Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Ett modernt högpresterande sågverk i Lettland

A Modern High-Performance Sawmilling in Latvia

 

Företaget Pro Wood från Lettland rapporterar att det har tredubblat sin produktionsvolym samtidigt som det har behållit samma antal anställda och avsevärt minskat sitt träspill efter att ha börjat använda sågverkslinjen Wood-Mizer WM4000.

 

 

Den som bygger eller renoverar ett hus i Lettland känner garanterat till namnet Pro Wood. Företaget har en viktig nisch inom virkesbranschen och skiljer sig från gigantiska sågverk som säljer sina produkter i bulk – de erbjuder nämligen sina kunder att köpa utvalda brädor!

Pro Woods ägare Mareks Zdanevics ger ett exempel: ”Vi får en kund. Kunden bygger ett hus. Och kunden behöver virke. Vi tillverkar produkter åt kunden och lastar en hel lastbil (45 kubikmeter) med brädor i 28 olika standardstorlekar. Vi har också en lagerbutik med färdigt material. Du kan välja så många du behöver, till och med bara en enda bräda. I Riga har vi två butiker och egen logistik för leverans av virke ut till kund.”

Även om Pro Wood är mest verksamt på den lokala lettiska marknaden så levererar företaget också virke till kunder utomlands. Sammanlagt verkar de i 28 länder runt om i världen.

 

 

Pro Woods historia

För trettio år sedan, på den plats där Pro Wood har sin produktionsanläggning, fanns det en tät skog.

Mareks Zdanevics berättar: ”Efter Sovjetunionens fall fick letterna tillbaka sin egendom. Min mor fick därför tillbaka marken som tillhörde vår familj. Jag var 18 år gammal och tog en helt ny motorsåg från Husqvarna och försökte kapa ett träd i vår skog – det var min allra första sågupplevelse.”

Mareks stötte omedelbart på problem. ”Lettland var vid det tillfället extremt fattigt. Det var omöjligt att hitta en timmerbil som kunde ta ut stockarna.” Därför var den första bilen han köpte en timmerbil.

”Jag blev lastbilschaufför och började leverera stockar. Senare började jag köpa trä på auktioner. Och en dag frågade någon: ”Varför sågar du inte brädor? Du kan ju ge det ett försök.”

 

 

Så gradvis, från och med 1994, utvecklade Mareks sin träbearbetningsverksamhet med flera små bandsågverk på den mark som tillhörde hans mor.


Mareks upptäcker teknik från Wood-Mizer

”Jag fick kännedom om Wood-Mizer för länge sedan”, fortsätter Mareks. ”Jag såg ett Wood-Mizer-sågverk i drift på en utställning. Jag minns att operatören ”åkte med” i en stol bredvid såghuvudet och jag var helt tagen över sågverkets prestanda! Med de sågverk jag använde på den tiden behövde man lasta stockarna och skjuta såghuvudet manuellt. Med Wood-Mizer skulle jag bli dubbelt så produktiv. Jag fick omedelbart kontakt med Wood-Mizer, men på den tiden var priset för högt för mig.”

I februari 2017 var tiden inne för att köpa maskiner från Wood-Mizer. Pro Wood beslutade sig för att investera genom att köpa in Wood-Mizers mest kraftfulla och effektiva maskiner.

 

 

Att förbereda för en stor investering

Som Mareks Zdanevics medger var det inget enkelt beslut.

”För det första var det vid den tiden den största investeringen någonsin för mitt företag. Och för det andra hade ingen i Lettland en sådan maskin – WM4000”.

Utöver sågverket WM4000 köpte Pro Wood en EG300 (kantverk/multiklyvsåg) från Wood-Mizer och ett materialtransportsystem från en lokal tillverkare.

”Vi förberedde oss väl: vi lade grunden och ordnade med sådant som elanslutningar”, säger Mareks. ”När utrustningen levererades installerades den inom 2–3 dagar och en vecka senare började vi såga.”

 

 

Funktioner och fördelar hos WM4000

”Sågverksbranschen står inför en ny verklighet: man behöver vara mer produktiv och samtidigt ha mindre personal för att på så vis kunna sänka sina produktionskostnader”, säger Mareks Zdanevics.

WM4000 ger högeffektiv prestanda tack vare följande konstruktionsegenskaper:

  1. Sågverket använder smala bandsågblad, som är enkla att underhålla och mer prisvänliga än breda blad. Dessutom är de inte lika energikrävande. (WM4000 är försedd med en 22 kW huvudmotor.)
  2. Det kraftfulla hydrauliska stockhanteringssystemet utför arbetsintensiva moment såsom stocklastning, rotering, nivåjustering och fastspänning. Innan man använde ett WM4000 behövde Pro Woods medarbetare utföra dessa moment själva, och när de blev trötta minskade deras produktivitet markant.
  3. Materialtransportsystemet matar sågverket med stockar från stocklastningsrampen och de färdiga brädorna avlägsnas från sågverket per automatik med den inbyggda bandtransportören. Inget av detta kräver något manuellt arbete.
  4. Operatören använder WM4000-maskinens innovativa styrsystem från en upphöjd kontrollstation, vilket ger en god överblick över bearbetningsytan.

 

 

Hur sågverkslinjen WM4000 fungerar

Wood-Mizer rapporterar att sågverket WM4000 ger alla fördelar hos smalspårsteknik (hög avkastning, låg energiförbrukning och enkelt bladunderhåll) i kombination med den höga prestanda som är karakteristisk för breda sågblad.

”WM4000 är tre gånger så produktivt som enklare och billigare sågverk”, säger Mareks Zdanevics.

 

 

Så här använder Pro Wood sitt WM4000:

Stockarna förvaras på en lastramp utanför verkstaden där en dags materialförsörjning kan lastas på en gång. Kedjedriften förflyttar stockarna in i verkstaden och lastar upp en och en på WM4000-maskinens bänk.

Operatören sitter i kontrollstationen. Därifrån styr operatören sågverkets funktioner med hjälp av två joystickar. Operatören får information på pekskärmen, där uppgifter om brädornas mått, såghuvudets position (vertikalt och horisontellt) samt bladets strömförbrukning visas. Elektroniska setworks hjälper operatören att ställa in brädtjockleken.

Precis som de flesta andra sågverk från Wood-Mizer har WM4000 ett kantileverhuvud, vilket gör det möjligt att såga stora stockar. ”För oss är det bästa med den här maskinen att den kan såga stockar med stor diameter”, förklarar Mareks. ”Sågverket kan enkelt såga 50–60 cm i diameter från den tunna änden och producera stora balkar.”

När stocken har lastats på bänken använder operatören den hydrauliska kedjevändaren för att rotera stocken och nivåjusterar sedan med hjälp av hydrauliska tåbrädor. Slutligen kläms stocken fast ordentligt.

”Man behöver inte rotera stocken manuellt. Föreställ dig själv – en stock som är 40 cm i diameter motsvarar ungefär en kubikmeter trä, det vill säga 700–850 kg. Sågverket roterar enkelt stocken och forslar bort materialet från sågverket när det är färdigsågat.”

 

 

Operatören börjar såga när stocken har positionerats korrekt och spänts fast på bänken. Såghuvudets rörelser styrs av servomotorer, som snabbt svarar på operatörens kommandon, vilket ytterligare ökar produktiviteten.

Sågverket producerar en bräda när såghuvudet förflyttas mot kontrollstationen. När huvudet flyttas tillbaka avlägsnar det den färdiga brädan från sågverket och förflyttar den till den inbyggda bandtransportören bakom maskinen, som slås på automatiskt. (För att spara energi kör den inte hela tiden.)

 

 

Brädorna körs sedan i kantverket/multiklyvsågen EG300.

”Multiklyvsågen är en fantastisk maskin”, berättar Mareks. ”Jag oroade mig initialt för att linjen inte skulle kunna producera brädor med korrekta mått. Men efter trettio år i branschen kan jag säga att multiklyvsågen EG300 till sitt överkomliga pris är en av de mest värdefulla maskinerna som finns att få tag på.”

Multiklyvsågen EG300 kan förses med upp till fem sågklingor. Klingpositioneringen för önskade brädmått ställs in från den flyttbara manöverpanelen.

 

 

”När det kommer till mängden personal som hanterar maskinerna har vi en WM4000-operatör och en klyvsågsoperatör. Bakom honom finns en hjälparbetare och två på packlinjen som staplar de färdiga produkterna.”

”Vi arbetar i 8 timmars skift och bearbetar cirka 40 kubikmeter stockar dagligen”, säger Mareks. ”Vi har fått en hel del kommentarer i stil med: Ja, det är jättebra att du använder ny teknik, men hur många har du fått säga upp? Svaret är: ingen. Med samma arbetslag har vi i stället lyckats tredubbla produktionsvolymen.”

 

***