Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wilson Enterprises växer med Wood-Mizers industriella sågsystem WB2000

Av Olivia Eaker, Wood-Mizer

Wilson Enterprises växer med Wood-Mizers industriella sågsystem WB2000

 

Det familjeägda företaget Wilson Enterprises ligger på Upper Peninsula i Michigan och har levererat högkvalitativa barr- och lövträprodukter för heminredning, byggnation och snickeriprojekt sedan 1985. De säljer sina träprodukter i nära på 5 000 butiker över hela USA och investerade nyligen i det industriella sågsystemet Wood-Mizer WB2000 för effektiv bearbetning av stockar till färdiga produkter.

 

 

Från lokalvårdare till företagsägare

Ägaren av Wilson Enterprises, Gerry Wilson, har hållit på med sågning och träbearbetning ända sedan han var ung. Gerry började arbeta som en del av lokalvårdarteamet på en lokal byggvaruhandel vid 13 års ålder. Det var så han fick en massa kunskap och respekt för träindustrin, och det var då han visste att han ville jobba i branschen på lång sikt. 

Under årens lopp etablerade Gerry sitt företag Wilson Enterprises och fortsatte att skaffa sig erfarenhet genom att göra handgjorda granriskransar och bygga stugor runtom hela Michigan. ”Vi drev ett företag här som tillverkade färska granrisprodukter i mer än 20 år”, säger Gerry. ”Jag ägde ett byggföretag och vi byggde stugor på hela Upper Peninsula. Jag tillverkade också mängder av virke med spont och not som vi använde i byggprocessen. Vi började också tillverka diverse hantverksprodukter. Det utvecklades successivt till att vi sågade produkter med naturliga kanter samt timmerbjälkar. Med tiden började vi även producera dimensionellt virke med spont och not.”

 

 

Från stock till färdig produkt

”Vi gör allt själva. Vi köper stockarna, sågar dem i sågverket, kör allt genom klyvsågen och torkar virket i någon av våra fyra virkestorkar”, säger Gerry. ”Sedan börjar arbetet med att framställa den färdiga produkten.” 

I och med att Wilson Enterprises ligger på Upper Peninsula har de tillgång till alla de fantastiska skogsresurser som delstaten har att erbjuda. ”Nästan allt vårt trä kommer från Upper Peninsula i Michigan samt norra Wisconsin”, säger Gerry. Wilson Enterprises köper vanligtvis stockar som är 20–91 cm i diameter. Med sågverket har de kapacitet att såga upp till 6,1 m långa stockar, men de tenderar att hålla sig till stockar som är mellan 2,4 m och 3,6 m långa. 

Andrea Walechka, sågförman på Wilson Enterprises, nämner att de använder träslag som röd och vit tall för att göra spiselkransar och dimensionellt virke, samt björk, lönn, lind, asp och cederträ. ”Det här är en riktigt bra arbetsmiljö om man vill lära sig att arbeta med händerna och förstå hur en produkt skapas från början till slut. Våra produkter börjar som stockar, sågas och läggs i virkestork – det är härligt att få se hela processen”, säger Andrea. 

För att hålla jämna steg med deras produktefterfrågan köpte Wilson Enterprises det industriella sågsystemet Wood-Mizer WB2000 som också inkluderar en klyvsåg med sex klingor, ett kantverk och materialhanteringsutrustning. ”Vi har uppgraderat vår utrustning under åren som gått. Vi började med ett väldigt litet sågverk och har nu något så stort som Wood-Mizers största sågverk”, säger Gerry. ”Vi har en WB2000 – det är ett industriellt sågverk. Vi ville skaffa ett sågverk som skulle hålla, och när vi tog emot det kunde vi genast se hur välbyggt det är. Det kommer enkelt klara att köras längre än alla andra sågverk på marknaden.”

 

 

Wilson Enterprises bearbetar mellan 28 och 35 kubikmeter virke per dag. ”Det här sågverket har hjälpt oss producera ett stadigt flöde av virke, vilket har hjälpt vårt företag att växa”, säger Gerry. ”Servicen från Wood-Mizer har varit riktigt bra. De kom på besök till våra lokaler och gick igenom med oss vad vi kunde använda och vad som skulle fungera bäst för oss. Efter att vi hade kört det i ungefär en månad kom de förbi när de ändå var i området och hjälpte oss med de frågetecken som vi hade kring att lära oss programvaran och alla funktioner.”

Utöver det industriella sågverket WB2000 äger Wilson Enterprises även Wood-Mizers industriella kantverk och den horisontella klyvsågen HR700. ”Vår klyvsåg med 6 klingor är riktigt schysst. Den hjälper verkligen till att göra hela processen effektivare”, säger Gerry. Den horisontella klyvsågen har hjälpt till att öka produktionen genom att såga 7 brädor i stöten med de sex klingorna. De har också ett förflyttningsbord som hjälper till att förflytta materialstycken nedströms från sågverket. När virket lämnar sågverket flyttas det till bordet som i sin tur flyttar det till antingen klyvsågen eller kantsågen. ”Det hela är ett mycket enkelt, effektivt och ändamålsenligt sätt att producera virke”, säger Gerry.

Med hög efterfrågan på sina produkter har Wilson Enterprises sett till att deras kunder kan få tag på produkterna på många sätt. Inte bara säljer de dimensionellt virke till lokala bygghandlar, de säljer också produkter med spont och not till kunder i närområdet. Vi säljer också online på våra egna webbplatser, samt på Amazon”, säger Gerry. ”Vi har en egen fraktavdelning som dagligen skickar hem produkter till folk.”

 

 

Samtidigt som de producerar olika sorters dimensionellt virke och produkter med spont och not åt sina större företagskunder, kan de också sälja produkter med naturliga kanter och av vitbjörk. ”Just nu finns våra träprodukter i nära på 5 000 butiker över hela landet”, säger Gerry.

 

Att växa med Wood-Mizer
Eftersom Wilson Enterprises fortsätter att växa är de i färd med att expandera sin linje för dimensionellt virke och fortsätter att producera stora mängder högkvalitativt virke med spont och not. ”Kunder gillar det faktum att de kan köpa virke direkt från oss”, säger Gerry. ”Vi är glada över att kunna växa tillsammans med Wood-Mizer.”

 

***