Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Två bröder från Sverige driver framgångsrikt ett eget bygg- och snickeriföretag

Av Wood-Mizer, Europe

Två bröder från Sverige driver framgångsrikt ett eget bygg- och snickeriföretag

 

Göran och Lennart Ståhl tillverkar träbearbetningsprodukter och förser lokala husbyggarkunder i Sverige med kvalitetsvirke. Bröderna förlitar sig främst på verktygen och maskinerna från Wood-Mizers träbearbetningssortiment, däribland den fyrsidiga hyvel-/fräsmaskinen MP260 och dimensionshyveln MP160. ”Wood-Mizers maskiner är effektiva och enkla att använda. Uppriktigt sagt planerar vi att köpa fler Wood-Mizer-maskiner eftersom vi är så nöjda med hur den här utrustningen fungerar”, säger Göran med ett leende.

Sverige består till ca 70 % av skog, vilket är en av anledningarna till att träbearbetning är så utbrett. Sjön Tisnaren i närheten av Hallsberg kommun är regionens största turistattraktion, rik på sommarhus och campingplatser. Det är ett populärt semestermål, omgivet av vackra skogar och bra platser att fiska på. Hallsberg är den centrala delen av området, men bröderna Ståhl bor och arbetar i de närliggande orterna Granvik och Rävhult. 

 

 

”Vi har en lång tradition av att arbeta med det här materialet. Trä är fascinerande ... det lever”, säger Lennart. ”Vår pappa var en innovativ och skicklig snickare. Det var han som lärde oss nästan allt vi vet om trä. Pappa är inte längre med oss, men jag är säker på att han skulle ha tyckt om de här moderna maskinerna”, tillägger Göran.  

”När man hyvlar ändrar ådringen karaktär beroende på träslag. Olika träslag har sin egen lukt, så man vet precis vad det är man arbetar med. Det är det som är mest fascinerande”, konstaterar Lennart. ”Vad jag älskar med att arbeta med trä är hur man gör det i steg: från att man tar ner trädet till att man sågar, torkar och hyvlar det. Man är med under hela processen! När allt är klart känns det så himla bra att se det få sin plats i en byggnad ... där det kan förbli i säkert 100 år.” 

”När man arbetar med trä har man oftast bara en chans att få det rätt. Annars måste man börja om från början med nytt material. Det är inget problem man har när man arbetar med stål, eftersom man bara kan svetsa om det”, påpekar Göran.

 

 

Bröderna tillverkar främst byggvirke och en del snickeriarbeten, men då är det på beställning och med specialmått. De hämtar stockar från de närliggande skogarna, men ibland köper de trä från de lokala sågverken. Först när träet har torkat kan de börja hyvla det med sin Wood-Mizer MP260 hyvel-/fräsmaskin. ”Vi köpte maskinen för ungefär tre år sedan och är mycket nöjda med den”, säger Lennart. ”Tidigare jobbade vi med en gammaldags hyvel, men det var svårare och det tog längre tid att ställa in stålen. På vår MP260 tar det cirka 20 minuter om du har gjort det tidigare. Det är en enkel maskin – vem som helst kan lära sig att använda den.”

”Jag minns att de här maskinerna var populära redan på 90-talet, men då såldes de av Moretens. Nuförtiden har Wood-Mizer tagit över produktionen och gjort dem ännu bättre”, säger Lennart. Wood-Mizer har mer än 40 års erfarenhet av att tillverka kvalitetssågverk – en erfarenhet som låg till grund för utvecklingen av en serie kompakta och praktiska träbearbetningsmaskiner. 

Den fyrsidiga hyvel-/fräsmaskinen MP260 är en exakt och tillförlitlig maskin för små och medelstora snickeriverkstäder. Den har fyra kuttrar med utbytbara stål för bearbetning av hela fyra sidor samtidigt. Den har alltså två horisontella och två vertikala kuttrar, som drivs av separata motorer. Hyvel-/fräsmaskinen MP260 har ett arbetsbord i gjutjärn för ökad stabilitet och bättre hållbarhet. Och den ergonomiska manöverpanelen gör maskinen enkel att använda. ”Den här hyvel-/fräsmaskinen har fördelen att den kan bearbeta alla fyra sidor samtidigt. Vi behöver inte göra mer än en genomkörning. Vi kör igenom materialstycket en gång, och så är det klart. Med den justerbara hastigheten mellan 2–12 m/min får vi alltid en fin ytfinish”, säger Lennart. ”Maskinen kan också hantera upp till 260 mm breda bitar, vilket är perfekt när man vill ta fram högkvalitativa block och balkar.” 

 

 

En annan träbearbetningsmaskin som bröderna använder i sin verksamhet är Wood-Mizer MP160. Det är en planhyvel/dimensionshyvel som de använder för att producera brädor och block med mycket exakta mått. Maskinen har en horisontell kutter för dimensionshyvling (undre bordet) och en för hyvling (övre bordet). Att växla mellan de två operationerna kräver inte att maskinen stoppas eller justeras om.

Båda träbearbetningsmaskinerna tillverkar färdiga produkter enligt kundens specialmått, däribland golv, beklädnad, taklister, fasadlister, golvlister och andra dekorativa element. ”Wood-Mizers träbearbetningsmaskiner låter oss framställa olika sorters profiler. Alla möjliga vackra profiler kan framställas i en enda genomkörning. Kunden får en produkt som är klar för montering. Efter att ha installerat rätt stål kan vi framställa materialstycken i vilken stil som helst”, förklarar Göran. ”Vi är mycket nöjda med dessa maskiner, och eftersom de har fungerat så bra i vår verkstad rekommenderar vi dem till andra hantverkare och snickare.” 

 

 

***