Sågning av robinia i Ungern

Av Wood-Mizer, Europe

Sågning av robinia i Ungern

Robinia pseudoacacia – artens namn – är ett fantastiskt träd som växer cirka 20–30 cm på längden årligen, tål torrt väder och kännetecknas av sitt robusta rotsystem som hjälper till att stärka marken när trädet planteras i sandjord, sluttningar, och längs järnvägar.

Robinia är inte lika hållbart som ek, men dess kemiska egenskaper gör att träet kan användas utomhus utan ytterligare kemisk behandling. Uthållighet, livslängd och brandhämmande egenskaper gör robinia till ett magnifikt ekologiskt material för broar, järnvägsslipar, terrasser, uteplatser, trädgårdsmöbler och andra utomhuskonstruktioner.

För att lära oss mer om hur man kan använda robinia träffade vi den verkställande direktören för Robinia Group KFT i Ungern, Gabor Erdelyi.

 

 

”Vårt företag bearbetar uteslutande robinia,” säger Gabor. ”Om vi rent allmänt pratar om Europa är det en enorm marknad. Den nuvarande efterfrågan på robinia möttes tidigare av tropiskt virke, vilket var relativt billigt. Men nu har situationen förändrats. Man prioriterar miljöfrågor. Eftersom det är uppenbart att mycket av skövlingen i regnskogar inte är hållbar och laglig har konsumenter i Europa i stället valt mer miljövänlig och lokalt odlad robinia. Och de är till och med redo att betala lite mer för det jämfört med tropiskt virke.”

 

 

”Mycket av vårt sortiment består av träprodukter för barn – som lekplatser,” fortsätter Gabor. ”Om du frågar barn föredrar de alltid träleksaker eftersom träprodukter är mer naturliga och av ett inbjudande material.”

 

 

”För att ett företag ska vara stabilt måste det stå på mer än ett ben – en inkomstkälla,” fortsätter Gabor. ”Vi har utvecklat vår verksamhet genom att erbjuda fler produkter än kunderna kan få någon annanstans,” säger Gabor. ”Ytterligare tjänster, design, transport, installation och support i efterhand.”

”Jag drar ofta exemplet om en slaktare som bestämmer sig för att bara sälja fläskben och slänger resten av grisen. Jag tvivlar på att det finns en så dum slaktare,” säger Gabor och ler. ”Detsamma gäller trä. Vi måste omvandla hela stocken – 100 % av den – till värdefulla produkter. Vi bör omvandla alla råvaror till produkter med högsta möjliga mervärde.”

Enligt denna strategi köpte Robinia Group år 2016 ett Wood-Mizer LT70-sågverk med en fjärrmanöverstation, en stockbänk och materialhanteringskomponenter för att flytta både stockar och sågade plankor.

 

 

”Varför valde vi Wood-Mizer?” frågar sig Gabor. ”Skogar med robinia ligger i sydvästra och nordöstra Ungern, och vårt företag ligger i mitten. Medan vi sågar våra stockar kan vi köpa skogen utan föregående sortering, vilket gör råvaran billigare. Med Wood-Mizer-sågverket har vi praktiskt taget inga begränsningar på stockstorlek eftersom den här maskinen kan såga stockar med upp till 1 meter i diameter.”

”För det andra använder Wood-Mizer det smalaste bandsågbladet som finns tillgängligt från dagens sågverkstillverkare,” säger Gabor.

”Det innebär mindre energiförbrukning, mindre sågspån och fler färdiga produkter från varje stock. Med tanke på att vi bearbetar stockar med en medeldiameter på 20–30 cm är det viktigt att använda smala blad, som är billigare än breda blad och bearbetar så små stockar effektivt. Alla dessa kostnadsbesparingar är betydande för små företag eftersom de gör det möjligt att sänka det slutliga produktpriset för våra konsumenter.”

”Under de senaste åren har Wood-Mizer vuxit som tillverkare. Ryktet hos Wood-Mizer-sågverk är enastående. Dessa skäl övertygade oss om att det var en bra investering. Priset var rimligt och var inte vårt huvudfokus eftersom vårt mål var att få en maskin som kunde hjälpa oss att uppnå hållbar drift med låga produktionskostnader.”

 

 

En rapport från Europeiska unionen om invasiva arter listade robinia som en invasiv art, vilket orsakade en livlig debatt i Ungern på grund av hur mycket robinia som används i regionen i dag.

”Robinia har verkligen rotat sig i det ungerska folkets liv. Det används inte bara inom byggnation och snickeri, utan också för vedproduktion, och på grund av dess rikliga blomning är det oumbärligt inom biodling och honungsproduktion,” säger Gabor.

 

 

Ett spännande resultat av publiciteten var att konsumenter utanför Ungern började intressera sig för produkter tillverkade av robinia. På Robinia Groups webbplats finns information om flera produkter från företaget: lekplatser, terrasser, trädäck, bänkar etc. Där finns också en portfölj med flera framgångsrika projekt, däribland flera stora internationella projekt.

”Taket på Letzigrund Stadium var en stor prestation för vårt företag eftersom det var vårt första riktigt stora projekt,” säger Gabor. ”När Österrike och Schweiz vann rätten att vara värd för fotbolls-EM 2008 på Letzigrund Stadium, var det nödvändigt att täcka taket helt. Det enda problemet var att hitta ett lämpligt virke.”

Huvudkraven för stadionens tak var hållbarhet i kombination med brandsäkerhet och estetik. Det var därför projektet inte övervägde något mindre resistent träslag. Endast ett fåtal tropiska arter och robinia matchade hållbarhetskraven.

 

 

”Lyckligtvis ägnar schweizarna också särskild uppmärksamhet åt miljön, och att använda tropiskt virke var inte heller ett alternativ för dem. Det var ganska mycket arbete för oss – totalt levererade vi ett 20-tal lastbilar med robinia till taket, säger Gabor.

Mer information: www.robinia-group.hu