Wood-Mizer och MOReTENs går samman om snickerimaskiner

Woodworking Machines - range of products
24.03.2021

 

Det finns ett land i Europa där människorna är toleranta och öppna, bilarna byggs för att vara mycket säkra och naturmiljön skyddas och bevaras med högsta prioritet. Det är Sverige – hemland för Bo Martensson, grundaren av och maskiningenjören på snickerimaskinföretaget MOReTENs. Hans innovativa maskiner revolutionerade den svenska marknaden i början av 1990-talet, vilket gjorde det möjligt för alla snickare att köpa egen fräs/hyvel och producera färdiga träprodukter. Fräsen/hyveln blev en stor framgång på marknaden eftersom den var mångsidig, kompakt och prisvärd. Alla kunde köpa en MOReTENs-maskin och börja förverkliga sina idéer till färdiga träprodukter.

 

 

En passion för trä
Bo Martensson minns sin barndom mycket väl. Som pojke växte Bo upp nära skogen och fick möjlighet att lära sig om trä och utveckla en passion för det. ”Jag har alltid varit intresserad av träförädling”, säger Bo. ”Jag bor i en del av Sverige som är full av skogar. Många här arbetar inom skogsbruket.” Han hade turen att ha en farbror som förebild och inspiration och som hjälpte honom att komma igång. ”Jag lärde mig mycket och blev inspirerad när jag arbetade i min farbrors snickeri på loven.” Men trä var inte det enda intresse som Bo utvecklade under sina unga år. Liksom de flesta skolungdomar tvekade han om sitt yrkesval. ”Jag drömde om att bli slöjdlärare (...), men jag drömde också om att bli entreprenör.” Så småningom övertygade hans äldre bror honom om att börja en utbildning i maskinteknik.

 

 

Startade sitt eget företag
Som ung ingenjör med passion för träbearbetning och en önskan att bli affärsman blev Bo Martensson agent för snickerimaskiner på den svenska marknaden. ”Jag var intresserad av att starta ett eget företag, och jag hörde att folk sålde begagnade maskiner till högre priser än nya. Jag tyckte att det måste vara en bra bransch så jag började sälja snickerimaskiner från Tyskland och USA”, säger han. Motiverad och uppmuntrad av stor efterfrågan på maskiner som producenterna inte erbjöd på marknaden grundade han företaget MOReTENs. Hans insikter om trä och hans ingenjörskompetens hjälpte honom att utveckla en mycket nyskapande och användbar produkt som snabbt anammades av snickerierna. ”Från allra första början fick vi stor efterfrågan på våra maskiner”, erinrar sig Bo. Trots att han hade framgång med produkten som blev populär bland snickerier över hela Sverige visade det sig vara en utmaning att driva en verksamhet som kontinuerligt måste växa för att möta efterfrågan. ”Problemet var inte marknadsföring, det var utbudet och produktionen”, säger Bo Martensson. ”Som ett nystartat företag behövde vi låna av banken, och utmaningen var att räntan var mycket hög vid den tiden.”

 

 

Unika snickerimaskiner till överkomliga priser
MOReTENs var mycket mer än bara en fabrik som tillverkade produkter och genererade vinst. Det var ett företag med ett uppdrag att främja passion för trä och inspirera människor att förverkliga sina snickeriidéer. Varje fräs/hyvel som såldes av MOReTENs hade del i kundens egen berättelse, antingen om hur de renoverade trägolv, byggde en ny trappa till sovrummen på övervåningen eller tog fram en vacker tavelram. Bo Martensson hade alltid arbetat på att bygga bra relationer med sina kunder. Han försåg dem med praktiska och prisvärda maskiner, och i gengäld fick han inspiration och idéer för vidare utveckling av maskinerna. ”Jag har alltid haft direktkontakt med kunderna. Jag tror att denna kontakt är nödvändig. Om man har direktkontakt vet man vad man ska förbättra och hur man ska bygga nya maskiner”, säger han.

 


Bo Martensson sålde sina originalprodukter under märket MOReTENs under lång tid. Men när en möjlighet yppade sig att leverera maskinerna till ett annat företag för återförsäljning tog han chansen. ”Vi levererade också till Logosol för återförsäljning under deras varumärke. Redan 1995 började vi leverera våra maskiner till Logosol. De ville sälja dem under eget namn.” Numera har Logosol inte längre rätt att sälja dessa maskiner. Rättigheterna att tillverka och distribuera snickerimaskinerna tillhör exklusivt Wood-Mizer, ett företag med ett globalt anseende och erkännande på marknaden för träbearbetningsmaskiner.

 

 

Samarbete med Wood-Mizer
När Bo Martensson fortsätter att utveckla sitt företag hittar han en mycket bättre möjlighet för affärssamarbete. ”Wood-Mizer bad mig om ett pris på maskinerna. Snart ville de köpa hela företaget”, minns Bo. Idén om nära samarbete med Wood-Mizer lät perfekt. Endast en global, väl erfaren och träorienterad affärspartner kunde säkra ytterligare tillväxt och lönsamhet för ett så innovativt och kreativt företag som MOReTENs. ”Vårt utbud överensstämmer mycket bra med Wood-Mizers sortiment, så vi hoppades på ett mycket framgångsrikt samarbete”, säger Bo. Strax efter förvärvet av MOReTENs produkter 2017 började Wood-Mizer flytta all tillverkning till fabrikerna i Polen och USA.

 


Samarbetet visade sig faktiskt fördelaktigt för båda företagen. För MOReTENs innebar det ett fantastiskt tillfälle att förvalta sitt arv från snickerimaskinerna under ett globalt företag med erfarenhet av tillverkning av sågverk. För Wood-Mizer fanns det en chans att utöka sitt sortiment av träbearbetningsmaskiner med en effektiv och välkänd produktlinje. ”Styrkan kommer från kombinationen av sågverk och snickerimaskiner. Kombinationen av 40 års erfarenhet av att bygga sågverk och 40 års erfarenhet av att tillverka snickerimaskiner och dessutom styrkan hos en global aktör”, säger Bo.

 Efter att ha sett tillverkningsprocessen för maskinerna i Polen och USA är Bo övertygad om att omlokaliseringen av tillverkningen bara kan stärka bilden av maskinerna, och att maskinernas kvalitet kommer att vara densamma som i Sverige. ”Eftersom Wood-Mizer är en global aktör inom sågverksfältet kommer det också att generera många unika träbearbetningsidéer. Styrkan kommer nu från ett större företag, och vi kommer att märka detta i kvalitet, manualer, kundservice och mycket mer. Jag är övertygad om att kvaliteten i produktion och utveckling kommer att ligga på samma höga nivå för Wood-Mizer över hela världen”, säger Bo.

 

 

En ljus framtid
Idag kan Bo Martensson, grundaren av MOReTENs, se framtiden an med tillförsikt och vara förvissad om att hans dröm om att bygga och distribuera snickerimaskiner fortsätts av Wood-Mizer, en pålitlig och erfaren affärspartner. Samarbetet mellan de två tillverkarna – MOReTENs och Wood-Mizer – är ännu mer meningsfullt när vi tittar på hur lika dessa företag är. De föddes båda ur en passion för trä. De startades båda av begåvade ingenjörer som ville ge världen sina innovationer. Båda företagen har blomstrat och sålt tusentals produkter på sina respektive marknader och givit sina kunder kunskap, erfarenhet och inspiration. Framtiden är ljus för Wood-Mizer Woodworking Products.

 

Av Marcin Kozlowski