Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Möbeltillverkning i Niedersachsen, Tyskland

Av Friedrich Hallweg, Germany

Möbeltillverkning i Niedersachsen, Tyskland

Stora stockar är ofta billiga men svårare att hantera; endast några få kan bearbeta dem. Dessa svårigheter stoppade dock inte Jan Narten, en ung träarbetare från Tyskland som sågar stora stockar och tillverkar unika trämöbler.  

 

 

Precis vid ingången till Jan Nartens snickeributik i den lilla, välskötta byn Stemmen i stadsdelen Rotenburg an der Wümme, står en imponerande stapel av robusta ekbrädor. Jan Narten välkomnar alla med ett vänligt leende och ger sina kunder så mycket mer än bara träprodukter.

 

 

Jan insåg att endast ett fåtal personer var intresserade av stora stockar. Transporten är komplicerad och sågningen mödosam. Men att bearbeta stockar med en diameter på upp till 140 cm, som väger flera ton, har i huvudsak två fördelar: stockarna är relativt billiga att införskaffa och kan omvandlas till exceptionella produkter med mycket stort mervärde.

 

 

Men låt oss börja från början. När Jan var 20 år gammal och hade studerat klart började han arbeta som underentreprenör åt företag, främst inom montering. Han lärde sig mycket under denna tid. Med tiden gav önskan om att starta sitt eget företag Jan möjlighet att arbeta med träbearbetning i sin finaste form.

En skolkamrat som nu arbetar som skogvaktare sa en gång till Jan: ”Vet du, om jag bygger ett hus åt mig själv så kan du bygga mitt kök av al.” Det var ett vanligt samtal mellan två vänner över en öl. Ändå fortsatte det att komma på tal och en dag bestämde sig vännerna för att det var dags! De gav sig i kast med att bygga ett kök av alträd som de själva hade fällt.

Det första steget var att hitta ett bra sågverk. Lösningen kom från ett YouTube-klipp om bandsågverket Wood-Mizer LT20.

2015 installerade Jan det stationära sågverket LT20 med elmotor i sin verkstad och började med växande entusiasm tillverka virke för möbeltillverkning i sitt eget företag. Nu har han en robust lastare för att flytta stora, tunga stockar. Det nysågade träet lufttorkas först och placeras sedan på fyra stora lågt liggande lastvagnar, som sedan ställs i en biogasdriven virkestork för en sista torkning.

 

 

Jan producerar alla sorters specialtillverkade möbler från TV-skåp till vardagsrumsmöbler och köksskåp. Hans kunder är med och bestämmer design. Varje detalj diskuteras. Kunden får välja med vilken stil, vilket träslag och vilka brädor som skåpet, bordet eller sängen ska tillverkas. De kan till och med använda trä från sin egen egendom. Jans entusiasm är smittsam och relationen mellan kunden, snickaren och produkten utvecklas därefter.

 

 

Stora, robusta bordsskivor med naturliga barkklädda kanter från riktigt stora stockar snidade jan fram till nyligen omsorgsfullt för hand. Efter 26 timmars torkning och flera dagars bearbetning med bland annat motorsåg och parkettslip var de färdiga. Sedan 2021 har Jan i stället utfört arbetet med två maskiner från Wood-Mizer. Den första är sågverket Wood-Mizer LX20, som kan såga upp till 140 cm breda stockar. 

 

 

Den andra är Wood-Mizer MB200 SlabMizer, som jämnar ut och slipar upp till 142 cm breda trästycken. Jans gamla lastare staplar stora stockar på LX250-maskinens låga bänk med ett bredhalsat såghuvud som rör sig längs två skenor. LX250 sågar sedan enkelt de stora stockarna till rena fina brädor. Operatören behöver praktiskt taget bara använda fyra fingrar för att kontrollera styrspaken och potentiometern. Ytan slutbearbetas sedan i ett enda kör i SlabMizer.

 

 

Att lägga sista handen vid något tar Jan ganska lång tid. Allt måste bli perfekt. Jan känner till bakgrunden hos varje planka på företaget och på kundens begäran kan den informationen brännas in med en laser på möbeln. Med hjälp av en smartphone kan kunderna se var deras säng, bord eller kök en gång var ett träd. Kunderna älskar det. En annan viktig råvara är träspill från rivning av korsvirkeshus, gamla träbroar och andra äldre byggnader.

 

 

Även det mindre sågverket LT20 har bevisat sitt värde. Det producerar, med sina billiga smalspårsblad, fler brädor och mindre sågspån än traditionella kedjesågar eller klingsågar. När det kommer till att hantera allt virke varsamt kan man jämföra Jan med en bra kock. Allt kommer till användning! Nästan varenda litet sågspån återanvänds. Man hittar dem i allt från unika, rustika spegelramar till bänkskivor med epoxiharts. Jan har ett komplext jobb som inte är särskilt förlåtande och som bara genererar höga försäljningspriser när det är tal om perfektion. När han tillverkar möbler med epoxiharts ser han exempelvis till att inte träet helt drunknar i harts, utan förblir påtagligt i sin struktur och ger en exceptionell och behaglig effekt.

 

 

För Jan är ett bord inte bara ett bord utan en möbel som får människor att äta, leka och spendera tid tillsammans. Det är en filosofi han tillämpar i allt han gör. De sovrumsmöbler han tillverkar är en oas av välbefinnande skapad av ek, al och ceder. Sängarna är helt gjorda av trä och innehåller ingen metall, ända ner till raminsatsen – inga skruvar, metallskenor eller klämmor. Estetik och kvalitet är alltid i fokus för hans uppmärksamhet.

 

 

Företaget har sitt showroom ute på gården och ibland även i Jans eget hus. I början verkade det som en nackdel, men har med tiden visat sig kraftigt bidra till hans framgång. Denna öppenhet, kreativa mångsidighet och kärlek till sina projekt genererar det förtroende som skiljer Jans snickeriverkstad från andra företag. Det förklarar också företagets slogan: ”More than wood.”

 

 

***