Att upptäcka träets skönhet i de franska Alperna med utrustning från Wood-Mizer

Att upptäcka träets skönhet i de franska Alperna med utrustning från Wood-Mizer

 

”I Savoye-regionen är trä hela tiden levande. Även efter att det sågats lever det vidare och tjänar människor”, menar Yvan Cometto, en snickare från en liten by i de franska Alperna. I sitt företag YC Charpente använder Yvan Wood-Mizer-utrustning för att tillverka träprodukter från lokalt virke. Han tycker om att arbeta med trä och upptäcka dess skönhet. ”Jag skulle inte byta den här platsen mot någonting annat i världen”, medger han med ett leende.

Montricher-Albanne är en liten by i de franska Alperna, precis vid den italienska gränsen. Vägen till Yvans hem, där han bor och arbetar, är brant och kurvig och går genom täta lärkskogar och pittoreska bergskedjor. Hans verkstad ligger 1200 meter över havet och har en fantastisk utsikt över hela dalen. Även om det finns fyra säsonger på året i Savoye-regionen verkar solen aldrig sluta skina, vilket ger byborna massor av energi att leva och arbeta.

 

 

Yvan Cometto har varit intresserad av snickeri ända sedan han var en liten pojke. Hans farfar lärde honom hur man arbetar med verktyg och omvandlar trä till värdefulla föremål. Yvan anslöt sig till ett community av franska träarbetare vid 14 års ålder och har varit professionell snickare sedan dess. Där fortsatte han att utveckla sina snickerikunskaper och lärde sig mer om olika trätillämpningar. I dag kan han inte föreställa sig något annat liv än ett som är kopplat till skogsbruk och snickeri.

Han påpekar att trä fortfarande lever och tjänar människor på olika sätt även efter att det sågats. Vad som i går var ett vackert levande träd, kan i dag leva vidare i möbler vi använder varje dag. ”Jag tycker om att upptäcka träets skönhet i varje projekt jag jobbar med och jag slutar aldrig forska och lära mig mer om trä. Trä beter sig annorlunda när det växer, när det sågas och när det lever vidare i en möbel”, konstaterar Yvan Cometto.

 

 

2020 bestämde han sig för att starta sin verksamhet och bli en helt oberoende entreprenör. YC Charpente är ett litet företag som specialiserat sig på att tillverka olika träprodukter, såsom kundanpassade möbler, husinteriörer och tillbyggnader, däck och terrasser, byggvirke med mera. ”Att starta mitt företag var ett svårt beslut, men jag är glad att jag gjorde det. I dag är jag min egen chef och behöver inte vara beroende av andra. Jag kan designa och genomföra många projekt själv”, säger Yvan.

Yvan menar att träet från de lokala skogarna, som han använder för att tillverka produkter av, är av utmärkt kvalitet och har unika kvalitéer. ”Jag är stolt över att köpa stockar från det lokala skogsbrukarcommunityt. Vi alla här vet att det är vackert och naturligt trä. Jag använder mest lärk, men ibland även ek, lönn och ask. Jag har nyligen fått många beställningar på större konstruktioner som hustillbyggnader, terrasser och däck”, säger Yvan. Han gillar att stödja sin region genom att förse de lokala kunderna med träprodukter. ”Alla mina kunder kommer från det här området och känner väl till min verkstad. Vi alla vet att träet på den här platsen är vår skatt.”

 

 

YC Charpente har använt Wood-Mizer-utrustning sedan Yvan startade företaget 2020. Den viktigaste maskinen är sågverket LT15CLASSIC, med vilket han tillverkar brädor, skivor, block och bjälkar. Yvan säljer delar av dessa material till lokala kunder som byggvirke, medan han använder annat material till att göra slutprodukter med sin hyvel-/fräsmaskin. ”Med LT15 sågar jag virke till golv eller möbler och med mina andra maskiner hyvlar och fräser jag, exempelvis till terrasser. Jag är glad att kunna göra allt från A–Ö i min egen verkstad”, säger Yvan.

Han valde Wood-Mizer LT15 då det var det bästa alternativet för en nystartad verksamhet. LT15 är en prisvänlig maskin som erbjuder hög funktionalitet och hållbarhet. Yvans sågverk har en bensinmotor, så han behöver inte tänka på att ha tillgång till el. Dessutom är LT15CLASSIC lätt och kompakt, vilket möjliggör enkel transport. Yvan hittade en perfekt plats åt sitt LT15 – han monterade det bredvid en klippa från vilken han kan beundra en helt fantastisk utsikt över dalen.

 

 

Yvan upptäckte Wood-Mizers produkter via sociala medier och läste mer om dem på Wood-Mizers webbplats. Innan dess undersökte han och jämförde sågverk från olika tillverkare, tills han bestämde sig för att kontakta Wood-Mizers franska återförsäljare. Yvan minns när han först besökte kontoret, där fick han mängder av användbar information och råd om Wood-Mizers erbjudanden. Han var imponerad av det breda utbudet och den höga kvaliteten på utrustningen. Yvan vill hänga med i nyheterna om nya produkter och lösningar från Wood-Mizer, så han prenumererar på nyhetsbrevet och följer Wood-Mizers sociala mediekanaler.

I framtiden planerar Yvan att utöka sitt företag genom att anställa fler medarbetare och uppgradera sitt sågverk till LT40 eller till och med LT70-modellen. Det gör att han kan öka mängden producerat virke och ta sig an ännu större byggnadskonstruktioner. Han funderar också på att anförskaffa mer Wood-Mizer-utrustning till verkstaden för att öka produktionen och avkastningen, till exempel kantverket EG300. Under tiden njuter han av att starta dagen med att arbeta med trä – han går upp tidigt, besöker kunder och sågar med sitt LT15. ”Man vet aldrig vad nästa dag har att erbjuda och det är det jag gillar mest med att arbeta med trä”, säger han.

 

 

***