Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizers slogan ”Från skog till slutlig form” får en ny innebörd

Woodworking machine cutterhead doing its job
17.02.2021

 

”Trä” – är ett ord som frammanar bilder av exempelvis en liten timrad stuga, en vacker matsalsmöbel av ek eller en helt plan veranda av lärk i trädgården. Miljontals människor världen över har ett bättre liv tack vare detta vänliga och hållbara material. Det krävs massor av passion, hårt arbete och en dröm för att tillverka dessa vackra ting av trä. Och låt oss för all del inte glömma de rätta verktygen som behövs för att göra jobbet ”Från skog till slutlig form” – träbearbetningsmaskinerna från Wood-Mizer.

Det har gått över 30 år sedan Wood-Mizer startade sin tillverkning av ett stort utbud av högklassiga maskiner för träbearbetningsindustrin i polska Koło. Företaget har vuxit starkt under åren, expanderat på globala marknader, investerat i nya produktionsenheter och hjälpt tusentals kunder att nå sina mål vid bearbetning av trä. Det är de unika produkterna som byggt upp Wood-Mizer-familjen, ett härligt team av arbetare, kontorspersonal och kunder med samma passion – nämligen passionen för trä.

 
I dag säljer Wood-Mizer sågverk och träbearbetningsprodukter i över 100 länder världen över: från portabla till stationära sågverk, horisontella och vertikala bandsågverk, stockbearbetningslinjer, kantverk och multiklyvsågar, klyvsågar, blad och slipverktyg. Dessa produkter är ett ypperligt val för arbete med trä i praktiskt taget alla miljöer – från entusiastens lilla bod till verkstäder och stora industriella anläggningar.

Nyligen har Wood-Mizer utökat sitt erbjudande med fräsar och hyvlar: träbearbetningsprodukter (Woodworking Products) med andra ord. De nya träbearbetningsmaskinerna är modellerna MP160, MP180, MP200, MP220, MP260, MP360 och MP365. Med dessa kompakta och mångsidiga produkter får vår slogan Från skog till slutlig form en ny innebörd som låter våra kunder tillverka sina slutprodukter på ett enkelt och lönsamt sätt. Produkterna kan vara allt ifrån brädor, golv, fönster, trappor, trappräcken, trappsteg, dörrkarmar, trösklar, tavelramar och andra dekorativa element. Det finns ingen gräns för vad man kan tillverka med Wood-Mizers träbearbetningsmaskiner!

 

 
Wood-Mizer träbearbetningsprodukter har tillverkats i fabriken i Koło sedan början av 2020. Fabriken är känd i världen för sin tillverkning av högklassiga sågverk och träbearbetningsmaskiner. Inte så konstigt att man efter köpet av de immateriella rättigheterna för träbearbetningsmaskiner av den svenska tillverkaren Moretens 2017 beslöt att använda denna värdefulla erfarenhet för tillverkning av dessa produkter i Wood-Mizers fabrik i Polen.

 
Alla tillverkningsprocesser handhas av högt kvalificerade och erfarna arbetare. Wood-Mizer har skaffat sig stor erfarenhet under företagets 30-åriga verksamhet och är nu redo att använda denna omfattande kunskap vid tillverkningen av träbearbetningsprodukter. Våra konstruktörer förbättrar ständigt tekniken i dem och våra ingenjörer övervakar all verksamhet på fabriksgolvet och samtliga maskiner inspekteras rigoröst före leverans.

 
Grunden för konstruktionen var att skapa en ytterst funktionell och kompakt produkt med bästa möjliga material. Wood-Mizers fräsar och hyvlar delar dessa egenskaper:

• Ett multi-kutterhuvud (uppe, nere, höger, vänster) ger önskad form åt brädan efter en enda genomkörning i maskinen.

• Individuellt drivna elmotorer för respektive kutterhuvud minskar elförbrukningen och ljudnivån. 

• Respektive kutterhuvud har enkelt utbytbart stål.

• Stadig matningsbänk av rostfritt stål säkerställer precisionsarbete och bekväm arbetsställning.

• Hyvelbordet av gjutjärn är ytterst tåligt och motståndskraftigt mot deformation, spänning och nedslitning.

• Tjockleken justeras med en lättåtkomlig vev.

• Alla styrfunktioner finns i en behändig operatörsenhet.

• Sågspån och flis som uppstår under processen sugs ut så att verkstadsområdet hålls rent.

• Maskinens stålstomme skyddar såväl elmotorerna inne i den (åtskilda från respektive kutterhuvud), såväl som matningsrullarna och justeringsmekanismen.

• Maskinen är lätt och kompakt. Man kan utan större ansträngning flytta runt den i verkstaden.

 

 
Alla träbearbetningsprodukter har ett stort antal tillbehör – Wood-Mizer TOOLS – som tillverkas av europeiskt stål och karbid av högsta kvalitet. Bland dessa hittar man HSS fräs- och hyvelstål, HM fräs- och hyvelstål med tänder av hårdmetall, dubbelsidigt Tri Metal fräs- och hyvelstål. HSS profilstål, passande kuttrar med utbytbara HM profilstål, kit med HM hårdlödda kuttrar med tänder av hårdmetall, 2/3/4-kuttrar, för specialorder kan Wood-Mizer tillverka anpassade profilstål eller sidokuttrar. Beställ online eller hos er lokala Wood-Mizer-försäljare. Wood-Mizer ger förstklassig teknisk kundsupport och service – plus 2 års garanti på samtliga träbearbetningsmaskiner. På YouTube finns gott om instruktionsmaterial, kundintervjuer, guider och rådgivning. Sök på YouTube på ”Wood-Mizer moulders planers”.

 
Lanseringen av Woodworking Products är belägg för att Wood-Mizer fortsätter att utveckla nya tekniska lösningar och inspirerar sina kunder att arbeta på alltfler kreativa träprojekt.