Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Hållbar offentlig skogsförvaltning i Katalonien med ett sågverk från Wood-Mizer

Av Juanma Miranda, Madera-Sostenible

Hållbar offentlig skogsförvaltning i Katalonien med ett sågverk från Wood-Mizer

Video: Ignacio González, UTOPIA FILMMAKERS

 

MMBB-projektet, som förenat flera samhällen i Katalonien, utvecklar framgångsrikt en cirkulär ekonomi för effektiv och avfallsfri användning av trä från offentliga skogar. 

 

 

MMBB (Mancomunidad de Municipis Bergedans per le Biomassa) är ett projekt bestående av åtta kommunfullmäktige och katalanska regeringens jordbruksministerium. Projektet är ett slående exempel på samarbeten mellan städer i olika storlekar. Berg har till exempel 17 000 invånare, medan Gisclareni bara har 30. ”Syftet med MMBB är en hållbar förvaltning av våra offentliga skogar”, säger Moisés Masanas López, borgmästare i Saldes.

 

Moisés Masanas López, Borgmästare i Saldes 

 

 

Hållbar skogsförvaltning i Katalonien

Projektet inleddes 2012 när sju kommunfullmäktige undertecknade det första avtalet, sedan anslöt sig jordbruksministeriet till det, och i slutet av 2019 gick ytterligare en kommunfullmäktige i Solsonès in i MMBB.

”Vi har flera projekt i gång”, säger Moisés Masanas. ”Först bestämde vi oss för att skapa en marknad för sågspån genom fjorton pannor som ger termiska kilowatt åt 32 objekt i vårt område. Detta projekt tillåter oss att använda träavfall som annars skulle ha noll värde.”

 

 

Det första steget var byggandet av pannanläggningar, inklusive en panna för att ge termiska kilowatt till industrizonen i Berg.

 

 

”Senare inledde vi ett projekt som syftade till att öka värdet av trä. Om vi har en produkt att hantera som har ett lågt marknadsvärde, så tror vi att det hämmar vårt arbete. Därför måste vi se till att produktens värde ökar. Dessutom har vi kvalitetsträ som vi inte vill använda för att producera billiga produkter. Med sågverket från Wood-Mizer löste vi det problemet genom att ge marknaden en ny, mer värdefull produkt.

 

 

Att öka värdet på trä 

”Vi installerade Wood-Mizer-sågverket i Saldes”, säger Luis Lluis Campmajò Puig, borgmästare i Gósol. ”Vi sågar stockar och för de som behöver det har vi timmer, brädor, plankor ... bra virke för allt från bord till tak, från en bjälke till hela husrenoveringar.”

 

Lluis Campmajò Puig, Borgmästare i Gósol

 

”Sågverket fungerar utmärkt”, säger Lluis Campmajò. ”Vi använder det för att skapa mervärde åt vårt timmer. Jag funderar på att bygga trähus i vår region – en färdig produkt. Vi ska använda virket från våra skogar, såga det, torka det och bygga hus.”

 

 

”Vi hämtar stockar av högsta kvalitet från skogen och producerar brädor i olika storlekar för snickerier eller stadsprojekt som behöver trä”, säger Anna Jordà, sågverksoperatör för MMBB.

 

Anna Jordà, Sågverksoperatör

 

”Med hjälp av Wood-Mizer LT40-sågverket tillverkar vi brädor med den tjocklek som behövs. Sedan sågar en annan maskin, Wood-Mizer EG300, på längden, och en tredje kapar på bredden. På så sätt får vi produkter med rätt mått.”

 

 

Sågverket Wood-Mizer LT40 fjärrstyrs från manöverpanelen, där operatören kontrollerar alla parametrar. Här ställer operatören in önskad brädtjocklek och sedan placeras såghuvudet automatiskt på rätt plats.

 

 

MMBB producerar brädor i standardstorlekar: 27 x 155 millimeter breda – längden beror på stocklängden. De sågar just nu sex till sju stockar om dagen.

 

 

”LT40-maskinen är ganska enkel att använda”, säger Anna Jordà. ”När man har övat lite och sågat några gånger förstår man hur det fungerar och då blir allting lätt. Det kräver inte mycket ansträngning eftersom sågverket gör nästan allt själv. LT40 lyfter en stock från marken, lastar den på bänken, sågar den, ger brädor i retur och sedan är det bara att stapla dem.”

”LT40 är en säker maskin. Såghuvudet rör sig, men operatören går inte bredvid det. Du styr den från en fjärrpanel, så man utsätts inte för någon fara. Att byta bandsågbladet är också enkelt. Maskinen kräver inget omfattande underhåll – man behöver bara städa bort sågspån från sågområdet, sedan kan man fortsätta arbeta.”

 

 

Att utveckla en cirkulär ekonomi

MMBB har som mål att utveckla en cirkulär ekonomi och skapa jobb i sina byar.

”Vi är inte oroliga för avfolkning eftersom vi redan är avfolkade. Men vi kan göra något viktigt för att återbefolka dessa bergsbyar. Vi behöver riktiga jobb på heltid, inte säsongsanställningar.”

Många människor från denna region arbetar redan åt MMBB. Det finns 34 personer i personalen plus sex till.

En annan idé är att förbättra förvaltningen av kraftverket. ”Vi säljer nu termiska kilowatt, men vi har fluktuationer i förbrukningen. Om vi producerar elektriska kilowatt, först och främst för våra byar, och sedan säljer till nätet, kommer detta att göra oss mer flexibla i vår förvaltning.”

De skulle inte uppnå dessa resultat om varje kommunfullmäktige stod ensam och bara lade ut sitt eget timmer på auktion. Antalet arbetare skulle bli färre eftersom det skulle uppstå säsongsvariationer. Nu uppnår de större vinst med anledning av större drift, ökat produktvärde och bättre effektivitet.

 

 

”Vi måste fortsätta att förbättra oss där vi ännu inte är tillräckligt effektiva och fortsätta skapa de jobb som vi behöver så mycket.” 

 

***