Artiklar

Ett modernt högpresterande sågverk i Lettland

Företaget Pro Wood från Lettland rapporterar att det har tredubblat sin produktionsvolym samtidigt som det har behållit samma antal anställda och avsevärt minskat sitt träspill efter att ha börjat använda sågverkslinjen Wood-Mizer WM4000.

Fascinerande sågverksprojekt: Mulberry Chapel – ett kapell byggt på en gård i Georgia, USA

Under de senaste 20 åren har George Coker drömt om och planerat det perfekta tillskottet till sin gård i Carnesville, Georgia. Att bygga ett kapell på egendomen skulle vara ett idealiskt sätt att utöka fastighetens möjligheter.

Att upptäcka träets skönhet i de franska Alperna med utrustning från Wood-Mizer

”I Savoye-regionen är trä hela tiden levande. Även efter att det sågats lever det vidare och tjänar människor”, menar Yvan Cometto, en snickare från en liten by i de franska Alperna. I sitt företag YC Charpente använder Yvan Wood-Mizer-utrustning för att tillverka träprodukter från lokalt virke.

Historien bakom sågverket LT40: motoruppgraderingar

Ett sågverks motor är en av de mest kritiska komponenterna för att generera den kraft som behövs för effektiv sågning. De motorer som installerades i de första LT40-sågverken i början på 90-talet var ekonomiska och relativt starka. Men viktigast av allt: de var en perfekt matchning för ett mobilt sågverks lätta och kompakta konstruktion.

Rosenträproduktion med sågverket Wood-Mizer LT20 i Indonesien

Indonesiskt företag sågar exotiska, hårda träslag för att öka försäljningen i Kina och Japan. Företaget med 150 anställda har ökat sin vinst sedan det köpte en Wood-Mizer LT20.

Trädhus byggt av mesquite-trä i Arizona, USA

Södra Arizonas ökenlandskap domineras av mesquite-träd – buskiga, sällsynta träd som är härdiga överlevare i tuffa miljöer. Det naturligt slingriga, kompakta mesquite-trädet från Sonoraöknen inspirerade Arthur och Valerie Flores till att för 20 år sedan starta företaget Tumacacori Mesquite Sawmill i Tumacacori, Arizona.

Historian bakom sågverket LT40: Uppgraderingar av blad och bladguidesystem

Sågverksindustrin i Polen under sent 80-tal ansågs vara gammaldags och ineffektiv, då den i huvudsak förlitade sig på stora, tunga ramsågverk. De använde tjocka och breda blad för att såga stockar, vilket begränsade timmerproduktionen avsevärt. I början på 90-talet fick branschen ett genombrott då Wood-Mizers första mobila sågverk LT40 lanserades – ett sågverk som gjorde det möjligt för vanligt folk att omvandla stockar till virke, snabbt, enkelt och mobilt.

Smart användning av stadsvirke i London

London Plane Tree (Platanus x acerifolia) är en blandning mellan amerikansk platan och orientalisk platan. Ett sådant träd stod tills för ett tag sedan vid Eric Street. I ungefär 130 år har det fångat upp koldioxid ur Londons smog och varit hem åt otaliga skalbaggar och insekter.

Stan från Kanada bygger sig ett växthus

I åratal drömde Stan Kujala om att bygga ett växthus på sin strandfastighet i Port Alberni, British Columbia. ”Min fru och jag har entusiastiskt odlat grönsaker i åratal”, säger Stan. ”Vi har alltid velat bygga ett växthus för att förlänga odlingssäsongen.”

Historian bakom sågverket LT40: Uppgraderingar av såghuvud och manöverpanel

I DAG kallas vårt sågverk LT40, som skapades 1982, för ”legendariskt”. Detta då det för alltid har ändrat hur människor omvandlar stockar till virke. Det har gjort det möjligt för vanligt folk att snabbt och effektivt producera färdiga brädor och balkar. Men viktigast av allt – det är mobilt!

Artiklar 1 till 10 av totalt 59