mer arbete: ”Mycket handlar om hårt arbete och hängivenhet och att man kan planera framåt. Ibland säger sågverksentreprenörer helt enkelt bara att de har tid om ett par veckor utan att ge ett exakt datum. Jag försöker alltid ge mina kunder ett exakt datum då jag kan besöka dem. Det gör att de kan planera och förbereda arbetskraft, maskiner, platsen att såga på och det timmer som ska sågas,” säger Keith.

 

Tips 5 – Håll inte tillbaka, dela med dig av din erfarenhet och sälj sågverk
Keith säger att många av hans kunder letar efter begagnad sågverksutrustning. Vissa av kunderna är intresserade av att köpa ett sågverk och skulle väldigt gärna driva sin egen sidoverksamhet. ”Jag har behållit mina sågverk i ungefär ett eller två år och sedan sålt dem. Jag upplever att det finns ett prisintervall inom vilket folk gärna vill köpa ett sågverk och behålla det för deltidsverksamhet.”

Privacy Policy