Restaurering av gamla kloster i Bulgarien med Wood-Mizer-sågverk

Av Wood-Mizer, Europe

Restaurering av gamla kloster i Bulgarien med Wood-Mizer-sågverk

 

Det ortodoxa klostret Varovitets i Etropole, Bulgarien, växte fram 1158 och blev till en skattkammare av andlig kunskap på medeltiden, där munkar kopierade liturgiska böcker. Med hjälp av två Wood-Mizer-sågverk restaureras klostret just nu, och dess autentiska arkitektur bevaras noggrant.

Abboten Emil Yakimov, som har ansvarat för restaureringen sedan 2003, säger: ”Först och främst började vi reparera templet. Det visade sig att vi var tvungna att byta hela taket. Det var svårt, och det krävdes mycket timmer. Klostret äger 4 000 hektar skog, så det finns trä, men det var nödvändigt att göra många brädor i olika storlekar av det.”

År 2008 fick Emil Yakimov höra talas om Wood-Mizer-sågverk, och bestämde sig för att klostret skulle köpa ett LT40-sågverk.

 

With the help of sawmills the monastery mills logs from own forestsWith the help of sawmills the monastery mills logs from own forests

 

”Med hjälp av den här maskinen började vi såga stockar från vår skog och kunde reparera taket på templet. Sedan reparerade vi tak och golv i alla byggnader,” säger abboten Emil Yakimov.

En av fördelarna med Wood-Mizer-sågverk är att de kan transporteras på bergsvägar för att såga trä var som helst – även i skogen. Sågverken sågar brädor från en stock med stor precision och sparar samtidigt trä eftersom det smala bandsågbladet bara gör ett 2 mm tjockt skär, vilket resulterar i fler brädor och mindre sågspån från varje stock.

 

The sawmills cut boards with great precisionThe sawmills cut boards with great precision

 

Varovitetsklostrets arkitektur är högst ovanlig. Under restaureringen var det viktigt att bevara templets utseende, så som det varit i århundraden.

”Kyrkan, i den form som den finns i dag, byggdes på bara två år mellan 1858 och 1860. Vid den tiden var Bulgarien under det osmanska rikets styre. Enligt historien blev den turkiska sultanens dotter sjuk. Efter att ha besökt Varovitets kloster återhämtade hon sig. Som tacksamhet utfärdade sultanen en ”firman” – ett tillstånd att bygga en kyrka. Detta dokument förvaras nu i klostret.”

 

The monastery restored with the preservation of its authentic architectureThe monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

Ett familjeföretag till bröderna Veleganov, som har ägnat sig åt klockgjutning i mer än 200 år i flera generationer, gjorde nya klockor till klockstapeln. Konstnärer från den berömda bulgariska målaren Sasho Rangelovs verkstad, dekorerade templets interiör med magnifika väggmålningar. Detta arbete tog ungefär fyra år.

 

Famous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interiorFamous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interior

 

Nu byggs de tidigare klostercellerna om till gästrum.

”De förblir samma storlek som celler, men vi har lagt till nödvändiga bekvämligheter – dusch och toalett – i varje rum.” Pilgrimer har möjlighet att stanna i flera dagar på Varovitets kloster.

 

The former monastery cells rebuilt into guest roomsThe former monastery cells rebuilt into guest rooms

 

Trä för konstruktionen sågas och lufttorkas sedan. Restaureringen pågår fortfarande.

 

The timber is used for renovations of monasteries in whole BulgariaThe timber is used for renovations of monasteries in whole Bulgaria

 

”Vi är mycket nöjda med hur restaureringsarbetet fortskrider, så vi köpte ett till Wood-Mizer-sågverk. Nu används timret som vi producerar med dessa två maskiner för att restaurera andra kyrkor och kloster i Bulgarien. Till exempel gjorde vi virket till ett kloster i Lovech, som har funnits sedan 800-talet. Kyrkan förstördes, men i dag byggs den upp igen med trämaterial som bearbetats av våra Wood-Mizer-sågverk,” säger abboten Emil Yakimov.

 

At the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmillsAt the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmills