Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Stort bastubygge i trä på en holme i Helsingfors

Av Wood-Mizer, Europe

Stort bastubygge i trä på en holme i Helsingfors

Ett finskt träbearbetningsföretag, Hirsityö Heikkilä, har byggt en stor bastu av trä på en holme i Sveaborgsområdet av virke från ett Wood-Mizer-sågverk.

Hirsityö Heikkilä är ett träbearbetningsföretag i centrala Finland. Ägarna Martti, Ilkka och Johannes Heikkilä går i pappa Erkkis fotspår – han som grundade företaget 1995. Företaget har vuxit i snabb takt och har fyrdubblat omsättningen de senaste åren. Kundkretsen är rikstäckande, och respektive projekt byggs för hand: sommarstugor, villor, lador med mera. Nyligen påbörjade Hirsityö Heikkilä sitt mest betydelsefulla projekt hittills genom att leverera virke till och bygga en nästan 200 kvadratmeter stor bastustomme.

 

Wood-Mizer mobile sawmill operates right in the woods


Bastun på en av Sveaborgs holmar är nu en pärla bland Helsingfors offentliga bastur. Den ritades av den internationellt prisbelönta arkitekten Anssi Lassila. Byggnaden består av två separata bastur: en för män och en för kvinnor, som var och en rymmer cirka 20 personer. Duschrummen ligger på nedervåningen, och övervåningen inrymmer själva basturna med vacker utsikt över Östersjön.


First the Heikkilä brothers chose the perfect trees to cut them into the cants of 180 mm


Johannes Heikkilä lämnade offert för detta spännande projekt. Några dagar senare utsågs Hirsityö Heikkilä som leverantör för bastustommen i Sveaborg. De började med att söka de perfekta träden. Totalt köptes 166 kubikmeter timmer och de längsta bjälkarna mätte 10 meter. Klovarna sågades till 180 mm på ett mobilt sågverk från Wood-Mizer och lades därefter i en lokal virkestork där de torkades i en månad. Själva byggnadsarbetet började med att man först skapade en replik av grunden (20 × 8,5 m). Därefter började själva arbetet med bjälkar och hörnfogar på stommen och hela bastun gjordes färdig. Över 220 m2 av innerväggarna bilades för hand. Därefter märktes stockarna upp och fraktades till Sveaborg. Byggnaden restes och på plats sågades öppningar och gjordes annat arbete.


Wood-Mizer sawmill perfectly cuts timber even in winter, when logs are partially frozen


A bed extension allows the Wood-Mizer LT40 sawing logs up to 14 m long


The sawmilling


Initially, the sauna was assembled at the production site


Med sitt mobila sågverk Wood-Mizer LT40 och en 7,2 m bänkförlängning kunde Hirsityö Heikkilä hantera de stora stockar som krävdes för projektet. Med ett traditionellt cirkelsågverk hade detta projekt varit omöjligt att slutföra.


Then the sauna was dismantled into separate elements and transported by ship to the island of Suomenlinna


”Genom att använda bandsåg får vi sågning av god kvalitet och kan såga upp till 1 m stockdiameter och 14 m långa stockar”, förklarar Johannes. ”Det underlättar för oss att ha egen utrustning för att såga råmaterialet till projekten.”


On the island, the sauna was re-erected and brought to perfection


The sauna construction


Det var viktigt att ha en bandsåg för projektet eftersom ett lokalt landsbygdsutvecklingsprogram gav Hirsityö Heikkilä ett investeringsbidrag till inköpet.

”Finansieringen underlättar investeringsbesluten för oss företagare”, säger Johannes. ”Vi har använt programmets finansiering flera gånger tidigare i takt med att verksamheten vuxit.”



The sauna construction


The sauna construction


Johannes och hans bröder fortsätter att ta sig an utmanande projekt och levererar hisnande konstruktioner till sin bygd.


This is how a Finnish sauna on the island of Suomenlinna looks like

 

***