Hur en italiensk sågverkare gör för att tjäna mer pengar på varje stock

Av Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia

Hur en italiensk sågverkare gör för att tjäna mer pengar på varje stock

 

Om du kör den två timmar långa vägen från Venedig, Italien till Alperna, har du vägarna förbi Marco Marcantes verkstad. Marcos företag ligger vid foten av Vicenza-regionen. Där driver han den traditionella vedproduktion som hans far startade för nästan 30 år sedan. Marco ser dock till att företaget växer och diversifierar sina produkter och kunder allteftersom tiderna förändras.

När hans far startade företaget avverkade de skog och producerade ved. Men när Marco började driva företaget upptäckte han att vinstmarginalerna var snäva. Det enda sättet att öka lönsamheten och säkerheten var att diversifiera företaget på något sätt.

 

 

Lösningen uppenbarade sig när han var i USA och Kanada 2011.

”Där såg jag sågverket LT15 från Wood-Mizer i aktion och jag förstod att en sådan maskin skulle kunna hjälpa oss utöka vårt utbud av tjänster”, säger Marco. 

”Allt trä ni ser i min verkstad – balkar, brädor, block och andra projekt – har sågats med mitt Wood-Mizer LT15.”

 

 

”Varför valde jag Wood-Mizer? För att det här sågverket kan göra allt jag begär. Det är en professionell, kompakt, funktionell maskin som gör ett gott arbete. Vår Wood-Mizer LT15 har en 8 meter lång bänksektion och kan därför såga upp till 8 meter långa stockar med en diameter på upp till 70 centimeter.”

”Traditionella sågverk kräver 16 meter fritt utrymme för att såga en sådan stock, men det behövs inte med Wood-Mizers smarta design som går ut på att flytta bandsågen i stället för stocken.”

”Vi tittade också på andra sågverksmärken, men kom fram till att Wood-Mizer var det märke på marknaden som erbjöd mest valuta för pengarna. Sågverket är mycket exakt och är därför perfekt för den sortens arbete som vi gör på vårt företag. Det kan såga 8 meter långa brädor så tunt som 1,5 mm. Sett till hela brädan håller sågverket måtten med max. 1 mm avvikelse.”

 

 

”Wood-Mizer har gjort det möjligt för mig att leva ut min passion för träbearbetning. Maskinen har gjort det möjligt att verkligen lyckas! Ett träd som skulle klassas som olönsamt av ett traditionellt sågverksföretag kan jag använda för att tillverka pallar!” 

”Mitt beslut att köpa ett Wood-Mizer baserades på det faktum att värdet på en stock är ungefär 1 000 kr per kubikmeter. Men när den sågas till brädor ökar värdet till 4 000–4 500 kr per kubikmeter. Det gäller då lärkträ. Det var anledningen till varför vi började såga virke och varför vi skaffade oss en Wood-Mizer.”

 

 

”Trästolar, lampor och bänkar är modernt igen och är produkter som ger värde åt stockar som annars inte skulle anses vara lönsamma”, påpekar Marco. Genom att köpa in sågverket har företaget mångdubblat sin kapacitet att producera produkter, samt i stor utsträckning utökat sin kundbas och antalet marknader det betjänar.

I dag erbjuder Marco – utöver avverkning – ved, arboristtjänster och såklart specialbeställt virke.

 

***