Ken bygger leksaksbilar åt ”Operation Christmas Child” i USA

Av Samaritan’s Purse, International Relief Ministry

Ken bygger leksaksbilar åt ”Operation Christmas Child” i USA

 

Återpublicerad med tillstånd av Samaritan's Purse, International Relief Ministry

 

För mer än 50 år sedan köpte familjen Postema i västra Michigan, USA, 10 tunnland skog. Höga vita tallar, lönnar, tulpanpopplar och hybridpopplar prickar det frodiga, böljande landskapet runt Kens vackert handbyggda hus, som han byggt själv.

”Några av de här hybridpopplarna planterade jag för 30 till 35 år sedan”, säger Ken. ”Men det var vad jag gjorde förra året som var anledningen till att jag planterade dem.”

Förra året byggde Ken 10 000 leksaksbilar av omkullblåsta hybridpopplar och vita tallar från hans egendom. Varför gjorde han så många kan man undra. För att fylla skolådorna från Operation Christmas Child, så klart!

 

All of Ken's toy cars are built from hybrid poplars and white pines. All of Ken's toy cars are built from hybrid poplars and white pines.

 

Operation Christmas Child är ett välgörenhetsprojekt som startade i Storbritannien år 1990. Tre år senare slog dem sig samman med Samaritan's Purse – en internationell hjälporganisation. Tanken är att skicka julklappar till barn som drabbats av krig, fattigdom, naturkatastrofer, svält och sjukdomar. Varje november, under National Collection Week, donerar och samlar människor in skokartonger fyllda med små leksaker, hygienartiklar och skolmaterial för att vidarebefordra dessa enkla presenter till barn.

 

Ken and his father build wooden cars togetherKen and his father build wooden cars together
Ken's father, Robert, helps put axels and wheels on the toy cars. Ken's father, Robert, helps put axels and wheels on the toy cars.

 

Det var därför Ken Postema byggde så många som 20 000 leksaksbilar i trä under 2021. Ken, 69, är en pensionerad bokförläggare som har sysslat med träbearbetning och andra kreativa hobbyer i hela sitt liv. När han var tonåring byggde han gokartar och en elcykel och byggde sitt eget sovrum. Han lärde sig träbearbetning av sin far som var möbelsnickare.

”Jag tittade alltid över pappas axel och han visade mig så många metoder och processer och berättade hur man gick till väga”, säger Ken. Nu hjälper hans pappa Robert, 91, till att sätta axlar och hjul på de bilar som Ken bygger. Sedan april har han hjälpt till att sätta samman mer än 17 000 leksaksbilar, d.v.s. ca 100 st. om dagen. ”Det ger honom ny kraft och en anledning att gå upp på morgonen”, säger Ken. ”Han är uppmuntrad av att veta vad bilarna går till och vad hela grejen handlar om.”

 

Packar skokartonger för första gången

För tre år sedan kände Ken knappt ens till Operation Christmas Child. Men när en vän bjöd in Ken och hans fru Laura till ett kartongpackarparty började de diskutera och insåg att de genom Kens träbearbetningskunskaper kunde skapa unika föremål att lägga i skokartonger. Men vad skulle det vara för saker då?

Laura, en pensionerad skollärare, hade hjälpt till att packa skokartonger när hon undervisade på en alternativ gymnasieskola och såg dess inverkan på sina elever. ”Mina elever kom från alla möjliga bakgrunder”, säger Laura. ”Många av dem hade det tufft och vissa hade en komplicerad barndom, men möjligheten att fylla skokartonger gav dem sådan glädje. De visste hur viktigt det var att ha någon som älskade dem. Det var fantastiskt!”

 

Operation Christmas Child Shoeboxes for wooden toy carsOperation Christmas Child Shoeboxes for wooden toy cars
Wooden toy cars for Operation Christmas ChildWooden toy cars for Operation Christmas Child

Farfars julbilsverkstad

I början av 2020 började Ken bygga leksaksbilar i sin lada, som hans barnbarn snabbt började kalla ”farfars julbilsverkstad”.

”Vi börjar med en stock som har blåst omkull i skogen. Den läggs sedan på ett sågverk och sågas i två-tum-fyra-längder som sedan lufttorkas i minst sex månader”, säger Ken.

”Sedan körs de genom en fyrsidig hyvel/fräs som profilerar bilens form. De profilerade längderna kapas därefter med en kapsåg där vi sågar ut varje bil. Bilarna körs sedan i en cementblandare fylld med slipsvampar – 15 minuter senare har de slipats släta och fina. Därnäst kör vi dem i en specialbyggd axelborr där jag kan borra hål i upp till 1 000 bilar på en timma.”

 

Blown down trees become wooden toy carsBlown down trees become wooden toy cars
Ken's Wood-Mizer portable sawmill turns logs into lumberKen's Wood-Mizer portable sawmill turns logs into lumber
Boards milled from the sawmillBoards milled from the sawmill

 

Efter att axelhålen har borrats tar Ken hjälp av andra. Förutom sin pappa ställer Kens sju barnbarn och flera grannar upp. Han ger var och en av dem ett kitt som innehåller 100 bilar, 400 hjul och 400 axelpinnar, som de får montera ihop.

När bilarna har monterats ihop doppas de i mineralolja, vilket skyddar leksaksbilarna från repor och förhindrar att smuts fastnar på dem.

 

Ken runs boards through his Wood-Mizer moulder/planerKen runs boards through his Wood-Mizer moulder/planer
Profiling wood boards into cars with a Wood-Mizer planer/moulderProfiling wood boards into cars with a Wood-Mizer planer/moulder
Custom build axel drillCustom build axel drill
Custom-built wheel jig for assembling wooden carsCustom-built wheel jig for assembling wooden cars

 

De flesta av bilarna som Ken bygger skickas till Operation Christmas Childs olika center där de läggs i skolådor som skickas till barn i Sydamerika, Östeuropa, Afrika och Stillahavsområdet.

”Det här projektet är ett sätt för mig och min familj att ge tillbaka till andra. Och lika viktigt är det nöje mina vänner och min familj känner av att bidra till det här projektet. Det här projektet har berört oss på fler sätt än vi räknat med – från att mina barnbarn hjälper till på sitt sätt till att min 91-åriga pappa har fått ett nytt syfte med livet”, berättar Ken.

 

Ken's grandchildren help assemble the wooden carsKen's grandchildren help assemble the wooden cars
Ken's Bible Study group helps assemble the wooden toy carsKen's Bible Study group helps assemble the wooden toy cars

 

Ken är redan i gång med att bygga bilar inför nästa års skokartongssäsong. ”Jag hoppas att vi kan inspirera andra snickare och hobbyister att engagera sig, så att vi kan göra en miljon leksaker, var och en som ett uttryck för vår kärlek till barnen.”

Läs mer om Operation Christmas Child: https://www.samaritanspurse.org/what-we-do/operation-christmas-child/

 

Finished wooden toy cars for Operation Christmas ChildFinished wooden toy cars for Operation Christmas Child
Wooden cars are packed into Operation Christmas Child shoeboxesWooden cars are packed into Operation Christmas Child shoeboxes