Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Nelson Wood Shims rapporterar en 30 till 50 procentig ökning av kapaciteten med det senaste sågsystemet TV6000/MR6000

Av Wood-Mizer, Europe

Nelson Wood Shims rapporterar en 30 till 50 procentig ökning av kapaciteten med det senaste sågsystemet TV6000/MR6000

 

Nelson Wood Shims i Minnesota, USA, är Nordamerikas största tillverkare av högkvalitativa träkilar, som de säljer över hela landet. Företaget investerade nyligen i ett nytt sågverkssystem för att maximera avkastningen och samtidigt minimera investeringar och driftkostnader. 

Nelson Wood Shims framställer en mängd olika kilar av bästa sortens barrträ från skogar i USA och andra delar av världen. Träkilarna som företaget tillverkar används för att nivåjustera ytor eller ge stöd åt byggnadskonstruktioner. Man säljer sina högkvalitativa och enhetliga träkilar till allt från gör-det-självare till byggentreprenörer. Med 65 års erfarenhet av tillverkning och marknadsföring har man lyckats få in sina igenkännbara produkter hos många välkända byggvaruhus och butiker för så kallad hemförbättring. ”För att upprätthålla arvet från vår grundare Wilbur Nelson är det viktigt för oss att tillverka högkvalitativa kilar som är konsekventa i bredd och längd och har jämna och fina kiländar”, säger Brian Peterson, vd för Nelson Wood Shims Company. 

 

scottbergscottberg

 

Sommaren 2014 fick Nelson Wood Shims problem. ”Vi hade svårt att få fram den mängd fiber vi behövde, samtidigt som försäljningen av våra träkilar ökade”, säger Scott Berg, fabrikschef på Nelson Wood Shims. ”Vi började titta på lösningar på vårt problem och hittade ett instegssågverk från Wood-Mizer som skulle få plats i vår dåvarande fabriksbyggnad. Wood-Mizer höll en kurs i hur vi skulle använda sågverket, eftersom vi aldrig hade kört något sågverk tidigare.” 2015 köpte Nelson Wood Shims ett Wood-Mizer LT hydrauliskt sågverk till sin verksamhet. ”Vi installerade vårt första sågverk för att bearbeta trä och integrerade det i tillverkningsprocessen. Än i dag hjälper Wood-Mizer oss att fortsatt effektivisera och öka produktionen, samtidigt som vi stärker vårt rykte om hög kvalitet”, säger Peterson.

 

Nelson Wood Shims Log DeckNelson Wood Shims Log Deck
logramploadinglogramploading
tv60001tv60001

 

 
Allteftersom Nelson Wood Shims fortsatte att växa vände sig företaget till Wood-Mizer för att hitta sätt att öka sin kapacitet. ”Vi var ju bekanta med Wood-Mizers support och deras vilja att göra sina kunder nöjda”, säger Berg. ”Wood-Mizer tillhandahöll ett automatiserat system till ett överkomligt pris.” Wood-Mizer Sawmilling Solutions specialistteam utformade och installerade en ny kommersiell bearbetningslinje med hög kapacitet för att uppfylla de specifika kraven från Nelson Wood Shims. Luke Murray från Wood-Mizer berättar: ”Wood-Mizers utbud av industrimaskiner ger oss möjligheten att möta behovet hos de kunder som växer eller har mål om att växa. Vi var väldigt glada över att få arbeta med Nelson Wood Shims och installera ett innovativt och robust, men ändå prisvärt, sågsystem.”

 

tvsbladestvsblades
logspikewheellogspikewheel

 

Nelson Wood Shims’ sawmill system features a Twin Vertical Saw and a MultiRip Gang Saw that incorporates innovative system controls allowing one operator to process the logs to lumber for reduced labor costs. With the integrated material handling components, lumber moves through the system efficiently for sorting and stacking. The company counts on the system to provide highly accurate cuts along with an excellent sawn finish which improves recovery savings further down the line in the dry-milling and finishing process. 

 

tv6000tv6000

 

TV6000 Twin Vertical Saw är Wood-Mizers största och mest robusta såg av sitt slag. Den klarar att hantera små till medelstora stockar med en längd på upp till 6,6 m, i stora volymer. ”I det här första steget i processen vill vi få två likadana öppna ytor på vardera sida av materialstycket”, säger Murray. ”De två parallella vertikala sågbladen sågar två likadana fina snittytor, detta med hjälp av ett snabbt och exakt stockmatningssystem i kombination med hydrauliska fasthållningsrullar och en stark matningskedja. Det ger oss större kapacitet i nästa steg – klyvsågen. Den här varianten med flera klingor kallas för Gang Saw.”

Klyvsågen gör flera mycket exakta skär i en enda genomkörning. Optiska sensorer upptäcker när materialet är på ingång, varpå pneumatiska fasthållningsrullar applicerar tryck på blocket och vägleder det genom MR6000 Gang Saw. ”MR6000 är en riktig arbetshäst som producerar det mesta av den färdiga produkten”, säger Murray.

 

actionspikeyactionspikey

 

Varje maskin är utformad för att ge ökad flexibilitet och fungera som en fristående enhet som kan konfigureras olika ifall behovet hos Nelson Wood Shims skulle förändras. ”Vår produktion har ökat från 30 till 50 procent, och det med färre anställda”, säger Berg. ”De exakta skären som vår Gang Saw gör eliminerade behovet av en hyvel.”

 

sawlogconveyorsawlogconveyor

 

Installationen hos Nelson Wood Shims visar prov på Wood-Mizers globala rykte om att tillhandahålla innovativa sågprodukter och kommersiella såglinjer. ”Det här systemet har konfigurerats efter kundens behov. Vi är säkra på att det kommer att producera stora volymer och högkvalitativa resultat åt Nelson Wood Shims under många år framöver”, säger John Smith, vd för Wood-Mizer. ”Våra engagerade team fokuserar på att hjälpa kunder skapa långsiktiga lösningar som genererar maximal avkastning på vinsten.”

 

log edgerlog edger

 

Peterson och Berg säger också att installationsprocessen gick smidigt och att Wood-Mizer försåg all relevant personal med djupgående utbildning om all utrustning. ”Wood-Mizer levererade i tid och gav utmärkt installationsservice. När vi stötte på utmaningar förhöll sig Wood-Mizer på ett rimligt sätt medan vi arbetade oss igenom dem. ”Vi uppskattar teamet för deras handgripliga inblandning, support och engagemang i att hjälpa oss. Det här är början på ett långsiktigt samarbete med Wood-Mizer”, säger Peterson.

 

Fördelar med TV6000/MR6000-linjen hos Nelson Wood Shims

•    Skräddarsydd systemkonfiguration
•    Detaljerad projektledning
•    Tillverkning i världsklass
•    Djupgående utbildning och installation
•    Produktionsökning med 30 till 50 procent
•    Minskade personalkostnader (färre medarbetare är inblandade i processen)
•    Materialet behöver inte hyvlas
•    Enhetlig, högkvalitativ produktion av träkilar med utrymme för tillväxt

 

cutandedgedcutandedged
Nelson Wood Shims OffbearingNelson Wood Shims Offbearing
Nelson Wood Shims YardNelson Wood Shims Yard

 

***