Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Året runt-sågning i Haut-Verdon-dalen med det mobila sågverket LT70 från Wood-Mizer

Av Marcin Kozłowski, PR Specialist

Året runt-sågning i Haut-Verdon-dalen med det mobila sågverket LT70 från Wood-Mizer

 

”Jag heter Serge Jourdan. Jag äger ett mobilt sågverk i Haut-Verdon-dalen i Beauvezer i de franska Alperna. Varför valde jag LT70? För att det är enkelt att förflytta. Jag arbetar i ett bergigt område och även om jag kör i bergspass och på skogsstigar på 2 400 m höjd, kan jag alltid få med mig sågverket på dragkroken. Den här maskinen körs nästan varje dag – året runt!” 

Serge har arbetat med trä sedan han var 16, när han började som säsongsavverkare och skogsarbetare i dalen. Han har alltid velat arbeta i skogen och därför tog han en avancerad yrkesexamen i skogsproduktion. 1993 startade han sin verksamhet inom träbearbetning och avverkning, men på grund av de sjunkande lönerna för dessa jobb beslutade han sig för att utöka sina tjänster med legosågning. ”Jag hade tidigare jobbat på ett lokalt stationärt sågverk, men ganska snart insåg jag att den verksamheten är för komplex för att driva på ett flexibelt sätt. År 2000 var jag den första legosågaren i området och hade en hela tiden växande kundkrets”, säger Serge Jourdan. 

Han var en pionjär inom mobil legosågning i Haut-Verdon-dalen och behövde hela tiden övertyga lokalbefolkningen om det faktiska värdet av deras trä. I årtionden hade folk hävdat att det lokala träet inte var bra nog att bygga hus av, fastän några av de äldsta byarnas hus nu är mer än 300 år gamla och fortfarande står starka. ”I dag är det inte längre ett problem”, säger Serge. ”Alla mina kunder kan delas in i två grupper – de som kommer till mitt lager och letar efter högkvalitativt lokalt lärkträ, och de som ber om legosågning på platser dit ingen annan sågare når.” 

 

 

Att använda det mobila sågverket LT70 i bergen

Serges framgång hade inte varit möjlig utan ett effektivt, pålitligt och mobilt sågverk. Det portabla sågverket LT70 är den andra maskinen från Wood-Mizer som han ägt. Han påbörjade sin legosågningsverksamhet med ett begagnat LT40 år 2000 och sålde det sedan efter ca 6 800 timmar på mätaren. ”Jag behövde byta bort mitt gamla LT40 och skaffa en större maskin. Sågdiametrarna för LT40 och LT70 är likvärdiga, men jag arbetar snabbare med LT70. Jag bestämde mig för ett LT70 på grund av min upplevelse av LT40 som en hållbar maskin som var enkel att använda och underhålla. Allt jag behövde göra var att byta några slitdelar då och då. LT40 var också perfekt att dra bakom min fyrhjulsdrivna bil.”

Wood-Mizer LT70 är ett mobilt, pålitligt sågverk som klarar utmaningarna med legosågning i bergen. Serge använder sitt LT70 både stationärt på företaget och på plats hos kund. ”När jag är hos kunder uppe i bergen kan jag arbeta med mitt LT70 även när det regnar. Det tar ibland lite längre tid att få upp maskinen på ojämn och fuktig mark, men i slutändan får jag alltid jobbet gjort”, säger Serge. ”Jag skulle rekommendera LT70 till andra sågare eftersom det är så lätt att använda och flytta, särskilt med en bänk i M-storlek (6,5 m lång), som ju är det bästa valet för svåra bergspassvägar och skogsstigar.”

”Jag kommer ihåg en legosågare som försåg sina kunder med långa takbjälkar som han drog bakom en militärbil. En dag ringde han mig för att be om hjälp med att transportera till några av hans kunder, han kunde nämligen inte ta sig fram på de svåra vägarna och i några av bergspassen. Det tog honom mer än tre timmar att nå de kunderna, medan jag med min bil och mitt LT70 bakom klarade det på en timma. Jag var glad att kunna hjälpa till!”

 

 

Bästa investeringen i Wood-Mizer-utrustning

Utöver sitt portabla LT70 äger Serge annan Wood-Mizer-utrustning, så att han kan vara en helt oberoende entreprenör. För att komplettera sågverket köpte han bänkförlängningar som gör att han kan såga upp till 12 m långa stockar. I verkstaden har han också bladunderhållsutrustning från Wood-Mizer – två slipmaskiner, en tandskränkare och en fyrsidig hyvel-/fräsmaskin, även den från Wood-Mizer, som han tillverkar färdiga träprodukter med. Därtill äger han en virkestork att torka trä i.  

”Att kombinera den fyrsidiga hyvel-/fräsmaskinen och virkestorken var en bra investering”, förklarar Serge. ”När jag sågar stockar till virke blir det alltid några brädor över från beställningen. Att sälja de brädorna i bulk fungerade inte bra, så då torkade jag i stället träet och sålde det som färdiga träprodukter. Jag köpte en virkestork som har ett 6 m långt temperaturkontrollerat rum, samt en hyvel-/fräsmaskin för tillverkning av lärkbeklädnad, golv och breda konstruktionselement.”

 

 

Ett sågblad för varje slags trä

Innan han köpte ett portabelt sågverk från Wood-Mizer arbetade Serge på ett lokalt stationärt sågverk ett tag, där han fick mängder av erfarenhet från att underhålla sågblad. ”Jag har alltid slipat mina blad själv. Innan jag köpte mitt portabla sågverk tog jag en snabbkurs i hur man slipar stora bandsågblad för vertikal sågning, vilket har tjänat mig väl eftersom jag kan slipa mina egna Wood-Mizer-blad.”

I verkstaden har han två slipmaskiner – en för 10/30-profiler (den profil han använder mest) och en för 13/29 eller 4/32, beroende på vad han behöver. Serge har alltid tre profiler i sin bladlåda. Han använder 4/32-profilen till att såga torrt trä och lövträ, och 13/29-profiler till barrträ, såsom tall och lärk. ”Jag har två typer av 10/30-profiler – ett skränkt blad och ett Stellite-belagt blad. Jag använder alltid ett skränkt blad om jag inte är säker på huruvida stocken innehåller spikar eller annat metallskräp. Annars väljer jag ett Stellite-belagt blad”, förklarar Serge.

Serges kunskap om bladtyper gör det möjligt för honom att bearbeta en uppsjö av olika träslag som finns i Haut-Verdon-dalen. Längst ner i dalen hittar man skotsk tall, medan man högre upp hittar mer lärk, vilket är Serges favoritträslag. Längre ner i dalen finns aleppotall, som blivit alltmer populärt inom byggnation, och längs floden finns också en del lövträd, såsom ek och ask. I Mont Ventoux har han till och med hittat sällsynta arter, såsom cypress och cederträd. ”Under de senaste 22 åren måste jag ha sågat i princip alla träslag, även sådant trä som inte växer i Frankrike. Jag har sågat ryskt olivträd, judasträd, buxbom, päron- och aprikosträd ... med mitt LT70 och rätt slags Wood-Mizer-blad kan jag såga vilket träslag som helst!” säger Serge. 

 

 

Bättre kundservice 

Serge Jourdan har fått sitt rykte i dalen inte bara genom att tillhandahålla virke av bästa kvalitet till lokala snickare och legosåga på svåråtkomliga platser, utan också genom att ge utomordentlig kundservice till andra Wood-Mizer-ägare. Utöver att driva sitt framgångsrika sågföretag är han också representant åt Wood-Mizer sedan 22 år tillbaka. Han ansvarar bland annat för att ge teknisk support, utföra reparationer och installationer, lära upp nya sågverksanvändare och presentera Wood-Mizers sågverk på olika utställningar och mässor. 

”Jag har alltid försökt att vara så tillgänglig som möjligt för mina kunder. Det händer att jag får släppa allt och hjälpa en kund med sitt sågverk på direkten. Det är en stor tillgång att kunna leverera brådskande kundservice. Jag vet hur det känns när man står där i bergen en kall novembermorgon och sågar och rätt som det är kommer det 50–60 cm snö. Står du då utan den reservdel du behöver så är det bara att packa ihop för dagen”, förklarar Serge.   

 

 

***