Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Hans Larsson i Sverige tillverkar specialvirke med sin hyvel-/fräsmaskin MP360

Av Wood-Mizer, Europe

Hans Larsson i Sverige tillverkar specialvirke med sin hyvel-/fräsmaskin MP360

 

Virket de säljer i bygghandeln är dyrt, därför letar folk efter sätt att köpa det billigare. De ringer mig, så framställer jag allt möjligt åt dem – golv, vägg- och takpanel, till och med specialfräst virke till k-märkta hus. Till dessa kvalitetsprodukter använder jag stockar från 200 år gamla skogar”, förklarar Hans Larsson, sågare och snickare från Vansbro.

Som liten arbetade Hans på en gård där han hjälpte till att föda upp nötkreatur. När han blev klar med skolan köpte han ett kedjesågverk för att kunna göra lite eget snickeriarbete. Men fler och fler människor från grannskapet bad Hans om hjälp med att framställa virke av god kvalitet till deras byggnationer. Hans växte snabbt ur sitt sågverk och köpte ett bandsågverk. 

”Efterfrågan på träprodukter av hög kvalitet växer ständigt”, förklarar han. ”Jag behövde uppgradera min utrustning för att hålla jämna steg med trenden. Inledningsvis räckte det med mitt bandsågverk, men allteftersom jag fick fler beställningar var jag tvungen att köpa ett större bandsågverk och en effektiv hyvel-/fräsmaskin. Med dessa maskiner kunde jag öka min verksamhets kapacitet. Gå in på valfri bygghandel så ser du snart hur dyra alla träprodukter är. Inte undra på att folk letar efter billigare sätt att skaffa virke till sina projekt. De ringer mig, så framställer jag alla möjliga sorters träprodukter åt dem. Jag är så upptagen att såga och planera att jag knappt har tid för något annat”, medger Hans.

 

 

Hans hämtar stockar från närliggande skogar i sin hemstad, Vansbro, som ligger nära Ockelbo. Staden har bara runt 6 000 invånare, men det räcker för att hålla honom sysselsatt året om. ”Jag köper stockar från lokala bönder i Ockelbo”, säger han. 

”De har perfekta skogsmarker. Jag använder stockar av god kvalitet som allra helst är 150–200 år gamla. I dessa lokala skogar kan Hans hitta många olika arter som tall, gran, asp och även lärk. ”Jag undviker att hyvla redan sågat, köpt trä. Jag sågar alltid stockarna själv.” 

 

 

Bandsågverket som Hans använder har hydrauliska funktioner, vilket gör att han kan arbeta säkert och effektivt. Han uppskattar maskinens gedigna design såväl som dess höga kvalitet och tillgången till reservdelar. 

Hans har förbättrat sin snickeriverkstad med redskap och lösningar som han själv har utvecklat. ”Jag byggde om lite, så att virkeshanteringen skulle gå smidigare”, säger han. ”I dag använder jag en lastare för att inte behöva bära så mycket.” Jag har också en egenmonterad mätare som räknar hur stor virkesvolym som hyvel-/fräsmaskinen har bearbetat.

Hans använder Wood-Mizers hyvel-/fräsmaskin MP360 för att kanta, hyvla och profilera virke till sina kunder. Han medger att det är enkelt att framställa olika träprodukter med MP360 – det är bara att byta hyvelstål, justera om maskinen och arbeta fram önskad profil. 

 

 

Den fyrsidiga hyvel-/fräsmaskinen MP360 är en kompakt och funktionell maskin som är välkänd bland de snickare som uppskattar effektivitet, mångsidighet, precision och enkel användning. Den gör det möjligt att producera många olika sorters färdiga träprodukter, såsom golvbrädor, profilbrädor, dekorlister, fönsterkarmar, möbelkomponenter med mera. MP360 har två horisontella och två vertikala kuttrar som drivs av separata motorer, samt effektiva matningsrullar och ett arbetsbord i gjutjärn. 

”Mina kunder får alltid vad de vill ha. Jag hyvlar allt möjligt åt dem: golv, väggpanel, interiör, exteriör, kantat virke av alla sorter. Nu det senaste har jag arbetat med en specialbeställning som går ut på att kanta brädor till k-märkta hus”, berättar han. 

”Nu är jag 73 år och har fortfarande att göra sju dagar i veckan”, säger Hans med ett leende.

 

 

***