Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Fascinerande sågverksprojekt: Mulberry Chapel – ett kapell byggt på en gård i Georgia, USA

Av Amanda Buttram, Wood-Mizer Contributing Author

Mulberry Chapel – ett kapell byggt på en gård i Georgia, USA

Under de senaste 20 åren har George Coker drömt om och planerat det perfekta tillskottet till sin gård i Carnesville, Georgia. Att bygga ett kapell på egendomen skulle vara ett idealiskt sätt att utöka fastighetens möjligheter. Kapellet skulle erbjuda en plats åt bröllop, evenemang och aktiviteter, så att fler människor fick njuta av gårdens skönhet.

 

George Coker with Wood-Mizer sawmill hatGeorge Coker with Wood-Mizer sawmill hat

 

George är en livslång byggare, snickare och hobbyarbetande träarbetare, som har använt sig av sin kunskap och sina färdigheter för att bygga gårdens senaste inslag. En stor del av träet som utgör kapellet kom från träd som stått på samma egendom som den nya byggnaden är byggd på. ”Bjälkar, taksparrar och lister har producerats av loblollytall från vår egen gård”, förklarar George. ”Bänkarna tillverkade vi av röd lönn som vi kört i torkugn, även den från gården.” Denna tillgång till eget timmer var också en viktig faktor i Georges ursprungliga beslut att för många år sedan köpa ett mobilt Wood-Mizer-sågverk.

 

Crockett Creek Crossing Farm in GeorgiaCrockett Creek Crossing Farm in Georgia

 

George använde sitt mobila hydrauliska sågverk Wood-Mizer LT40 för att kapa allt virke som behövdes till kapellet. ”Jag har ägt det här sågverket i 20 år. Mitt LT40 Hydraulic ger enkel stockhantering utan särskilt många manuella inslag. Vid 80 års ålder behöver jag bara en enda assistent för att manövrera stockarna”, säger George.

 

George Coker with Wood-Mizer portable sawmillGeorge Coker with Wood-Mizer portable sawmill

 

När stockarna sågats fördes virket till ladan där det försågs med klistermärken, torkades, slipades och behandlades. Kapellets åttkantiga stolpar byggdes av återvunna elstolpar. ”Hela familjen hjälpte till med arbetskraft”, berättar George. Hans dotter, Carolee, ritade ritningarna till kapellet och omvandlade Georges dröm till en fungerande design. Hans son var med och byggde konstruktionen och andra familjemedlemmar hjälpte till under projektets gång med att slipa och behandla virke och få det på plats.

 

Crockett Creek Crossing Farm Chapel SteepleCrockett Creek Crossing Farm Chapel Steeple
Crockett Creek Crossing Farm Chapel BenchesCrockett Creek Crossing Farm Chapel Benches
Crockett Creek Crossing Farm Chapel at nightCrockett Creek Crossing Farm Chapel at night

 

Efter årtionden av drömmar och sex månaders arbete stod Mulberry Chapel klart. Den färdiga byggnaden var en 12 x 15 m öppen paviljong med en 3 x 3,7 m ingång som påminner om den hos en lantlig kyrka. Ingången är försedd med ett specialbyggt klocktorn med ett tak av svetsad rostfri plåt. Inuti klocktornet hänger en 35 cm antik lokomotivklocka av mässing och ovanpå taket sitter ett specialbyggt kors smyckat med en blomsterkornell – det har tillverkats av en vän till familjen. Kapellet är beläget på en bildskön plats på egendomens högsta punkt, inbäddat i kanten till lövskogen och med en enastående utsikt över gården.

 

Crockett Creek Crossing Farm Chapel weddingCrockett Creek Crossing Farm Chapel wedding
Crockett Creek Crossing Farm Chapel wedding with treeCrockett Creek Crossing Farm Chapel wedding with tree

 

När mästerverket väl stod färdigt samlade George hela sin familj i Mulberry Chapel. Helgen innan Crocket Creek Crossing Farm skulle hålla sitt första bröllop i det nya kapellet hade Georges familj ett dop för hans barnbarn. ”Vackert vårväder bidrog till känslan av stolthet och kärlek. Alla 175 gäster var hänförda över kapellets konstruktion och dess skönhet”, minns George. I framtiden planerar George att fortsätta dela sin passion för sågning, träbearbetning och snickeri med sin familj. ”Jag ser fram emot att visa och lära yngre familjemedlemmar hur man använder sågverket”, säger han.

 

***