Svensk projektledare får utlopp för kreativiteten med specialbeställda trägolv

Av Nils Ohlin, Sweden

Nils Ohlin, MasterParkett, Sweden

 

Jag jobbar som projektledare på ett byggföretag och då mest med pappersarbete. För mig är det därför ren avkoppling att få komma hem och jobba med händerna. Målet är att inom något år jobba på heltid med detta här hemma. Det började som en hobby, men är sedan länge mer än så!

 

MasterParkett

 

Min tillverkning är väldigt liten och, vad ska vi kalla den, nischad. Principen är att jag bara tillverkar golv som redan är sålda. Produkten i sig kräver mycket arbete och den är tänkt att vara i generationer. Den vanligaste kunden är en kund som vill ha en unik produkt - något som ingen annan har.

 

Nils Ohlin at his workshop

 

Kanske de till och med levererat virket själva. Många gårdar här har ju ägts av samma släkt i flera hundra år. Kunden kan då ta ett träd som växt på gården och omvandla det till ett trägolv i det egna huset.

Jag har sakta byggt upp verksamheten under de senaste fem åren. Det är ju det som jag tycker är lite häftigt med den här idén, att jag kan göra hela skalan, från att man hugger trädet i skogen, transporterar hem det, sågar. torkar, bearbetar träet, ända fram till en färdig golvprodukt.

 

Swedish natural landscape

 

Man får också en väldigt bra miljöprofil, det pratar man ju väldigt mycket om idag. Jag värmer lokalerna med spill från träbearbetningen, jag kör även torken på detta. Det blir ju en väldigt bra miljöprofil totalt sett.

 

Harvesting tree

 

Harvesting tree

 

Nils Ohlin

 

A log for custom wooden floors crafting

 

Hela processen är viktig för mig, från bearbetning av trämaterialet fram till en färdig produkt. Det är väldigt många olika arbetsmoment som är kopplade till det här, och man måste lära sig en hel del om maskinerna också, för att kunna göra alltihopa.

Jag har en hel del ek på min egen fastighet. Jag tar helt enkelt min lilla skogsmaskin och åker ut och fäller, kapar och kvistar upp. Sen kör jag hem och lägger upp på sågbänken. När det är sågat är det traditionell hantering sen, med att göra urval och stapla före torkningen.

 

Log handling

 

Log transporting with a tractor

 

Jag jobbar med ganska livligt trämaterial, eftersom jag vill ha relativt mycket liv i den färdiga produkten. Det gör att det är en lite jobbigare träprodukt att jobba med, eftersom det finns fler spänningar och mer rörelse. Största hemligheten, för att få det att fungera, är egentligen att jobba med träets naturliga egenskaper. Att anpassa tillverkningen efter träets egenskaper.

 

Nils Ohlin at MasterParkett workshop

 

Annars är det svåraste i processen att formen på de här bitarna måste vara väldigt exakt, när det gäller mått. Om måtten inte är rätt så går det ju inte att lägga golvet. Trä är ett material som lever och jag har nog aldrig lyckats göra två bitar som är exakt lika, om du mäter hundradels millimetrar.

 

Wood-Mizer LT40 sawmill at MasterParkett workshop

 

Kapaciteten hos min LT40-bandsåg, att kunna såga grova dimensioner, är viktig för mig. Wood-Mizers sågar ger enkla och stabila funktioner. De är genomtänkta, för att man ska kunna jobba själv.

 

Nils Ohlin operates Wood-Mizer sawmill

 

Nils Ohlin operates LT40 sawmill

 

Jag hade tidigare en såg som var från 1990. Min nya såg är såpass professionell att jag skulle kunna jobba dagtid på heltid vid den, och ha min försörjning enbart genom att såga.

Så jag kan definitivt rekommendera den, jag är jättenöjd med sågen och dess egenskaper.

Torkning av träet tar 10 veckor. Träindustrin är ju väldigt bra på att snabba upp processerna, till exempel brukar torkningen ta en vecka. Här får det däremot ta den tid det tar.

 

Custom wooden floors crafting process

 

Crafting custom wooden floors

 

Crafting custom wooden floors in Sweden

 

Vi torkar ner till 4,5%. Efter sista veckan så tillsätter jag vatten för att lyfta upp det till 8,5% när jag tar ut det. Egentligen är det för att skapa en stabilare träbit. Om det har blivit utsatt för den torkan så klarar träet mycket bättre rörelser, uttorkning och befuktning, där det sedan ligger. Det är helt otroligt, i torken så går det då åt, från att det är torrt (4,5%), cirka 600 liter vatten för 600 paket, för att få upp det till 8,5%.

 

Swedish craftsman makes custom wooden floors

 

High quality custom wooden floors

 

Det finns en stor glädje i att se en färdig produkt och att veta att man själv varit inblandad i helheten. Helhetskänslan, att tillverka vackra golv av ek, det tycker jag är ganska häftigt.

Också att vara med i hela processen, från att man hittar en kund som är intresserad, att man sen är med och utformar och de är här och tittar. Det är ju liksom i det perspektivet som man verkligen pratar om träkänsla. Produkter som varar i generationer!

 

Nils Ohlin, the Swedish craftsman