Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Från stock till färdig produkt: Svenskt snickeri med teknik från Wood-Mizer

Av Wood-Mizer, Europe

Från stock till färdig produkt: Svenskt snickeri med teknik från Wood-Mizer

 

”Att arbeta med sin hobby ger oändligt med timmar av skoj. Jag lever som i en dröm.” Det säger Rasmus Ström från sin snickeriverkstad Ädelsnickaren i Falköping. Rasmus använder utrustning från Wood-Mizer, såsom den fyrsidiga hyvel-/fräsmaskinen MP260, till att framställa specialbeställda produkter såsom golv och panel med spont och not, köksskåp och dekorlister. 

Rasmus har velat göra karriär inom träbearbetning ända sedan han var liten. Hans resa började en tid efter att han tagit studenten från ett gymnasium med inriktning på träförädling. Efter 12 år övergick Rasmus från sitt jobb som fastighetsskötare och tekniker till att starta sin egen träbearbetningsverksamhet. Hans företag, Ädelsnickaren, specialtillverkar allt från hyvlat virke till färdiga möbler. ”Jag var från början ensam i hantverksklassen. Så småningom anslöt sig ytterligare tre elever, när det blev klart att det fanns en efterfrågan på specialtillverkade träprodukter och liknande tjänster”, minns Rasmus.

 

 

Rasmus passion för snickeri drivs av hans kärlek för träets potential att förvandlas till vackra föremål. ”Det underbara med trä är doften och mönstren som träder fram när man sågar.” Det handlar om att förvandla en tråkig stock till något unikt, och det är bara fantasin som sätter gränser”, säger han.

Rasmus blickar tillbaka på sina tidiga erfarenheter från att arbeta med sin pappa i ett kallt förråd. Sedan dess har Rasmus velat arbeta med trä. ”Jag har alltid kännt en djup koppling till trä, som fått mig att vilja följa min dröm. I dag uppskattar allt fler människor nöjet med manuellt arbete. Det är så tillfredsställande att stå timme in och timme ut och få arbeta med min hobby”, säger han.

 

 

På Ädelsnickaren är Wood-Mizers utrustning, särskilt hyvel-/fräsmaskinen MP260, avgörande för slutresultatet. ”Med en enda maskin kan jag utföra flera uppgifter som tidigare krävde flera separata, stora maskiner. MP260 har två horisontella och vertikala kuttrar, så att man kan göra flera bearbetningar i en körning, vilket gör maskinen till ett oumbärligt verktyg som dessutom är kompakt och lätt”, förklarar Rasmus.

De här maskinerna introducerades i Sverige i början av 1990-talet. De tillverkas nu under Wood-Mizers ledning och vinner erkännande på såväl europeiska som andra globala marknader. De har sådana saker som arbetsbord i gjutjärn för extra stabilitet, flera huvuden för omfattande fräsarbeten och effektiva motorer med kraftfull effekt. Det är maskiner som är helt nödvändiga för varje snickeriverkstad, och som kan användas med ett stort antal huvuden och tillbehör.

”Till exempel använder jag hyvel-/fräsmaskinen MP260 för att tillverka råspont, med jämn ytfinish och spont/not enligt kundens specifikationer”, berättar Rasmus.

 

 

Han har också kombinerat sin maskin med Wood-Mizers spånuppsamlingssystem för att hålla arbetsmiljön ren och säker, och betonar systemets överlägsenhet över andra tillverkare.

För bearbetning av stora träskivor till möbler använder Rasmus Wood-Mizers MB200 SlabMizer, och så samarbetar han med True North Interior. Med den här maskinen kan jag fräsa och slipa stora ytor – den är perfekt för bearbetning av stora solida träbord och bänkar.

”I Sverige är trä en grundläggande byggsten för bostäder, vilket ligger i linje med min dröm om att bygga mitt eget timmerhus. Min passion sträcker sig nämligen bortom enbart snickeri”, avslutar Rasmus.

 

 

***