Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Italienskt familjeföretag inom vedbranschen diversifierar sina tjänster och ökar vinsten med sågverket LT70

50km northeast of Rome in Italy

 

Ungefär 50 km nordost om Rom startade Stefano Chinis farfar ett familjeföretag 1929, som sålde handklyvna järnvägsslipers. Stefanos far växte upp i träbearbetningsindustrin, och genom hårt arbete lyckades han bygga ett framgångsrikt vedföretag. Stefano började leda verksamheten fullt ut 2007. Som en tredje generationens ägare funderar han redan på hans egen sons framtid inom familjeföretaget. 

 

”Jag vill bygga en solid verksamhet för mina barns framtid”, berättar Stefano. Enligt hans mening skulle det inte vara klokt att förlita sig på ved som sin enda inkomstkälla. Vedtillverkare är direkt påverkade av sådant som vädret, priset på stockar och ved, statliga föreskrifter och förändrade uppvärmningsmetoder, samtidigt som vinstmarginalerna är relativt små. Dessa faktorer fick Stefano att söka sig till andra produkter som de kunde erbjuda den lokala marknaden, med samma stockar som de annars köpte för ved. 

 

Stefano såg en annons för bandsågverk i tidskriften Tecniko & Pratiko. Traditionella sågverk lämpar sig inte för behoven hos små och medelstora företag. Men sågverken i annonsen kördes med smalspårsblad och var designade för att vara mer prisvärda.  

Nyfiken gick Stefano för att titta på en Wood-Mizer-såg i bruk vid en italiensk trävarumässa. Demonstrationen övertygade honom om att detta var den maskin han behövde för att diversifiera sitt produktsortiment. Han beställde en Wood-Mizer LT20 – ett sågverk avsett för småföretagare. Även om det fanns mer produktiva, kraftfulla modeller att välja bland, valde Stefano en mindre maskin. Han ville utveckla sin verksamhet på ett sätt som verkade rätt för hans företag, utan att spendera onödigt mycket resurser. 

 

 

”Om det inte är rakt, är det ved!”, skrattar Stefano. Tack vare sitt sågverk LT20 kunde Stefano lägga undan de högkvalitativa stockar han hade och sedan såga dem till måttbeställt virke åt byggare. Nu när han åker för att köpa stockar köper han stockar specifikt till sågverket, medan stockar av sämre kvalitet blir till ved. 

”Det är nog en av de bästa investeringarna vi gjort”, säger han. Hans idé har inte resulterat i något annat än framgång. Han säljer nu specialsågade balkar till lokala byggare, samt bygger och säljer möbler, staketstolpar och brädor. Under de månader då vedförsäljningen går trögt kan han hålla sig sysselsatt med att såga virke och bygga möbler åt olika köpare, exempelvis restauranger. Tidigare var ved den enda produkt han kunde framställa från sina stockar – nu ökar varje stock i värde genom att omvandlas till produkter som ger bättre avkastning. 

 

 

Istället för att ta bort ojämnheter i träet lämnar Stefano dem intakta, vilket resulterar i trä som är mer rustikt och naturligt i utseendet. Detta uppskattas av lokala byggare som använder det både för renoveringar och nybyggnationer. Han träffar ofta arkitekter och kunder för att diskutera projekt, höra om deras visioner och visa dem provexemplar. Han kan leverera nysågat virke eller virke som han har torkat, slipat och betsat, och som därmed är klart att använda. Kastanjeträ är mycket populärt. 

Byggare och husägare gillar att använda trä i sina projekt på grund av att det är ett naturmaterial som är vackert att se på och som bidrar med att skapa en varm miljö i hemmet. Stefano gillar att hans kunder ser så positivt på hans produkter – det är inte bara vilket material som helst, det är vackert och unikt! Hans företag förlitar sig endast på muntliga rekommendationer och rykte, samt en skylt längs vägen. 

 

 

Efter att verksamheten vuxit som ett resultat av hans LT20, bestämde sig Stefano för att uppgradera till sågverket Wood-Mizer LT70 i syfte att få bättre kapacitet och fler produktionsmöjligheter. Sågverket har hydrauliska funktioner som lastar och justerar stockpositionen före och under sågning. LT70 har också en användbar funktion som heter Setworks, som lagrar förinställda brädtjocklekar. Med ett enda knapptryck ser Stefano till att hans nästa skär håller exakt rätt mått, helt utan att behöva stanna sågverket, göra mätningar eller justera höjden manuellt. 

 

Sågverket körs vanligtvis mellan tre till åtta timmar om dagen, beroende på säsong och antal beställningar. Stefano menar att han kan bearbeta 3–4 kubikmeter dagligen på sitt sågverk, detta om han arbetar själv och använder en gaffeltruck för att flytta stockar och balkar. Om han får hjälp kan han utan problem dubbla sin kapacitet. 

 

Hans avkastning på investeringen överträffade förväntningarna, samtidigt som driftkostnaderna var lägre än beräknat. 

Trä som behöver torkas staplas i en soltork som använder en kombination av solenergi, ventilation och fläktar för att torka trä betydligt snabbare än konventionella lufttorkningsmetoder.  

 

 

Stefanos trä är FSC-certifierat, och även om processen att bli det tog tid och kostade pengar så menar han att det var värt det, eftersom det öppnade upp så många fler möjligheter att sälja trä till byggprojekt. ”Sågverket har verkligen räddat oss på så många sätt. Om vi bara hade producerat ved hade vi varit tvungna att stänga.” 

”Mitt råd till andra i branschen är att sätta upp mål om att växa, men att ta det ett steg i taget. Bygg en solid grund först, innan du växer för stort för snabbt.”

 

 

Hans familj är väldigt involverad i verksamheten. Hans pappa och farbror arbetar fortfarande med honom, och hans äldsta son Samuele, som är 12 år gammal, tycker om att hjälpa till. På frågan om vad han tycker om att driva verksamheten en dag skrattar Samuele och säger: ”Det är mycket hårt arbete!” Men precis som hans far, farfar och gammelfarfar lärde sig, så lär även han sig att allt som har varaktigt värde kräver hårt arbete. 

***