Traditionella klockor låter bättre med en upphängning och klockstapel av ekträ

Av Wood-Mizer, Europe

Bronze bells

The Bachert company grundades år 1725 av Kaspar Bachert i sydvästra Tyskland, företaget tillverkar och restaurerar alla typer av bronsklockor och klockstaplar i trä åt sina kunder runt om i Europa. Även om företaget har varit verksamt i nästan 300 år, drivs det fortfarande av ättlingar till grundaren. De fortsätter att arbeta i stort sett på samma sätt som deras förfader.

 

Bronze bell installed in new belfry

 

För de som inte känner till hur man gjuter klockor kan vi berätta att det är en fascinerande process som består av en tegelform, lera och att man fyller klockgropen med jord. I 300 år har processen sett mer eller mindre likadan ut. Att uppnå en helt perfekt ton när klockan är färdiggjuten är sannerligen en konstform, något som the Bachert company har anammat och fulländat.

 

Bronze bell complete with wooden yoke

 

Det som bland annat påverkar klockans slutgiltiga ton är upphängningen. Enligt the Bachert company är ekträ det bästa tänkbara materialet på grund av det fullödiga och mjuka ljud som skapas när man kombinerar en stor bronsklocka med en upphängning av rätt träslag. Sedan maj 2012 har the Bachert company flyttat tillverkningen av upphängningar till sitt eget företag, vilket ger dem mer kontroll över den slutgiltiga upphängningens och klockstapelns utseende och design.

 

Belfry montage

 

För att kunna tillverka dessa upphängningar själva har the Bachert company installerat bandsågverket LT15 från Wood-Mizer. Sågverket använder tunna bandsågblad, vilket matchar företagets behov av hög kvalitet och låg volym. I jämförelse med andra sågverksmetoder är denna maskin inte en dyr investering, och driftkostnaderna är minimala. I anslutning till sågverket står en MP100 timmerfräs/planhyvel som fulländar the Bachert companys lösning – de kan nu bearbeta en stock till en färdig, planhyvlad balk utan någon annan stor bearbetningsmaskin. Innan företaget skaffade sig ett sågverk och en timmerfräs/planhyvel tog det minst en dag att tillverka en upphängning. Nu kan de tillverka samma upphängning, planhyvlad och fräst efter behov, på mindre än en timme. Upphängningen måste vara mycket kraftig, och därför använder de vanligtvis ek som är allt från två till åtta år gammal.

 

Mr Bachert operates LT15 sawmill

The combination of the LT15 sawmill with the MP100 moulder planer 

Tillskottet i form av ett sågverk har även öppnat upp för nya möjligheter till ökade intäkter. Utöver att bara bearbeta trä för sina egna behov kan de också tillhandahålla balkar till restaureringsprojekt som de utför för sina kunders räkning.

 

Heavy beams are required for new bell platforms

***

Privacy Policy