Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Hur man bygger en magisk släde åt jultomten

Av Chase Warner, Wood-Mizer

Santa's Sleigh

Spoiler: det krävdes kreativitet, ett mobilt sågverk från Wood-Mizer, poppelträ och lite magi. Gregg Turk använde sig av sina färdigheter som snickare och sitt portabla sågverk från Wood-Mizer för att bygga en helt otrolig ny träsläde åt jultomten.

Nu är Gregg Turk pensionerad, men när han fortfarande arbetade fulltid använde han sitt portabla Wood-Mizer-sågverk för att bland annat tillverka möbler. När Gregg gick i pension bestämde han sig för att prova att vara jultomte, men det fanns ett litet problem med det hela. När barnen träffade jultomten frågade de alltid: ”Men tomten, var är din släde?” Så Gregg bestämde sig för att det var dags att bygga en riktig släde åt jultomten.

 

sawmillsawmill

 

Med lite av tomtens magi och trä från ett enda poppelträd byggde Gregg sig en släde. Gregg utförde allt snickeriarbete själv och tog bara in hjälp med de främre klockorna, klädseln och elsystemet – som han naturligtvis var med och designade. 

 

Sleigh UnfinishedSleigh Unfinished

 

Även om släden ser gammaldags ut är instrumentpanelen försedd med den senaste utrustningen för att göra tomtens jobb lite enklare. Han har ett GPS-system, en dator för att se barnens önskningar och bilder av rymden. Det finns också en brytare för att aktivera klämmorna som håller fast släden uppe på taken. Släden kan till och med simulera en lyftsekvens med dundrande högtalare och rök!

 

Sleigh FrameSleigh Frame
Sleigh RearSleigh Rear

 

Inte långt efter att Gregg började bygga kontaktades han av två lokala städer om att vara tomte på deras julevenemang. Nu var pressen stark! December var bara några månader bort, men Gregg var fast besluten att bli klar med släden i tid. Han arbetade mellan åtta och tio timmar om dagen för att bli klar med släden, och tillbringade sina kvällar med att designa de delar han skulle bygga härnäst. Genom att såga precis allt av det gula poppelträ som han behövde till släden med sitt hydrauliska portabla Wood-Mizer LT40, uppskattar Gregg att han sparade mer än 40 000 kr på släden som mäter 4,3 m x 2 m.  

 

CarvingCarving
Sleigh DetailSleigh Detail

 

Det behöver inte sägas att Gregg var utmattad när projektet var klart, men slutresultatet var värt det. När släden väl var klar satt både Gregg och hans fru helt mållösa på verkstadsgolvet och beundrade mästerverket framför dem.  

 

Sleigh SideSleigh Side
Sleigh backSleigh back

 

Gregg betraktar sin släde som kulmen på mer än 35 års träbearbetning och det bästa projekt han någonsin har utfört. Med sitt sågverk från Wood-Mizer kunde Gregg arbeta med högkvalitativt material som han aldrig hade haft råd att köpa i butik, därtill kunde han välja helt egna mått på virket. Som Gregg säger: ”Kombinationen av att vara snickare, jultomten och äga ett Wood-Mizer-sågverk ger dig förmågan att bygga vad som helst!”

 

SantaSanta

 

***