Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Sågning hos en dörrtillverkare i Indonesien

Sågning hos en dörrtillverkare i Indonesien

 

Central Java, en ö-provins i Indonesien, är centrum för en träbearbetningsindustri vars produkter är kända långt utanför landets gränser.

Företaget PT Bogowonto Primalaras i Central Javas huvudstad Semarang grundades år 2000 som en tillverkare av träkomponenter. De har steg för steg, genom att investera i utrustning och innovativa lösningar, vuxit till en storskalig producent av högkvalitativa trädörrar – produkter som de levererar till Europa, USA, Australien och lokala marknader. I dag är Bogowonto Primalaras specialiserade på ytter- och innerdörrar i massivt trä samt halvfasta och brandklassade dörrar och har en produktionskapacitet på mer än 25 000 dörrar i månaden.

”Vi sköter alla träbearbetningsoperationer här”, säger Kawabe Dwi Hatmojo, FoU-chef. ”Vi börjar med att avverka träd, sortera stockarna på vår timmergård, såga, sedan ugnstorka virket och producera komponenterna. Sedan fortsätter vi med montering, ytbehandling och paketering.”

 

 

Under sin mer än 20 år långa resa har Bogowonto Primalaras samlat på sig mängder av erfarenhet från bearbetning av tropiskt timmer. Företaget började bearbeta Bangkirai-trä 2001 och startade gradvis med träslag som Meranti, Kempas, Merbau, vit ek, tall, teak, valnöt och al. Dessa arter är populära över hela världen för sina utmärkta egenskaper, inklusive en vacker tät konsistens utan hålrum och inneslutningar, vilket är särskilt viktigt vid konstruktion av massiva dörrar. Träet är också mycket robust och motståndskraftigt mot förruttning och insekter, och vissa typer som teak brinner inte, vilket är nyckeln till tillverkning av brandklassade dörrar.

”Allt timmer som vi bearbetar kommer från lagliga och hållbara skogar”, säger Kawabe.

När man bearbetar tropiska träslag behöver man sågverk som ger hög produktivitet och avkastning, så att så lite trä som möjligt går till spillo i form av sågspån.

 

 

”Vi hörde först talas om Wood-Mizer på internet”, säger Mr. Kawabe. ”Sedan hittade vi mer information på YouTube. Och sedan hörde vi med våra partner som redan använder utrustning från Wood-Mizer.”

”Vi kom till insikten att Wood-Mizer har en bra historia. Jag tycker också att Wood-Mizer håller högre kvalitet och har ett bredare sortiment än konkurrenterna, säger Kawabe.

”Baserat på det vi tagit reda på bestämde vi oss för att Wood-Mizer LT40 och det vertikala bandsågverket SVS var det bästa valet för vår produktion.”

 

 

Wood-Mizer grundades 1982 och är världsledande inom bandsågverksteknik. Företagets tillverkningsanläggningar i USA och Europa har redan tillverkat fler än 100 000 sågverk som i dag finns på sex kontinenter. En stor del av dessa maskiner utgörs av sågverksmodellen LT40. Vad är det som gör LT40 så speciell?

”Smalspårstekniken!” säger Wood-Mizers indonesiska representanter i mun på varandra, närmare bestämt Richard Soegitano och Kenny Rahardo.

”Wood-Mizers sågverk använder smala bandsågblad som ger ett fint snitt i träet – ett snitt så tunt som 2 mm. Man får alltså i jämförelse med andra sågmetoder ut mer virke och mindre sågspån på varje stock”, förklarar Richard Soegitano.

”En bräda mer per stock är en betydande besparing för Bogowonto Primalaras med tanke på hur dyrt tropiskt trä är”, säger Kenny Rahardo.

 

 

”De valde det horisontella bandsågverket LT40 med flyttbar manöverpanel. Med den här maskinen styr en operatör alla funktioner från en flyttbar manöverpanel. Den flyttbara manöverpanelen påverkar produktiviteten till det bättre i och med att operatören får det bekvämare och blir mindre trött”, påpekar Kenny Rahardo.

”Vi sågar stockarna med vårt LT40 och kantsågar sedan brädorna med det vertikala sågverket SVS”, förklarar Kawabe. ”Vi upplever att Wood-Mizers sågverk ger oss enastående kvalitet och hög avkastning.”

 

 

Vi förvarar stockar för några timmars arbete på stockbänken i anslutning till LT40-maskinen, sedan lastar maskinens hydraularmar upp stockarna en efter en på sågverksbänken. Operatören som sköter hydraulsystemet använder tåbrädor för att nivåutjämna stocken och fäster den sedan med en hydraulisk centralklämma. Önskad brädtjocklek programmeras in på manöverpanelen med hjälp av elektronisk Setworks. Operatören slår sedan på motorn varpå sågverket börjar såga stocken. Samtidigt som såghuvudet återgår till ursprungspositionen skjuter det bort den sågade brädan från bänken. Så fortsätter det tills hela stocken är genomarbetad. 

Efter att stocken sågats i LT40 körs okantade brädor i det vertikala sågverket SVS, som är försett med rullbord för in- och utmatning av materialet. En medarbetare matar in en okantad bräda i maskinen medan en annan plockar ut den kantsågade brädan och lägger den på hög. Totalt behövs fem personer för att hantera sågverken.

 

 

”Det viktigaste av allt är att våra medarbetare rent säkerhetsmässigt känner sig trygga med att arbeta med Wood-Mizers maskiner”, betonar Kawabe. ”Wood-Mizer tillverkar toppmodern utrustning som är mycket säkrare än traditionella sågverk. Och när det kommer till service och support har vi inte upplevt några som helst problem. Det lokala Wood-Mizer-kontoret fortsätter att samarbeta aktivt med oss.”

Wood-Mizer tillverkar inte bara maskiner utan också sågblad, sågverktyg och mer. Eftersom båda sågverken hos Bogowonto använder smalspårsblad så sköter de sitt eget bladunderhåll med en bladslipare och tandskränkare från Wood-Mizer. För sågning av tropiska lövträd använder företaget ett specialblad med 4/34-profil och blad med 7/34, 7/39 och 7/47 profiler designade för att såga massiva träslag på sågverk med kraftfulla motorer. För bearbetning av lövträd i största allmänhet ska tandskränkningen (vänster-höger-rak) vara minimal. Den högra och vänstra tanden sågar träet, medan den raka tanden skyfflar bort sågspån från spåret.

 

 

”För närvarande är vår sågkapacitet cirka 20 kubikmeter per dag, vilket är den optimala kapacitet som behövs för att tillverka 25 000 dörrar i månaden.”

”Ett av kännetecknen för PT Bogowonto Primalaras är att vi alltid prioriterar produktkvalitet”, säger Kawabe . ”Vårt företag är ISO 9001-2015-certifierat och erhåller timmer från SLVK- och FSC©-certifierade källor. Vi strävar efter att upprätthålla högkvalitativa standarder.”

 

 

”I framtiden planerar PT Bogowonto Primalaras att ytterligare förbättra sin tillverkning. Vi ska automatisera verksamheten och öka vår effektivitet.”

Som världens fjärde största land sett till befolkningsmängden och med en yta som till 60 % är täckt av skog med värdefulla träslag har Indonesien gjort framsteg under de senaste decennierna när det gäller att utveckla långsiktigt hållbar skogsskötsel. Träbearbetningsföretag som använder innovativa metoder och effektiv utrustning, som Bogowonto Primalaras, gör sin del för att bevara Indonesiens gröna skatt, vilket faktiskt gynnar hela planeten.

 

***