Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizer presenterar sin högkvalitativa multiplanhyvel MP180

Wood-Mizer MP180 multi-planer
02.09.2020

 

Den kompakta och prisvänliga multiplanhyveln MP180 med 3-i-1-funktion låter dig spara in på driftkostnader och tid vid produktion av profilerat virke, brädor med spont och not samt annat hyvlat virke av möbelvirkeskvalitet.

Multiplanhyveln MP180 har utvecklats av Wood-Mizer och har en horisontal kutter för hyvling och dimensionshyvling, och en sidokutter i det nedre bordet för profilering. Som en av de minsta maskinerna i Wood-Mizers utbud av profil- och hyvelmaskiner kan MP180 producera färdigt fyrsidigt virke och profilerade brädor med två genomkörningar i jämförelse med de sex till åtta genomkörningar som annars krävs med en vanlig planhyvelmaskin.

 

The processing starts by using the top table for making two adjoining sides perfectly flat and creating precise right angles to each other

 

Processen inleds med att man använder det översta bordet för att framställa två sidor som är helt raka och i rät vinkel i förhållande till varandra. De två andra sidorna bearbetas sedan på det nedre bordet där sidorna dimensionshyvlas för att få sina slutgiltiga mått.

”Du kan ta ditt mest böjda virke och använda MP180 för att få helt plana brädor,” säger Mr. Keith Threadgall, en snickare från Skottland. ”När du har fått en sida plan kan du hyvla den i den nedre delen för att få en perfekt dimensionshyvling – parallell med den första ytan.”

Med sin horisontala kutter för hyvling/dimensionshyvling och vertikala sidokutter för profilering har MP180 tre funktioner – hyvling, dimensionshyvling och profilering – utan att du behöver posta om maskinen mellan varven.

 

Wood-Mizer MP180 multi-planer

 

 Wood-Mizer MP180 multi-planer

 

Flera av multiplanhyveln MP180:s egenskaper gör maskinen helt unik:

  • Maximala bredden på planhyvling är 410 mm – större än de flesta konkurrenter på marknaden
  • Maximal höjd är 260 mm
  • Ytterligare sidospindel kan profilera upp till 100 mm högt
  • Bordet är tillverkat i gjutjärn och är således tungt nog att reducera maskinens vibrationer och göra den mer tillförlitlig
  • Enkelt justerbart övre hyvelknivsskydd gör maskinen säkrare att använda
  • Den horisontala kuttern förses med 2 knivar som standard. För en ännu slätare finish finns en kutter med 4 knivar att få som tillval
  • Matningshastigheten är konstant och satt till 6 m/min som standard. Det går att få den med steglös matningshastighet på 2–11 m/min som tillval
  • Sidoskenan i aluminium kan vinklas med upp till 45 grader

 

Additional side spindle can mould up to 100 mm high

 

Wood-Mizer MP180 bottom table

 

Wood-Mizer MP180 side spindle

 

”Till och med när man gör en fyra-tum-fyra-balk vill man inte alltid att den ska vara helt fyrkantig,” fortsätter Mr. Keith Threadgall. ”Med den vinklingsbara sidoskenan kan du enkelt skapa en balk med 45 graders fasade kanter. Då har den inte längre skarpa kanter och blir finare att se på. Det ökar också värdet på ditt färdiga virke.”

En stor fördel är att du kan utföra två funktioner samtidigt. Att ha en extra spindel för din vertikala sidokutter låter dig enkelt byta dina profilstål och producera brädor med spont och not med bara två genomkörningar.

 

MP180 profiling knives set

 

MP180 har en smart design med två separata drivmotorer – en för det övre kutterblocket och en för sidospindlarna. Dessa två motorer kan startas var för sig beroende på vad du behöver göra, vilket möjliggör besparingar till följd av reducerad elförbrukning vid drift.

”Det går hand i hand med Wood-Mizers tanke kring att använda smalspårsblad för att spara in på stål, energiförbrukning och överblivet virke. Att inte köra alla motorer samtidigt reducerar dessutom dina underhållningskostnader och kostnader för bl.a. stål, remmar och kullager,” menar Radoslaw Adamkiewicz, produktchef på Wood-Mizer.

Denna unika kombination av funktionalitet, kvalitet och bra prissättning gör MP180 till det självklara valet för hantverkare som vill ha en maskin i stället för tre för att spara in på driftkostnader, produktionsyta och tid.

 

MP180 multi-planer adjustment

 

MP180 multi-planer adjustment

 

MP180 multi-planer adjustment

 

MP180 multi-planer adjustment

 

MP180 multi-planer adjustment

 

Wood-Mizer MP180 control panel

 

* * *

Sedan 1982 har Wood-Mizer förtjänat ryktet som en världsledande tillverkare av träbearbetningsutrustning med ett värdefullt arv av innovativa sågverksprodukter. Från skog till färdig produkt – Wood-Mizer erbjuder ett brett sortiment av utrustning, däribland smalspårssågverk, portabla sågverk, industriella sågverk, sågverksutrustning med breda sågblad, klyvsågar, kantverk, hyvel-/fräsmaskiner, materialhanteringsutrustning, sågverksblad och bladunderhållningsutrustning för hobbyister och proffs världen över.