Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizer startades 1982 i blygsam skala – i ett garage i den amerikanska delstaten Indiana. Donald Laskowski och Daniel Tekulve hade en id´om hur man skulle kunna såga timmer ur stockar på ett mer effektivt sätt. De skapade något helt nytt och såg att detta innebar nya möjligheter. Plötsligt kunde vem som helst producera sina egna träprodukter på ett enkelt sätt och en revolution inleddes bland trävaruproducenter runt om i världen.

En fabrik byggdes i Indianapolis och den producerade fler än 2 500 sågverk på mindre än fem år. Det billiga sågverket, som kunde producera timmer av en kvalitet som normalt förknippades med dyrare sågverk, blev till en succé!

Branschen portabla sågverk växte och kunderna krävde sågverk med ännu högre kvalitet. Wood-Mixer svarade med att lansera Super-serien år 1997. Nästa sågverk var LT15 – det minsta sågverket i Wood-Mizers dåvarande utbud.

År 1990 såg en polsk entreprenör möjligheterna och introducerade Wood-Mizers produkter i Europa. Vårt europeiska högkvarter inrättades i Kolo i Polen för att kunna erbjuda tjänster till våra marknader i Europa, Afrika och Asien.

Det var sommaren 1990. Företaget växte och fler och fler personer blev bekanta med konceptet sågverk med smala skär.Idag är den polska Wood-Mizer Industries-anläggningen en flaggskeppsfabrik som sätter ribban för hela branschen.

Här följer några imponerande fakta om den 30-åriga resan för Wood-Mizers europeiska tillverkningscenter beläget i Kolo, centrala Polen.

• Wood-Mizer-fabriken är utrustad med de mest avancerade metallbearbetande robotarna från Japan och Tyskland. Fabriken investerar ständigt i den senaste tekniska utrustningen och medarbetarnas yrkeskompetens.

• Wood-Mizers verkstäder, lager och kontor har en yta på mer än 15 000 kvadratmeter som är fördelade på mer än nio hektar.

• Fabrikens tillverkning av de Wood-Mizer-blad som utvecklats av företaget specifikt för träsågning och som blev en kvalitetsprodukt som hela branschen känner till, är certifierad enligt ISO 9001: 2015. Utbudet av sågverktyg under märket Wood-Mizer TOOLS inkluderar fler än 2 500 produkter – smala och breda bandblad, hyvelknivar, ramsågar och cirkelsågar – sortimentet utökas ständigt.

• Cirka 400 medarbetare arbetar på Wood-Mizers europeiska anläggning. Wood-Mizer investerar på många olika sätt i sina medarbetare, bland annat genom att tillhandahålla avancerad utbildning och ersättningsprogram för högre utbildning. Produktionen förbättras kontinuerligt med hjälp av LEAN-tillverkningsmetoder.

• Wood-Mizers designavdelning är ett team av högt kvalificerade ingenjörer som arbetar tillsammans med sina amerikanska kollegor och utvecklar unika tekniska lösningar för effektiv sågning. I synnerhet representerar den nya industriutrustningslinjen TITAN både designen av sågverk och tillverkningen av utrustning för kundspecifika processer.

• Den polska Wood-Mizer-fabriken levererar utrustning och verktyg till fyra kontinenter – Europa, Amerika, Asien och Afrika. I den moderna världen ska kvaliteten på teknisk utrustning backas upp av tillgången till service efter försäljningen av produkten. Wood-Mizers servicecenter med reservdelslager och erfarna specialister verkar i 110 länder.

Idag skapar Wood-Mizer inte bara bandsågverk och bandblad. Nyligen blev en annan europeisk fabrik, belägen i Sverige, en del av Wood-Mizer Corporation. Wood-Mizer AB tillverkar högkvalitativa kompakta hyvel-/fräsmaskiner för universell användning. På så sätt realiseras Wood-Mizers önskan om att leverera utrustning som bearbetar trä från stockar till färdiga produkter.

Wood-Mizer har tillverkat fler än 80 000 sågverk som är verksamma i dag runt om i världen.

Du kan också ansluta dig till Wood-Mizer-familjen.