Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizer firar 30 år på den europeiska marknaden

Wood-Mizer manufacturing centre in Poland
23.09.2020

 

Trä är ett av de mest värdefulla naturmaterialen, detta för att trä gör det möjligt för samhället att bygga en bättre värld för miljoner människor. Wood-Mizer utvecklar och implementerar innovativa lösningar genom vilka träbearbetningsföretag kan växa och skapa vinst. Dessa lösningar är mycket effektiva och tillåter användare att arbeta effektivt med naturresurser för att skapa maximalt med avkastning. Detta innebär att Wood-Mizer-utrustning bidrar till att fler träd får stå kvar i skogen eftersom det behövs färre träd för att få jobbet gjort.

Wood-Mizer startades i Amerika i slutet av 1970-talet då två ingenjörer – företagets framtida grundare – började arbeta med ett projekt för att skapa ett mobilt sågverk.

 

Wood-Mizer founder Donald Laskowski and the first LT40 sawmill, in 1982

Wood-Mizers grundare Donald Laskowski och det första LT40-sågverket år 1982

 

På den tiden bearbetades stockar endast av stora sågverk men de nyligen framtagna kompakta och mobila sågverken från Wood-Mizer erbjöd ett nytt, alternativt sätt att såga trä.

Deras uppfinning skapade ett antal fördelar som gav upphov till en stegvis förändring av hela branschen:

  • De mobila Wood-Mizer-sågverken kan bogseras till arbetsplatsen, vilket eliminerar kostnaderna för timmertransport.
  • Ett smalt bandblad kan skära brädor så tunna som 2 mm, vilket ger fler brädor och mindre avfall från varje stock.
  • Wood-Mizer-sågverk är utrustade med motorer med låg effekt jämfört med traditionella sågverk. Detta innebär lägre energiförbrukning och minskade avgasutsläpp.
  • Wood-Mizer-sågverk kan såga stockar med stor diameter.
  • Den viktigaste skillnaden är kanske att relativt små Wood-Mizer-sågverk kan framställa helt perfekt kalibrerat slätt virke, något som tidigare bara var möjligt med stor och dyr sågutrustning.

 

Wood-Mizer LT40 portable sawmill

Wood-Mizer LT40 

 

Den nya tekniken gjorde ett genombrott i branschen. Det gjorde träsågning mer miljövänligt och prisvärt för entreprenörer och små företag, allt från jordbrukare och fastighetsägare till snickeriverkstäder och möbelfabriker.

Bara några år hade gått sedan företaget grundades i Amerika när Wood-Mizer var bland de pionjärer som investerade i Polen direkt efter kommunistregimens fall, detta genom att bygga sitt stora tillverkningscenter där.

Det var sommaren 1990. Idag är den polska Wood-Mizer Industries-anläggningen en flaggskeppsfabrik som sätter ribban för hela branschen.

 

WB2000 wideband industrial sawmill

WB2000 industriellt bredbladssågverk

 

Här följer några imponerande fakta om den 30-åriga resan för Wood-Mizers europeiska tillverkningscenter beläget i Kolo, centrala Polen.

  • Wood-Mizer-fabriken är utrustad med de mest avancerade metallbearbetande robotarna från Japan och Tyskland. Fabriken investerar ständigt i den senaste tekniska utrustningen och medarbetarnas yrkeskompetens.
  • Wood-Mizers verkstäder, lager och kontor har en yta på mer än 15 000 kvadratmeter som är fördelade på mer än nio hektar.
  • Fabrikens tillverkning av de Wood-Mizer-blad som utvecklats av företaget specifikt för träsågning och som blev en kvalitetsprodukt som hela branschen känner till, är certifierad enligt ISO 9001: 2015. Utbudet av sågverktyg under märket Wood-Mizer TOOLS inkluderar fler än 2 500 produkter – smala och breda bandblad, hyvelknivar, ramsågar och cirkelsågar – sortimentet utökas ständigt.
  • Cirka 400 medarbetare arbetar på Wood-Mizers europeiska anläggning. Wood-Mizer investerar på många olika sätt i sina medarbetare, bland annat genom att tillhandahålla avancerad utbildning och ersättningsprogram för högre utbildning. Produktionen förbättras kontinuerligt med hjälp av LEAN-tillverkningsmetoder.
  • Wood-Mizers designavdelning är ett team av högt kvalificerade ingenjörer som arbetar tillsammans med sina amerikanska kollegor och utvecklar unika tekniska lösningar för effektiv sågning. I synnerhet representerar den nya industriutrustningslinjen TITAN både designen av sågverk och tillverkningen av utrustning för kundspecifika processer.
  • Den polska Wood-Mizer-fabriken levererar utrustning och verktyg till fyra kontinenter – Europa, Amerika, Asien och Afrika. I den moderna världen ska kvaliteten på teknisk utrustning backas upp av tillgången till service efter försäljningen av produkten. Wood-Mizers servicecenter med reservdelslager och erfarna specialister verkar i 110 länder.

 

Compact and affordable LX50 sawmill

Det kompakta och prisvärda LX50-sågverket

 

Wood-Mizer narrow band blades

Blad från Wood-Mizer

 

New in Wood-Mizer offer - MP360 moulder / planer

Nytt bland Wood-Mizer-sortimentet – MP360 hyvel-/fräsmaskin

 

Robert Baginski, President of Wood-Mizer Industries in Poland

Robert Baginski, VD för Wood-Mizer Industries i Polen

 

”Idag är människor mer medvetna om hoten mot naturen och är mer intresserade av att skydda och bevara skogsresurser,” säger Robert Baginski, VD för Wood-Mizer Industries.

”De flesta av oss förstår miljöns betydelse för människor och hur viktigt det är att vi håller den i gott skick för våra kommande generationer. Wood-Mizer är involverade i denna oerhört viktiga process.”

Wood-Mizer har tillverkat fler än 80 000 sågverk som är verksamma i dag runt om i världen.

Du kan också ansluta dig till Wood-Mizer-familjen.

 

New Wood-Mizer production and office building in Poland