Wood-Mizer utökar sitt produktutbud med CNC-maskiner

Introducing Wood-Mizer CNC Machines
13.07.2022

Wood-Mizer har utvecklat en avancerad produktlinje med CNC-maskiner (Computer Numerically Controlled) för automatisk bearbetning av trä, plast, kompositer och lättmetaller, med maximal prestanda och precision.

Wood-Mizers sortiment av CNC-maskiner innehåller:

 • CNC5003 – tre- och fyraxligt bearbetningscenter med vakuumbord
 • CNC5005 – femaxligt bearbetningscenter med vakuumbord
 • CNC6003 – stor (heavy-duty) tre- och fyraxligt bearbetningscenter med vakuumbord
 • CNC6005 – stor (heavy-duty) femaxligt bearbetningscenter med vakuumbord
 • CNC7000 – åttaxligt bjälke- och stockbearbetningscenter med automatisk materialhantering
 • CNC8000 – sexaxligt (heavy-duty) bjälke- och stockbearbetningscenter med automatiserad materialhantering


Wood-Mizers CNC-maskiner är konstruerade för att vara mycket flexibla bearbetningscenter som kan utrustas med extra tillbehör och -funktioner, däribland en rad olika CNC-aggregat, CAM-programvarukompabilitet, ett oscillerande knivhuvud för diverse mjuka material, extra vakuumdynor och -plattor, skyddsgrindar/ljusridåer runt maskinen, lasrar för bättre materialpositionering och mer.

Bearbetningscenterna är tillverkade av komponenter av högsta kvalitet och har försetts med branschledande numeriska styrenheter.

”Genom hela vår historia har Wood-Mizer strävat efter att tillhandahålla den bästa kvalitetsutrustningen för bearbetning av stockar till färdiga träprodukter”, säger Magnus Fransson, produktchef för Wood-Mizers CNC-maskiner. ”Den här typen av CNC-maskiner har uppskattats av entreprenörer världen över i mer än ett årtionde och de finns nu att få med ett expertmässigt och högkvalitativt service- och supportnätverk från Wood-Mizer.”

 

 

CNC-maskinen CNC5003 är den första produkten i serien. Den har designats för automatisk bearbetning av trä, plast, kompositer och lättmetaller i allt från designstudior och verkstäder till medelstora och stora företag som tillverkar sofistikerade komponenter för konstruktion av kök, möbler, hus och mer.

CNC5003 är en portalmaskin med dubbel drivning för extra stabilitet och precision, en automatisk verktygskarusell för snabba verktygsbyten med plats för 12 verktyg monterad på portalen, samt ett vakuumbord för säker och flexibel materialpositionering.

 

 

Maskinen har en kraftfull spindel driven av frekvensomriktare, alla axlar styrs med digitala servon med hög upplösning för precision och minimala vibrationer.

 

 

All drift övervakas från en flyttbar manöverpanel med den välrenommerade Fanuc-styrenheten (för avancerad användning och tillgång till reservdelar under hela produktens livslängd). Därutöver erbjuder manöverpanelen ett gränssnitt för PC- och CAM-programvara samt en inbyggd serverstyrenhet.

Det treaxliga snabba och precisa huvudet rör sig över ett stort vakuumbord med flera zoner, vilket möjliggör bearbetning av plana material så stora som 3 000 x 1 500 mm. Bordet är konstruerat med sex zoner och 216 individuella vakuumpunkter för användning i en mängd olika konfigurationer. Spindeln är försedd med ett pålitligt och högeffektivt spånuppsamlingssystem som håller arbetsmiljön ren.

 

 

Maskinspecifikationer för CNC5003:

 • Arbetsyta – 3 080 x 1 540 x 200 mm
 • Materialmått: 3 000 x 1 500 mm
 • Hastighet (x/y/z) – 60 x 30 x 15 m/min
 • Spindelmotor – 11 kW och 24 000 v/min
 • Verktygsväxling – roterande karusell med plats för 12 verktyg
 • Vakuumpump – 4 kW (eller 5,5 kW)
 • Vakuumpumpkapacitet – 126 m3/h vid 0,9 bar


Produktiviteten hos CNC5003 kan utökas ytterligare med integrerad materialhanteringsutrustning då maskinen utökas med ett modulärt system för inlastning och utlastning av material, vilket gör den till en robotcell för automatiserad bearbetning av kompletta material-batcher utan att en operatör behöver överse arbetet”, förklarar Magnus Fransson.

CNC5003 och andra CNC-maskiner ur denna produktlinje kompletterar Wood-Mizers produktutbud genom att ge ännu bättre precision och repeterbarhet till träbearbetningsprocessen.

Kontakta Magnus Fransson, chef för CNC-utbudet hos Wood-Mizer, för mer produktinformation och offerter. Mejl: mfransson@woodmizer.eu