Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

En Gammal Snickeriverkstad I Tyskland Har Fått Sig En Uppgradering

Av Wood-Mizer, Europe

Wood-Mizer MP360

I en vacker byggnad präglad av närapå 100 år av såg- och snickeriverksamhet, personifierar Montagebau Keller en perfekt kombination av erfarenhet och färdighet från sina förfäder med innovativ processutrustning från Wood-Mizer. Den skyddade, historiska industribyggnaden belägen i Gartow, i östra Niedersachsen, Tyskland, har använts som sågverk och snickeriverkstad sedan 1923.

Moritz Kollenrott, huvudsnickare på Montagebau Keller, förklarar: ”Denna halvtimmerbyggnad är byggd på ett traditionellt sätt och klassas som ett historiskt minnesmärke. På vinden finns t.o.m. den historiska ångmaskinen som försåg hela byn med elektricitet.”

Montagebau Keller

Byggnaden är anmärkningsvärd – full av gammal snickarutrustning och historia. I årtionden försåg den förra ägaren sina snickare med husrum, arbete och utbildning på plats. Än i dag ser man överallt spår av hantverkarna som bott och arbetat där.

”När jag var där för första gången trodde jag att jag hade kommit in på ett museum”, säger Moritz. ”Även om jag har arbetat här i mer än åtta år nu, upptäcker jag fortfarande nya små vinklar och vrår. Det är spännande att arbeta här.”

Montagebau Keller

Montagebau Keller

Montagebau Keller

I mer än 14 år har Montagebau Keller tillverkat olika träprodukter, däribland möbler, fönster, dörrar, trappor och carportar. Fram tills nyligen förlitade sig företaget på traditionella metoder och gamla maskiner för tillverkningen av sina produkter, men den befintliga utrustningen klarar inte av att hinna ikapp den ökande efterfrågan.

Att vara exakt med brädornas mått är extremt viktigt, och de gamla maskinerna var inte särskilt precisa. Därför fattade man beslutet att ersätta ett par av de föråldrade maskinerna och uppgradera till en modern Wood-Mizer MP360 hyvel-/fräsmaskin. Sedan hyvel-/fräsmaskinen installerades har man sett en tydlig förbättring av verkstadens arbetsflöde.

Wood-Mizer MP360

”Vi tillverkar brädor i olika storlekar, från 1,5 x 3 cm brädor till stora 14 x 14 cm eller 16 x 16 cm balkar. Tidigare var det svårt att få brädorna att motsvara de exakta måtten, men hyvel-/fräsmaskinen är väldigt precis och vinklarna är alltid 90 grader. MP360 ger exakta resultat”, säger Moritz.

MP360 hyvlar och fräser brädor på alla fyra sidor med en enda genomkörning, vilket kraftigt har påskyndat processerna på Montagebau Keller.

”MP360 sparar oss massor av tid och arbete. Förr tog det en hel dag att skapa virket för en carport, nu gör vi det på ungefär tre timmar!” utbrister Moritz.

Wood-Mizer MP360

En minskad mängd manuellt arbete, ökad effektivitet och möjligheten att bearbeta större material med en enda maskin är fler fördelar som Moritz särskilt uppskattar med sin nya hyvel-/fräsmaskin.

Han fortsätter: ”Balkarna som vi använder är vanligtvis mellan sex och åtta meter långa – de är stora, långa och riktigt tunga. Att flytta dem mellan maskiner var tröttsamt och tog lång tid. Nu bearbetar vi allt material med en enda maskin och som ett resultat har vårt arbete blivit mycket enklare.

”Jag beslutade mig att bli snickare för att få arbeta med vackra, mångsidiga material som luktar gott och känns bra.” Nu arbetar jag på en unik, historisk plats och använder den mest avancerade, professionella utrustningen. Det är svårt att få ett bättre jobb än det jag har.”

Moritz Kollenrott