Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

De bästa träbearbetningsmaskinerna och lösningarna från Wood-Mizer som presenterades på LIGNA 2023

De bästa träbearbetningsmaskinerna och lösningarna från Wood-Mizer som presenterades på LIGNA 2023
15.05.2023

Under Europas största träindustrimässa, LIGNA, presenterade Wood-Mizer hela sitt sortiment av produkter för träbearbetning, däribland en känd serie träbearbetningsmaskiner och utrustning för framställning av färdiga träprodukter. Under 40 år har Wood-Mizer tillverkat premiumutrustning med målet att leva upp till sin slogan: From Forest to Final Form. Bland deras mest sålda modeller kunde vi också se Wood-Mizers senaste lösningar för branschen – deras hyvel-/fräsmaskin MP280 och panelsågen MS750.   
      
I Skandinavien har Wood-Mizers träbearbetningsmaskiner funnits sedan tidigt 1990-tal och gjort det enkelt för diverse hantverkare, möbelsnickare och hobbyister att göra sina egna färdiga träprodukter. De uppfanns från början av Bo Martensson, grundaren av MOReTENs. Hans maskiner och utrustning har blivit vida kända och populära bland proffs och amatörer som är ute efter mångsidighet, precision och hållbarhet till ett överkomligt pris. Sedan 2017 har Wood-Mizer utvecklat en kompakt och lättviktig serie träbearbetningsmaskiner. Wood-Mizer utvecklar sina egna maskiner och distribuerar dem genom ett nätverk av professionella återförsäljare i nära på hela världen. Man delar också med sig av sin kunskap inom maskinkonstruktion och tillverkning. 

Träbearbetningsmaskiner är konstruerade för att snabbt och effektivt framställa färdiga träprodukter, såsom golvbrädor, paneler, lister, dörr- och fönsterkarmar, lameller, kvartslister och mycket mer. De är det perfekta verktyget oavsett om man är en enskild nybörjare eller ett större företag som vill effektivisera sin produktion. 

 

 

De träbearbetningsmaskiner som Wood-Mizer visade upp på LIGNA var bland annat den 4-sidiga hyvel/fräsen MP360 och MP280 (ny produkt), den 2-sidiga hyvel/fräsen MP200 och hyvel/fräsen/klyvsågen MP220, dimensionshyveln MP160 och multihyveln MP180 samt panelsågen MS750 (ny produkt). Utöver ovan nämnda maskiner presenterade Wood-Mizer ett nytt MES spånavskiljarsystem för effektiv bortforsling av sågspån och flis i verkstaden. Wood-Mizer säljer alla verktyg och tillbehör som behövs till sina maskiner genom sin TOOLS-katalog, där finns sådant som raka stål, profilstål, spiralformade stål, vertikala och horisontella kuttrar, sågklingor, borr etc.  


Alla deras träbearbetningsmaskiner delar vissa egenskaper:

  • 4-sidiga hyvel-/fräsmaskiner har en kutter upptill, nedtill, till höger och till vänster för samtidig bearbetning av brädans alla fyra sidor i en enda genomkörning. En separat motor driver varje kutter, detta för att öka effektiviteten och minska energiförbrukningen. Att byta stål på en kutter går snabbt och enkelt. I Wood-Mizers TOOLS-katalog finns stål med alla möjliga former och profiler att välja mellan.
  • Gjutjärnsbord ger stabilitet och precision samt eliminerar all vibration från bearbetningen. Det är bara gjutjärn som kan garantera bästa hållbarhet, tillförlitlighet och tålighet mot slitage. Både in- och utmatningsborden är tillverkade av högkvalitativt stål för att säkerställa optimal materialmatning. 
  • Hyvel-/fräsmaskinerna är ergonomiska att använda tack vare deras lättillgängliga manöverpanel med flera brytare för aktivering av enskilda kuttrar. Bearbetningsparametrar (bredd, höjd) kan enkelt justeras genom enkla och tillförlitliga lösningar (vevhandtag, spakar). 
  • Den kompakta och lättviktiga designen med länkhjul gör det enkelt att flytta runt maskinen i verkstaden. Därtill har alla maskiner spånsugsöppningar för effektiv bortforsling av sågspån och träflis. 
  • Hela serien tillverkas i EU av råmaterial som hämtas från erkända leverantörer och med den bästa tillverkningsteknik som finns att tillgå. Wood-Mizer ger 2 års garanti och support i premiumklass efter köpet på alla sina träbearbetningsmaskiner.

 

 

Under LIGNA-mässan var det några maskiner som var helt nya av de som Wood-Mizer presenterade: hyvel-/fräsmaskinen MP280 och panelsågen MS750.

Wood-Mizer har utvecklat en andra generationens hyvel-/fräsmaskin (baserad på den beprövade MP260 som har sålts i stora volymer världen över) för att möta de ökade krav som i dag råder. Dess efterträdare, den nya MP280, är en funktionell och mångsidig enhet som fått några av de tekniska lösningarna från den större versionen MP360.  

Panelsågen MS750 har en robust sågenhet i gjutjärn, en ritsklinga och ett exakt skjutbord i aluminium. Maskinen har utvecklats för snickeriverkstäder och möbeltillverkare som letar efter mer effektiva sätt att precisionssåga olika typer av trämaterial. MS750 är framtagen för att såga olika typer av brädor, skivor och solida trästycken. LIGNA-mässan var första gången som den här maskinen visades upp av Wood-Mizer.   

På LIGNA 2023 visade Wood-Mizer hur hängivet de försöker hjälpa sina kunder att driva och skala upp sina projekt, företag och kreativa idéer. Att utveckla och tillverka kompakta, multifunktionella och prisvärda träbearbetningsmaskiner som är kapabla att producera högkvalitativa slutprodukter av trä är själva innebörden av Wood-Mizers slogan: From Forest to Final Form.

 

 

***