Tillverkning av skärbrädor av ändträ i Kanada

Av Chase Warner, Wood-Mizer Contributing Author

Cape Breton Island in Nova Scotia

 

Larch Wood Canada håller till på Cape Breton Island i Nova Scotia och producerar handtillverkade skärbrädor av ändträ från lärk. Larch Wood specialiserar sig på skärbrädor av ändträ från lärk på grund av dess vackra färg och ådring, men också för att de är hållbara och har en självreparerande skäryta.

Don Beamish, General Manager för Larch Wood Canada, designade dessa skärbrädor och lanserade dem på marknaden 2005.

Varje skärbräda görs genom att man först sågar lärkstockar med ett Wood-Mizer LT40-sågverk.

 

LT40 sawmill operates at Larch Wood Canada workshop

 

Virket staplas sedan försiktigt och läggs i en virkestork. Torkat virke sågas sedan i olika längder. Materialet körs därefter i hyvelmaskinen, där alla fyra sidor hyvlas. I nästa steg används en klyvsåg som sågar materialet i slutproduktens rätta storlek. För att ge alla brädor sina exakta mått, körs de genom en profilmaskin som säkerställer att alla brädor är helt perfekta och identiska i storlek.

Efter det limmas materialet för första gången och kläms ihop. ”De som gör det jobbet tittar på änden av varje bit för att se vilket mönster som kommer att synas på den färdiga skärytan. De producerar helt underbara blandningar av ådringsmönster,” säger Don Beamish.

När limningen är klar körs materialet genom hyvelmaskinen, den tar bort lim och gör ytan helt ren. Därifrån flyttas materialet till en bordssåg där det kapsågas till 5 cm bitar. Dessa bitar limmas sedan för andra gången. ”När det är klart kan man faktiskt se hur brädorna kommer att se ut,” säger Don. Sedan ska de dimensionsslipas, finslipas och få rundade kanter. Som ett sista steg stryks produkten med tre lager (två lager mineralolja och ett lager vax) innan de packas och skickas till kunder.

 

End grain cutting boards crafting steps

 

End grain cutting boards crafting steps

 

 End grain cutting boards crafting steps

 

End grain cutting boards crafting steps

 

”När du köper en skärbräda från oss kan du förvänta dig att få något som du kommer att tycka om att använda. Det kommer att vara en blickfångare i ditt kök som du senare kommer att kunna ge vidare till dina barn,” säger Don Beamish, General Manager för Larch Wood Canada.

 

Larch Wood Canada team

Privacy Policy