Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Snickeriverkstad i Slovenien använder ett sågverk från Wood-Mizer

Snickeriverkstad i Slovenien använder ett sågverk från Wood-Mizer

 

Den slovenska snickeriföretagaren Jože Moric delar med sig av viktig kunskap från sin 40 år långa karriär inom snickeri. ”Om du välsignas med en passion för snickeri redan i tidig ålder, så kan du ha turen att få ett jobb som du verkligen tycker om, livet ut”, säger han.

Jože Moric, vd för Moric Carpentry i Slovenj Gradec i Slovenien, har arbetat med snickeriarbeten sedan 1981. Han utbildade sig på en snickeriskola i Maribor som hade ett treårigt yrkesprogram. 

”Jag gillade det verkligen och jag tycker att jag fattade rätt beslut”, berättar Jože. ”För mig ger trä en känsla av värme och stil till alla inomhusmiljöer. Den som älskar trä bör absolut välja att arbeta inom träbearbetning!”

 

 

Mitt företag fick en ganska blygsam start. ”Verkstaden var bara 4 x 9 meter!”

Jože förklarar: ”Jag hade en moped för att åka och träffa olika golv- och dörrkunder och min vision var att gradvis förbättra och uppgradera mitt företag. Med hårt arbete skulle jag uppnå högre lönsamhet för enskilda trävaror.”

 

 

Jože upplevde att det fanns många människor som efterfrågade snickeriprodukter, så han började expandera och anställa nya medarbetare. På den tiden var de begränsade av sin produktionsutrustning, som de gradvis uppgraderade.

 

 

Moric Carpentrys primära fokus är träinredning. Maskinerna gör det möjligt för dem att tillverka inredning till kök, sovrum, lekrum och kontor. Därtill erbjuder de inredningstjänster till lokala företag.

 

 

”Vi designar produkterna själva – det är allt från kök av massivt trä, till spånskivor, fanerade brädor och kerrockpaneler. Självklart tillverkar vi även vanlig kontorsutrustning, trappor, dörrar och andra snickeriprodukter, såsom möbler och fönster.”

 

 

Den största svårigheten var att skaffa rätt maskiner. ”Det är omöjligt att skaffa allt man behöver över en natt – det tar flera år”, säger Jože.

Jože införskaffar timmer från lokala skogsägare och skogsföretag. Deras process i verkstaden börjar med stockar – själva råmaterialet – och fortsätter med sågning, fräsning, kapning och hyvling.

”Jag valde ett sågverk från Wood-Mizer på grund av deras kvalitet och optimala virkesanvändning, som ger minimalt med spill. Med detta sågverk kan vi konsekvent använda hela stocken, vilket innebär att vi kan tillverka en hel, solid produkt från en enda stock.”

 

 

Moric Carpentry använder sågverket Wood-Mizer LT20B, som kombinerar såghuvudet från LT20 med en segmenterad bänk. Manöverpanelen möjliggör justering av bladhöjden med den elektroniska SW Setworks-enheten. Därifrån sköts också huvudets matning framåt och bakåt med variabel hastighet. Sågverket LT20B är en populär lågbudgetlösning för små till medelstora företag. 

 

 

När stockarna har sågats till plankor sorteras och staplas plankorna för torkning. När de torkat klart sågas och hyvlas de. Sedan genomgår de sådant som vanlig fräsning, CNC-fräsning, kantbearbetning m.m. Slutligen beläggs arbetsstycket med lack, vax eller en oljefinish innan det monteras.

 

 

”Våra kunder uppskattar vår kompetens och kvalitet, samt den värme som våra produkter skänker deras hem när vi väl fått på plats den inredning de önskar. Vi tar alla mått på plats och ger dem råd om vilka produkter som är bäst lämpade för deras livsmiljö. I slutändan är våra kunder nöjda med slutprodukten när den väl har hamnat i deras hem”, säger Jože.

 

 

"I would recommend working with solid wood because it brings a sense of warmth. It's a raw material you can obtain locally, and it can be used in such a way to bring satisfaction for generations to come".

 

***