Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Polsk entreprenör når framgång med ett sågverk från Wood-Mizer

Polsk entreprenör når framgång med ett sågverk från Wood-Mizer

 

Den polska entreprenören Zygmunt Koss berättar om hur han fann en passion för träbearbetning och hur han uppnådde framgång i affärer tack vare rätt teknik.

”Jag började med träförädling av en ren slump, det var ingenting jag planerade”, säger Zygmunt Koss. ”I det gamla huset där vi bodde fanns ett oisolerat rum som var iskallt om vintern. För att isolera det bestämde sig min fru och jag för att täcka väggarna med träbeklädnad, vilket var otroligt modernt vid den tiden. Det var från det ögonblicket som mina äventyr med trä började.”

1991 grundade Zygmunt sitt eget företag som specialiserar sig på inredning. ”De första åren gjorde vi mest väggpanel, skåp och bord.”

 

 

”Jag blev inbjuden att delta i projektet EU London Array, som hölls vid varven i Gdansk och Gdynia. Projektet syftade till att bygga vindkraftverk i Nordsjön. Jag tillhandahöll de nödvändiga dokumenten för att ge ett anbud”, förklarar Zygmunt.

”Jag var inte ensam, flera ville delta i projektet, men till min förvåning vann jag anbudet! Det var en otrolig chock för mig!”

Snickeriet behövde utrustas med nya maskiner som skulle göra det möjligt att genomföra projektet. Uppgiften var att ta fram träbalkar för formsättning av vindkraftverk. Det var tvunget att vara en hållbar och exakt tillverkad struktur, så Zygmunt behövde använda maskiner av högsta kvalitet.

Zygmunt tittade igenom sågverkserbjudandena på marknaden och bestämde sig snabbt för att köpa ett sågverk från Wood-Mizer. Han kom till huvudkontoret för det polska tillverkningscentret för att få mer information. Med hjälp av ett lån från banken köpte han modellen LT20B med en modulbänk.

 

 

Detta speciella sågverk i Wood-Mizers sortiment kombinerar den välkända såghuvuddesignen från LT20 med en lågsegmenterad bänk. Bänken har ingen hydraulik, men på grund av att den är så nära marken kan stockarna enkelt rullas upp på bänken med två lastramper. Fördelen med en segmenterad bänk är att den i princip kan vara hur lång som helst, genom att utökas med ytterligare moduler. På så vis kan LT20B anpassas för varje projekt och såga extra långa stockar och balkar. Vid beställning av LT20B kan köparen välja mellan olika sorters el- eller bensinmotorer, och huruvida det behövs fjärrstyrning. Det är ett tillval som ofta väljs av dem som ständigt arbetar med maskinen och sågar trä av samma typ.

”LT20B är en kompakt maskin. Den har många fördelar på grund av sin lilla storlek och låga vikt. Det här sågverket kan till och med användas på ett varv, på fartyg som repareras”, säger Zygmunt. 

 

 

Projektet genomfördes framgångsrikt, och efter slutförandet beslutade Zygmunt att behålla Wood-Mizer-sågverket för att fortsätta utveckla sin verksamhet.

”Vårt företags framgång började med sågverket från Wood-Mizer. Maskinen gör att vi kan uppfylla beställningar relaterade till träbearbetning”, fortsätter Zygmunt.

Intervjun med Zygmunt filmades i hans hus och cirka 80 % av materialet till dess konstruktion sågades på Wood-Mizer-sågverket. Varje vägg-, tak- eller golvstruktur bearbetades för hand med stor precision.

 

 

Zygmunt såg en annons i den polska tidningen GAZETA PRZEMYSŁU DRZEWNEGO om att Wood-Mizer höll en tävling för projekt som genomförts med Wood-Mizers sågverk. Zygmunt bestämde sig för att delta i tävlingen genom att presentera sitt hus.

”Tack vare detta kunde jag skryta med min prestation, som började med en design på ett papper, som jag ritade efter eget tycke”, säger Zygmunt med ett leende.

”I kategorin Byggnader gick första platsen till ett trädhus designat av en fransk designer, och andraplatsen gick till mig, en polsk entreprenör”, säger Zygmunt. ”Gissa om jag var stolt och nöjd. Det är ju trots allt väldigt trevligt, för nu vet jag att det jag gör gillas av andra och inte bara mig.”

 

 

***