Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Spännande projekt från USA: Ett Ford bilmuseum i form av ett vintage-garage

Av Jack Petree, Tradeworld Communications

Spännande projekt från USA: Ett Ford bilmuseum i form av ett vintage-garage

 

Man brukar säga att den amerikanska automobilen Ford T, som Ford Motor Company tillverkade från 1908 till 1927, ”gav världen hjul”. Ford T är den första personbilen i världen som blev tillgänglig för vanliga amerikaner. Vid tidpunkten för lansering låg ursprungspriset på runt 850 dollar och minskade under ett antal år till 350 dollar. Framgången med Ford T kom ur Henry Fords innovativa förhållningssätt till bilproduktion – nämligen att montera bilar på löpande band. Företaget tillverkade totalt fler än 15 miljoner automobiler av modell Ford T.


The T Ford Model Club museum in Indiana


Under sommaren 2017 kom runt 5 000 besökare – många av dem i sina restaurerade Ford T-bilar – till den stora invigningen av museet och utbildningscentret beläget i ett vintage-garage av trä som ser ut som att det kommit direkt från ett retrofotografi!

Dan Conder, en av medlemmarna i T Ford-klubben och ägaren till Wood-Mizer-sågverket, berättar hur de byggde museet.


The decision was to create a working garage for training of the operation and repair of vintage cars


”När vi beslutade oss för att skapa ett fungerande garage, där människor i alla åldrar kunde lära sig att köra, reparera och restaurera gamla bilar, tänkte vi: Tänk om vi skulle bygga ett vintage-garage i trä precis som på tidigt 1900-tal för att skapa en autentisk känsla för hur det var då?”


Dan volunteered to mill the logs into lumber for the garage with his Wood-Mizer LT40 sawmill

”Vi hade gjort efterforskningar på hur garaget skulle se ut för att säkerställa en autentisk upplevelse, och beslutade oss för att använda askträ till bygget”, förklarar Dan. Han anmälde sig frivillig till att såga stockar på sitt Wood-Mizer LT40-sågverk och ta fram virke till byggandet av ett garage.


The vintage garage looks like on the photo of the early 1900s


Projektet tog ungefär ett år att slutföra med dussintals frivilliga som hjälpte till att bearbeta och transportera virke, montera virket för att skapa väggar och göra allt det arbete som krävdes för att skapa utseendet och känslan hos ett garage under Ford T-modellens glansdagar.


The garage walls are lined with vintage tools


The museum is a learning center about the heritage represented by the Model T

I dag ser Model T Ford-klubben på Americas Vintage Garage Education Center ut att höra hemma i ett gammalt fotografi från tidigt 1900-tal. Vintage-verktygen täcker väggarna, och besökare kommer från hela landet för att få veta mer om arvet som representeras av Ford T-modellen.