Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizers sågverk LT15 och timmerhyvel MP100 jobbar med tjeckiska timmerhus

Av Wood-Mizer, Europe

Wood-Mizers sågverk LT15 och timmerhyvel MP100 jobbar med tjeckiska timmerhus

För Hanis Log Homes i Tjeckien är timmerhus big business. Företaget har över 50 hantverkare och bygger alltfler timmerhus för vart år som går och specialiserar sig på skräddarsydda objekt som verkligen framhäver träets naturliga skönhet.

Timmerhus är ju vanliga i Norden, Östeuropa och Nordamerika och ökar nu i popularitet även i andra delar av världen tack vare för sitt genuina utseende, sin energieffektivitet, sin naturliga doft och sin varma atmosfär. Efter att ha byggt ett trähus åt sig själv på 1990-talet började företagets grundare Pavel Hanis få förfrågningar på liknande projekt åt andra i trakten. Han startade företaget officiellt 1999 och sedan dess har företaget byggt mer än 500 stommar och timmerhus i hela Tjeckien.

 

Log home construction in Czech Republic


Företaget arbetar med sina kunder på följande sätt: först möts man och diskuterar möjligheter, planlösningar och budgetar och tar sedan fram en 3D-modell av huset. Detta gör att kunden verkligen kan se hur det slutliga projektet kommer att se ut. När ett projekt har godkänts tillverkas huset i produktionshallen där vanligtvis upp till fyra hus monteras samtidigt.


Log home montage

När en stomme har byggts, demonteras den och skickas till kundens tomt där den monteras och färdigställs. Det slutliga bygget tar 2–3 månader innan det är inflyttningsklart.

”Vi håller huset under uppsikt under de påföljande fyra åren för att hålla koll på träets naturliga krympning och gör småjusteringar när strukturen sätter sig”, säger produktionschefen Petr Taufmann. ”Vi har samlat mycket erfarenhet av trähusbyggen och har utvecklat byggtekniker som förutser och minimerar effekterna av framtida krympning.”



Chief of montage Petr Taufmann


För några år sedan skaffade företaget ett LT15 Wood-Mizer-sågverk för att förenkla produktionen av de långa stockar som behövs i projekten. LT15 har flera extra bänkförlängningar och kan såga stockar på upp till 12 meters längd. Man skaffade också en MP100 fräs/hyvel som delar stockbänk med LT15. När stockarna sågats till rätt storlek behöver de inte föras över till en separat maskin för hyvling eller fräsning till olika profiler – med MP100 gör man allt på ett och samma ställe.


Wood-Mizer LT15 sawmill with long bed and MP100 log planer

Kombinationen LT15/MP100 har blivit riktigt populär bland timmerhusbyggare och alla som levererar högkvalitativa bjälkar till byggen. Genom att använda Wood-Mizers egna medföljande frässtål eller andra formprofilstål kan många olika former skapas på en bjälke eller stolpe.

För närvarande använder Hanis Log Homes LT15 och MP100 20 timmar om dygnet i två skift om 10 timmar vardera. Man tar in stockar som fällts i trakten och använder Wood-Mizers välkända DoubleHARD-blad. Företaget underhåller också sina egna blad med Wood-Mizers bladslipare BMS250 CBN och skränkaren BMT100.


Log home sample at Hanis facility

Mer information: www.srubovedomy.cz