Gammalt virke får nytt liv med Wood-Mizers sågverk och träbearbetningsutrustning

Av Marcin Kozlowski, PR Specialist

OLD Mountains gives new life to salvaged wood

 

Mottot ”Naturen gör oss lyckliga” är ledstjärna för Kamil Broda, en entreprenör från Skarżysko-Kamienna i Polen. Kamil arbetade i finansbranschen i 20 år tills han bestämde sig för att förverkliga sin dröm. Hans företag OLD Mountains grundades för att skapa möbler och vardagsartiklar av träavfall och kombinera detta med stål, betong, glas och lite till – grundtanken bakom dessa unika produkter som Kamil vill kommunicera till sina kunder.

OLD Mountains är ett litet familjeföretag i en förort till en medelstor stad, nära skog och mark, där det är ganska enkelt att få tag i virke och där sågverk kan ha gott om plats för sina maskiner. Kamils verkstad är fylld med professionell utrustning för träbearbetning, främst Wood-Mizer-maskiner, och lager av unika färdiga produkter som väntar på kunder.

 

OLD Mountains crew

OLD Mountains logo made from wood

OLD Mountains guiding thought

 

”Vi arbetar med design och produktion av toppmoderna möbler och vardagsföremål, där vi kombinerar gammalt trä med betong, stål och glas. Genom att arbeta med sådant material ger vi våra kunder snygga och originella produkter. Träet vi köper för produktion är avfallsvirke från rivning av gamla gårdsbyggnader eller gallring av gamla fruktodlingar. Stålet återvinns från övergivna maskiner, men i våra produkter försöker vi återge dem en del av deras forna liv”, förklarar Kamil. ”Vi vill att våra produkter ska påminna oss om gamla tider, men å andra sidan vill vi göra dem tilltalande att titta på och faktiskt också så praktiska som möjligt.”

 

OLD Mountains product sample

OLD Mountain products from salvaged wood

OLD Mountains simple and practical everyday tools

 

En sak till som gör produkterna med OLD Mountains-loggan mycket exceptionella – de förser sina ägare med en egen filosofi. En gemensam egenskap hos samtliga produkter är att främja konsten att uppnå ”lugn och ro”, det vill säga, i överensstämmelse med naturen, med glädjen att uppleva den ordning och skönhet som finns i de omgivande vardagstingens minimalism. En sådan livsstil kan hjälpa oss att uppnå inre lugn, trygghet och lycka. Budskapet som förmedlas av OLD Mountains är direkt kopplat till filosofiska strömningar som wabi-sabi, hygge och lagom, som motsätter sig materialism och karriärjakt. Ändå främjar de å andra sidan måttlighet, funktionalitet och uppskattning av det vi redan har omkring oss. Det är just sådana produkter som Kamil tillverkar i sin verkstad. ”Våra produkter hjälper människor att hitta vägen till verklig lycka. De stärker relationerna mellan människor, och med våra produkter runt omkring känner människorna sig enkla och naturliga. Kunderna uppskattar att våra produkter är ”bara bra” – vilket betyder att de är enkla, bekväma och tillverkade med naturen som ledstjärna”, säger Kamil.

 

OLD Mountains milled wood seasoning

OLD Mountains wood salvaged from fruit orchards

 

Kamil Brodas företag har varit i gång i nästan 3 år och har bara tre anställda, så rollfördelningen är tydlig. Med sin yrkeserfarenhet hanterar Kamil nya produktdesigner, marknadsföring och söker nya vägar för expansion. Två teammedlemmar, en äldre bror och Kamils son, hanterar själva produktionen. ”Att arbeta med trä har länge varit min dröm. Jag har alltid beundrat min bror Dareks talang för att tillverka fågelmatare, presentaskar i trä eller lusthus, och nu har den tiden kommit när vi kan arbeta tillsammans med trä”, säger Kamil.

De första månaderna var inte lätta för familjen eftersom de såg sitt arbete alltför mycket som en hobby, så de räknade inte med den tid som behövdes för att tillverka produkterna. Men när de tvingades att beräkna priset på sina varor blev de missmodiga eftersom kostnaden var hög och vinsten låg. ”Vi ville bli oberoende och vi ville höja produktiviteten i verkstaden. Därför bestämde vi oss för att investera i professionella maskiner från Wood-Mizer”, säger Kamil. Den första maskinen som OLD Mountains beställde var en Wood-Mizer MP260, en fyrsidig hyvel/fräs, som snabbade upp jobbet avsevärt. ”För oss är det viktigt att kunna förbereda materialet snabbt, exakt och enhetligt. Annars kan vi inte erbjuda attraktiva produkter i stort antal och med kort ledtid”, förklarar Kamil.

 

ood-Mizer MP260 at OLD Mountains amazing job

Wood-Mizer MP260 quick and easy adjustment

Wood-Mizer MP260 infeed table and control box view

Wood-Mizer MP260 side cutterheads

 

Hyveln/fräsen MP260 från Wood-Mizer är ett välbeprövat verktyg för träbearbetning och rekommenderas för små och medelstora snickerier. Med sin kompakta och solida konstruktion, och främst, höga funktionalitet, öppnar den stora möjligheter att tillverka träprodukter enkelt och billigt. Genom att kombinera flera arbetsmoment i en och samma enhet sparar man plats, sänker underhållskostnaderna och ökar effektiviteten. Wood-Mizers maskiner kan utrustas med ytterligare sido- och horisontalcuttrar, stål, in- och utmatningsbänkar och många andra tillbehör och delar. ”Det är en tillförlitlig och beprövad maskin som är lätt att använda och ställa in, med vilken man kan hålla hög produktionsstabilitet. Innan jag beställde en MP260 sökte jag på nätet. Jag fick veta att den hade funnits på den svenska marknaden i flera år, så dess konstruktion hade redan testats av en krävande skandinavisk kund. För närvarande erbjuds den av Wood-Mizer, som ligger i Koło i Polen, så för en kund som jag är det lätt att komma i kontakt med deras tjänster: jag kan besöka fabriken och se maskinerna med egna ögon, eller så kan jag boka tid med teknikerna i min verkstad. I dag är smidigt samarbete viktigt för att bygga affärsrelationer”, betonar Kamil.

Andra maskiner som OLD Mountains har köpt är det mobila sågverket LT15CLASSIC och hyveln MP100. Det är en perfekt kombination av sågverktyg som utökar verkstadens oberoende, eftersom det gör det möjligt att förbereda material redan i det första skedet av produktionen. ”Med LT15 Mobile kan vi fräsa stockarna direkt på plats och utforma våra produkter som vi vill. När vi till exempel gallrar bort träd i en gammal fruktträdgård kan vi bestämma formen på våra framtida produkter”, säger Kamil. ”Min LT15 har en bänk med tvärsektioner och sidostöd som vi också kan lägga korta stockar på, en perfekt lösning för att såga till små vardagsprylar. Sågverket har en robust, förstärkt bänkram som förblir styv både under drift och under transport. MP100 är en idealisk lösning för primärhyvling av fuktigt trä direkt på sågverksbänken. Den kan också utrustas med profilstål och användas för beredning av bjälkar för husbygge. I vårt fall använder vi MP100 för att bygga skiljeväggar.”

 

Wood-Mizer LT15CLASSIC Mobile with MP100 planer

Wood_Mizer LT15CLASSIC Mobile in transportation

 

Sågverket LT15CLASSIC Mobile med hyveln MP100 är idealisk för små och medelstora snickeriföretag och hobbyarbete med trä. När man kommer till en plats för att såga tar man först bara bort stänkskärmarna, låser upp såghuvudet som är säkrat under transporten och ställer bänken vågrätt. Maskinen levereras med en axel och hjul, en dragstång med stödhjul, 8 justerbara ben samt baklysen. Standardkonfigurationen kan förses med en lastramp och en vinsch för att få upp stockarna på bänken.

 

Wood-Mizer LT15CLASSIC Mobile while sawmilling

Kamil Broda from OLD Mountains checking the quality after first cut

 

OLD Mountains är ett utmärkt exempel på ett ungt, framgångsrikt företag som erbjuder en unik produkt samtidigt som alla i teamet arbetar hårt för detta med passion och engagemang. Samarbetet med Wood-Mizer hjälpte företaget att expandera på främst två sätt – för det första: hyveln/fräsen MP260 bidrog till att effektivisera förberedelsen av materialet med precision och enhetlighet. För det andra gjorde sågverket LT15CLASSIC plus hyveln MP100 det möjligt att styra upp materialberedningen. Kamil Broda medger att det är relativt enkelt att ha goda affärsrelationer med Wood-Mizer eftersom företaget ligger i Polen och satsar mycket på kundservice. Den som någon gång köpt en produkt från OLD Mountains har säkert märkt att man förutom estetiska och funktionella produkter också fått något extra – ett filosofiskt rättesnöre för hur man lever smart och förnuftigt.

 

OLD Mountains in cooperation with Wood-Mizer

OLD Mountains in cooperation with Wood-Mizer

 

***