Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizers avdelning för industriell sågning, Wood-Mizer Systems, presenterades på LIGNA Show 2023

Wood-Mizer Systems at LIGNA 2023
16.05.2023

 

Under LIGNA Show presenterade Wood-Mizer sina bästa och mest avancerade Wood-Mizer Systems-linjer, däribland en linje som designats för att bearbeta mycket stora volymer (baserad på det industriella sågverket WB2000), samt en linje för omvandling av stockar till pallvirke (bygger på TVS-HD twin vertical saw). Därutöver visade Wood-Mizer upp sin mest avancerade heavy duty-lösning för sågverksindustrin – nämligen deras EA3000 Optimizing Edger.

Wood-Mizer Industrial Sawmilling Solutions har fångat branschens uppmärksamhet på grund av sitt överkomliga pris och sina låga underhållskostnader jämfört med liknande lösningar som erbjuds av konkurrenter. Wood-Mizers kundanpassade såglinjer ger maximal avkastning från varje stock genom att producera så lite avfall som möjligt. I och med att varje linje konfigureras efter kundens behov kan sågverksföretag minska mängden arbetskraft och använda sig av automatisering och smarta lösningar för att öka sin produktivitet. 

Sedan introduktionen 2015 har sågverksföretag över hela världen installerat det industriella sågverket Wood-Mizer WB2000 och två- eller tredubblat sin produktivitet. Wood-Mizer WB2000 är en maskin som kombinerar fördelarna hos smalspårsteknik och breda bandsågblad. Den har ett högeffektivt såghuvud konstruerat för att köras med 50 mm, 75 mm eller 100 mm Stellite-blad, det har också en massiv bänk med hydraulik för stockhantering, samt massor av funktioner som underlättar driften. 

 

 

Under LIGNA visades WB2000 med en ny operatörshytt som syftar till att öka säkerheten och göra det bekvämare för operatören. En isolerad, rymlig hytt ger en bekväm arbetsmiljö och tydlig sikt över sågningen. Upp till fyra videokameror och en 12-tums pekskärm med två joystickar gör det enkelt att kontrollera sågverket och alla funktioner och parametrar direkt från hytten. 

Bänkens moderna heavy duty-konstruktion har en viktkapacitet på 6 ton och är byggd på två robusta C-formade stålbalkar (400 x 110 mm). Bänken har de allra mest avancerade hydrauliska stockhanteringsfunktionerna, däribland stockklämmor, kedjevändare, kraftrullar, sidostöd och fasthållningsklämmor. Stockhanteringskomponenterna är modulära och kan anpassas för att möta kundens särskilda behov.

Det industriella sågverket WB2000 kan användas som en effektiv fristående maskin eller som en del av en industriell såglinje för högeffektiv och automatiserad storskalig virkesproduktion. Breda hydrauliska konfigurationer och bänkförlängningar gör den till en universell maskin för bearbetning av stockar i olika diametrar, längder och hårdheter.  

WB2000 har en stockbänk och ett sorteringsbord. Den dubbelaxlade klyvsågen MR200 är designad för stora företag och såglinjer och är mycket effektiv. Stockbänken för snabb och säker stockhantering kan konfigureras till att vara mellan 3,6 och 6 meter lång och ha 2–3 transportkedjor (finns även i Heavy Duty-version). Bakom sågverket finns en modulär sorteringsbänk för automatisk mottagning av material och omdirigering för ytterligare bearbetning. Enskilda moduler (vardera 3 m lång) kan sammanfogas i kluster och multipliceras för att skapa sorteringsfickor. En sågverkslinje kan också förlängas med fler maskiner och utrustning, på vänster och höger sida kan man till exempel installera kanor eller uppsamlingsfickor, kantverk eller multiklyvsågar. Därtill kan man installera en transportör som samlar upp material och förflyttar blocken till multiklyvsågen och resterande till flismaskinen.   

 

 

Den dubbelaxlade klyvsågen MR200 är den perfekta industriella maskinen för att öka produktiviteten och minska tiden och arbetet som krävs för att såga block. Det är en lönsam investering för stora produktionsanläggningar med tanke på dess tillförlitlighet, noggrannhet och mångsidighet. Den kompakta och funktionella konstruktionen inkluderar en centraliserad manöverpanel, variabel matningshastighet (1,5–15 m/min), laserlinje och inmatningshjälprulle, modulära inmatnings- och utmatningsbord i heavy duty-utförande, 3 drivna pressrullar och en inbyggd flismaskin som tillval. Klyvsågen MR200 arbetar med upp till 12 sågklingor på varje axel, vilket markant snabbar på processen. Den kan såga materialstycken så stora som 540 x 200 mm. 

På LIGNA presenterade Wood-Mizer också sin TVS twin vertical saw med sluttande stockbänk, materialsorteringsutrustning och två industriella maskiner: den horisontella klyvsågen HR500 och kantverket EG800. Linjen har utvecklats som svar på behoven hos palltillverkare som eftersträvar hög virkesavkastning, mindre tekniskt underhåll, lägre energiförbrukning och mindre manuellt arbete. 

TVS-HD twin vertical saw är en kostnadseffektiv, mångsidig och högpresterande industriell såglösning byggd för tillförlitlighet och hållbarhet. Den kommer med utmärkt teknisk support både under och efter garantiperioden. TVS-HD kan effektivt ta bort båda vertikala sidorna på en stock som är upp till 450 mm i diameter och 5,2 m lång i en genomkörning. (Det är tack vare dubbla såghuvuden som vardera drivs av en 18,5 kW motor som det hela kan utföras i en enda genomkörning.) Ett centraliserat hydraulsystem spänner båda bladen samtidigt (50 mm eller 32–38 mm brett – 4 670 mm långt). Från det upphöjda stativet med en ergonomisk manöverpanel kan operatören välja önskad storlek – maskinen justerar automatiskt till den storleken utan att stockarna behöver sorteras före sågning. 

 

 

Maskinen konfigureras med en sluttande stockbänk som förflyttar stockar till den automatiska stockvändaren. Stockvändaren använder pneumatiska hammarrullar på inmatningssidan för att rotera och positionera materialet på en rörlig kedjematning. Därefter styrs stocken av ett system av tryckrullar, vilket ger maximal stabilitet vid sågning. Efter färdigt snitt avlägsnas sidorna automatiskt ner på transportörer placerade undertill.

Ökad pallproduktionseffektivitet kräver optimering av vissa sågverksoperationer, såsom klyvning och kantsågning. Därför fungerar TVS-HD bäst i ett kombinerat system tillsammans med den horisontella klyvsågen HR700 med flera huvuden och det industriella kantverket EG800. 

Den horisontella klyvsågen HR700 med flera huvuden är konstruerad för företag som växer och expanderar snabbt. Dess modulära konstruktion gör det möjligt för upp till sex huvuden att omvandla stora block till sex brädor (och ett överblivet materialstycke) i en enda genomkörning. HR700 har som basutförande 2 huvuden och kan när som helst utökas med ytterligare moduler. Ett såghuvud använder ett 32–38 mm brett och 4 670 mm långt blad som drivs av en 11, 15 eller 18,5 kW elmotor och kan såga upp till 400 x 400 mm stora block. HR700 har också en dubbelspårig ståltransportör med stöd för hela blockbredden, eldrivna spikrullar för extra tryck mot rörliga materialstycken, centraliserad bladspänning och smörjsystem för varje 2-huvudsmodul, samt extra rullar (tillval) för kortare materialstycken. Manöverpanelen kan även förses med Multi Setwork och elektriskt upp/ner-system.

 

 

Det industriella kantverket EG800 från Wood-Mizer är en mångsidig maskin som kombinerar funktionerna hos ett kantverk och en klyvsåg. Dess primära funktion är att kantsåga upp till 50 mm tjocka brädor i hög hastighet och komplettera Wood-Mizers utbud av industriella klyvsågar. Den kan köras i långsammare hastigheter för att såga upp till 110 mm tjocka materialstycken. EG800 finns att få med 30–55 kW motorer som driver de fyra standardklingorna (max. diameter på 400 mm) på en 60 mm axel. Med den extra uppsättningen distanser är det möjligt att installera flera klingor för att uppnå en mängd olika produktstorlekar. Den elektroniska variabla matningshastigheten regleras till 0–50 m/min i fristående läge eller upp till 130 m/min i såglinje, och inmatnings- och utmatningsbord med rullar ger säker och bekväm hantering av maskinen. Materialet körs in genom en 640 mm x 120 mm öppning med skyddsgardin och matas vidare på insidan av fyra bottenrullar och två modulära fasthållningsrullar. Som tillval finns EG800 med justerbara klingor kontrollerade från manöverpanelen med Setworks, fyra lasersikten, in- och utmatningsbordsförlängningar och en transportör för sågspån.   

I en separat monter avsedd för industriella utställare visade Wood-Mizer sin senaste och mest avancerade high tech-lösning för sågverksindustrin – EA3000 Optimizing Edger – som är en del av Wood-Mizer Systems. Den använder avancerad kameraskanningteknik för att kantsåga med hög precision och minimalt med spill. Allt – från inmatning av materialet till skanning, positionering och sågning – sköts helt automatiskt. EA3000 har en 2 x 30 kW motor (tillval: 2 x 45 kW), vilket ger effektiv sågning av upp till 550 x 100 mm stora materialstycken. En matningshastighet på 150–250 m/min gör det möjligt att producera upp till 16 brädor per minut. I sågprocessen använder maskinen två centrerade klingor med en diameter på 450 mm och en tjocklek på 5 mm. I standardutförande har EA3000 ett elektriskt servo sizing-system, automatisk brädjustering, en stationär PLC-manöverpanel, optisk materialskanner och systemdrivna pneumatiska fasthållare. Som tillval kan kantverket utrustas med ett skanningsystem för tvärbrädor. 

 

 

Alla medelstora och stora träbearbetningsföretag är välkomna att samarbeta med Wood-Mizer Industrial Sawmilling Solutions. Wood-Mizers hängivna ingenjörsteam är redo att dela med sig av det bästa av sin kunskap och erfarenhet för att hjälpa ditt företag att expandera och blomstra.

***