Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizer-produkter hjälper till att utbilda om ansvarsfull sågning

Wood-Mizer-produkter hjälper till att utbilda om ansvarsfull sågning
04.10.2022

 

Wood-Mizer är en global tillverkare av sågverk och träbearbetningsmaskiner, med en stark medvetenhet om ekologiska och miljömässiga frågor. Hållbar och noggrann förvaltning av träresurser – from forest to final form  – kan bidra till att bevara artrika och blomstrande skogar för kommande generationer. Wood-Mizer hjälper till att underhålla skogar, parker och andra grönområden som betjänar naturen och förser de omgivande samhällena med produkter och teknik som utvecklats för ansvarsfull träbearbetning. Vi uppmuntrar och utbildar sågverksägare att praktisera reglerna för en cirkulär ekonomi, där varje enskild stock används på ett ansvarsfullt sätt och inga träd huggs ner om det inte är nödvändigt, samt att nya träd ska planteras så ofta som möjligt. 

 

 

Fler och fler organisationer har blivit medvetna om hållbar skogsförvaltning, vilket innebär att skydda miljön och använda skogens resurser på ett effektivt sätt. ”Välskötta skogar är en viktig del av den lokala ekonomin”, förklarar Alberto Dotta, chef för skogskonsortiet i den italienska dalen Alta Val di Suza. ”Med bra skogsförvaltning förblir dess funktioner – från virkesproduktion till bevarande av den biologiska mångfalden – hållbara över tid. Vi använder sågverket Wood-Mizer LT20 för att omvandla stockar till virke och underhålla skogsbroar, gångvägar och staket.”

Under FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow (Skottland) visade Wood-Mizer sina sågverksprodukter för hundratals besökare i syfte att sprida kunskap om hur Wood-Mizer hjälper människor att bygga sina bostäder på ett hållbart sätt och reparera dem i skadade områden efter en katastrof eller rädda stadsvirke från att användas som ved eller kompostmaterial. ”Wood-Mizer stödjer och uppmuntrar individer , samhällen och företag att göra bättre användning av stadsvirke. För varje träd man återanvänder räddar man ett träd från att huggas ner i en frisk skog”, säger Scott Francisco, som ligger bakom flera program för hållbar träanvändning (Pilot Projects, Cities4Forests). 

 

 

De entreprenörer som förespråkar en ansvarsfull användning av träresurser i produktionsprocessen tenderar att välja Wood-Mizers sågverksprodukter, eftersom de möjliggör smart och effektiv sågning. Med Wood-Mizers smalspårsblad får operatören ut mer virke från varje stock, med så lite spånavfall som möjligt. ”I mitt företag omvandlar vi hela stocken till värdefulla produkter. Alla råvaror måste omvandlas till produkter med högsta möjliga mervärde”, förklarar Gabor Erdelyi, ägare till det ungerska företaget Robinia Group KFT, som specialiserat sig på utomhusbyggprodukter av robinia. 

Ägare till Wood-Mizer-sågverk är miljöförvaltare som prioriterar korrekt resursförvaltning, minskad energiförbrukning och minimal naturpåverkan. De tekniska lösningar som bevisar att våra produkter är miljövänliga inkluderar dessa tre huvudaspekter – användningen av tunna sågblad, fördelarna med ett mobilt sågverk och tillämpningen av ekonomiska och effektiva sågverksmotorer. 

 

Sågblad

Wood-Mizer-sågverk använder sågblad med smalspårsteknik, vilket innebär att sågbladen bara är 2–3 mm tjocka, så att de bara gör ett litet snitt i stocken. Med ett tunt och smalt sågblad minskar operatören sågspånsavfallet och får ut mer virke från varje stock, vilket innebär att färre träd måste huggas ner för att producera samma mängd virke. Wood-Mizers sågblad minskar mängden producerat avfall (sågspån och träspån) som annars inte skulle komma till användning, dessutom förbrukas mindre energi under sågningen.

I allmänhet kräver smala och tunna sågblad inte ökad effektförbrukning från motorn (eller motorerna) jämfört med cirkelsåg- eller ramsågteknik. Dessutom är smala sågblad enkla att underhålla (slipa om), vilket innebär att mindre energi används för att driva bladunderhållsutrustningen och att bladen har en längre livslängd.

 

 

Mobil sågning

Mobil sågning gör det möjligt för människor att använda förnybara och miljövänliga material för att bygga hus och byggnader, samtidigt som de använder mindre konstgjorda material, som metaller, plast och betong. Och när man tar sågverket till stockarna, i stället för tvärtom, reduceras virkesproduktionens miljöpåverkan som ett resultat av att färre lastbilar är inblandade i processen. Att minska bränsleförbrukningen och koldioxidföroreningarna är en klar miljövinst. Med ett mobilt sågverk kan man enkelt rensa alla områden i grannskapet från oönskade stockar (träd som skadats av stormar, infekterade träd, dumpade stockar, etc.), som annars med stor sannolikhet skulle lämnas att ruttna och därmed släppa ut koldioxid i atmosfären. När man omvandlar stockar (som annars skulle ha lämnats att ruttna) till värdefullt virke fortsätter träet att lagra koldioxiden, vilket i allra största grad anses vara god miljöförvaltning.  

”Det mobila sågverket LT40, som först kom till Europa under 1990-talet, erbjöd ett nytt sätt att såga. När vi körde runt med de första sågverken i kringliggande byar för att såga stockar åt våra kunder dök hela grannskap upp för att titta på maskinen. Folk kunde inte tro att sågverksbänken klarade vikten från en stor stock, men till deras förvåning sågade LT40 sådana stockar till brädor och balkar utan någon större ansträngning. Våra kunder fick betydligt mer virke från en stock än vad de väntat sig. För branschen var detta inte bara ett genombrott. Det var revolutionerande!” minns Dariusz Kujawa, chef för kundtjänstavdelningen och en av Wood-Mizers mest erfarna medarbetare som har gjort karriär hos Wood-Mizer sedan starten under tidigt 90-tal.  

”Träet vi köper för produktion är avfallsvirke från rivning av gamla gårdsbyggnader eller gallring av gamla fruktodlingar. Med Wood-Mizers mobila sågverk LT15 kan vi såga stockarna direkt på plats. När vi kommer fram till platsen där vi ska såga är allt vi behöver göra att ta bort stänkskärmarna, låsa upp såghuvudet och nivåjustera bänken”, förklarar Kamil Broda, ägaren till det polska träföretaget OLD Mountains, som specialiserat sig på att tillverka möbler och vardagsföremål från återvunnet trä.

 

 

Effektiva sågverksmotorer

Alla motorer som används i Wood-Mizers sågverk är kända som ekonomiska och effektiva enheter, som förbrukar så lite bränsle eller el som möjligt. De motorer som används i våra sågverk (t.ex. G57 och D42S) efterlever den senaste utsläppsstandarden (steg 5), medan de flesta elmotorer som används i våra sågverk är certifierade med effektivitetsklassificeringen IE3. (Mindre energi krävs för att generera samma kraft.) Dessutom uppfyller Wood-Mizers elektriska och elektroniska komponenter RoHS-direktivet. (Farliga ämnen används endast i begränsad omfattning i tillverkningsprocessen.) 

Därutöver sköts och underhålls produktionsanläggningen för den europeiska Wood-Mizer-divisionen i Koło, Polen på ett sätt som gör tillverkningsprocessen så klimatneutral som möjligt. Företagets hälso- och säkerhetspolicy omfattar korrekt segregering av avfallsmaterial, användning av kolfilter i fabrikens skorstenar och avgassystem, och användning av färger och kemiska ämnen som är så ofarliga för miljön som möjligt. Dessutom samarbetar Wood-Mizer endast med de leverantörer och entreprenörer som har tillämpat en godtagbar miljöskyddspolicy i sina fabriker.

 

 

***