Ny ägare uppgraderar sin familjeägda såg

Av Wood-Mizer, Europe

WM1000 in Denmark

 

Den unge Thomas Lautrup Andersen i samhället Varming i Danmark tillhör tredje generationen av en familj som äger ett lokalt sågverk. ”Det hela började 1952 när min farfar Bent Johannsen startade en liten snickeriverkstad”, säger Thomas. ”Med tiden växte den och omkring 1965 omvandlades verkstaden till ett sågverk.”

På 70-talet var det ett aktivt företag med cirka 25 anställda. 1988 tog Thomas farbror Stig Johannsen över. ”2002 hade farföräldrarna nått en ålder då de bestämde sig för att sälja en del av verksamheten.” Sågverket förvärvades av Leif Schmidt, som drev det som en hobby. ”Min farbror Stig ägde ett snickeri vid den tiden”, fortsätter Thomas. ”2014 drabbades Stig av en allvarlig olycka och var tvungen att överlåta familjeföretaget till mig. 2017 köpte jag tillbaka sågverket av Leif, som en gång hade köpt det av min farfar.”

 

 

”Idag är Varming Savværk en kombination av sågverk och snickeri som hanterar nästan alla slags träprojekt. Mitt motto är att vi kan göra vad som helst av trä”, säger Thomas. ”Det kan vara småprojekt – byta ut en bräda eller kanske lägga ett tak – vi kan göra båda med samma höga kvalitet. Fönster, dörrar, golv och tak, installationsarbeten – vi gör ett bra jobb som tillfredsställer både kunden och oss.”

Webbplatsen www.varming-savvaerk.dk visar exempel på slutförda projekt, från staket till vinhyllor och skåp i körsbärsträ.

Även om man skaffat många maskiner under årens lopp är hjärtat i verksamheten sågverket Wood-Mizer LT40 som Thomas köpte 2015.

 

 

”Det känns som om jag började arbeta med detta först igår”, tycker Thomas. ”Jag hade aldrig hört talas om Wood-Mizer. Jag var ny i branschen.”

Wood-Mizers sågverk finns i hela Danmark. ”Det är fantastiskt att man kan gå och se hur de fungerar”, säger Thomas.

”I början försökte jag bara att arbeta på Wood-Mizer-maskinen. Det visade sig gå bra. Jag kunde tjäna pengar och såg hur enkelt det är att köra maskinen.

”Jag lägger cirka hälften av min tid på kunder och gör snickeriarbeten, och den andra hälften här i verkstaden på sågverket och tar fram ett otal olika träprodukter.”

LT40 kan såga stockar som är upp till 90 cm i diameter och 6,5 m långa. När Thomas behövde såga stockar med ännu större diameter vände han sig till Wood-Mizer igen. ”Jag trodde att Wood-Mizer skulle ha rätt maskin. Och så köpte jag min Wood-Mizer nummer två, en WM1000”, säger Thomas.

WM1000:s främsta egenskap är att det kan såga stockar som är upp till 1,7 meter(!) i diameter. Det använder smalspårsblad som har ett ca 2 mm brett skär, så att man kan få ut fler produkter från varje stock eftersom mindre trä går till spillo i form av sågspån. WM1000 kan göra breda skivor och block av stora stockar, vilket är fint, till exempel när man behöver såga ut bänkskivor eller bänkar för trädgårdsmöbler av massivt trä.

 

 

”Med den här maskinen kan jag såga vilken stock som helst”, säger Thomas. ”Jag har nya kunder över hela Danmark. Det är inte många som kan såga så stora stockar.”

WM1000-konstruktionen har ett massivt såghuvud som löper längs två skenor. Operatören står på en plattform som rör sig med såghuvudet. Det finns en manöverpanel med en Setworks där man automatiskt ställer in brädtjockleken på plattformen, så operatören har en bra uppsikt över varje snitt därifrån och fattar rätt beslut om hur man bäst sågar stocken för att få den vackraste ytan och högsta avkastningen.

 

 

”Jag trodde inte att en så tung maskin kunde vara så snabb”, säger Thomas. ”Jag sågar furu och ek. Jag försöker förstås utnyttja varenda träbit för att få ut så mycket produkt som möjligt. Med WM1000 är detta möjligt eftersom den sågar så exakt.”

WM1000-installationen i den gamla verkstaden var billig och enkel eftersom den bara krävde att två skenor installerades.

”Med den här maskinen klarar jag vilka beställningar som helst”, säger Thomas. ”Det är därför jag köpte WM1000.”

Mer info: www.varming-savvaerk.dk

 

Privacy Policy