Sågverk av premiumkvalitet hjälper ett polskt trämöbelföretag att ”vinna marknaden”

Av Wood-Mizer, Europe

Kacper & Mateusz Ziemiński - co-owners of FAGUS company

 

FAGUS är ett familjeföretag från Sępólno Krajeńskie, Polen, som är baserat på tradition och många års erfarenhet. Företaget specialiserar sig på tillverkningen av möbler i solitt trä, i huvudsak från ek och bok. Deras möbler är av överlägsen kvalitet och är designade för användning i sovrum, vardagsrum och matsalar.

Var och en av dessa möbler är enastående i utseende och stil. ”Vår färdiga produkt är helt unik. Det är omöjligt att skapa en kista eller ett skåp och få det att se exakt likadant ut som ett annat,” säger Kacper Ziemiński, delägare i företaget. ”Vi försöker omvandla alla brister hos ett stycke trä till toppmodern design. Nuförtiden tillverkas de flesta trämöbler av spånskivor, men inte i vår fabrik, här ser det helt annorlunda ut. Du måste se det med dina egna ögon och känna det med händerna för att kunna förstå att trä är fullkomligt unikt på ett sätt som inte kan återskapas, vilket också är dess största skönhet.”

 

 

Mateusz och Kacper Ziemińscy, bröder och delägare, har fortsatt sina föräldrars och far- och morföräldrars passion för att arbeta med trä. Deras far- och morföräldrar påbörjade familjens affärer med trä för många år sedan när de köpte deras första sågverk. Deras far grundade sedan ett företag, i vilket bröderna har arbetat sedan 2013. ”För länge sedan när vi var barn brukade vi springa runt i verkstaden och hamra spikar i brädor,” erinrar sig Kacper.

 

 

Alla familjemedlemmar är ansvariga för att sköta företaget – de hjälper varandra genom att analysera olika problem och arbetar hårt för att försöka hitta den bästa lösningen på dem. Bröderna började att arbeta med enkla saker – experimentera i verkstaden, städa upp sågspån och tillslut montera ihop möblerna. I dag kan man med säkerhet säga att gnistan som tände passionen i yngre ålder har resulterat i mängder av erfarenhet och hängivelse. De vet hur man anpassar sig efter individuella och sofistikerade kundbehov genom att skapa extraordinära produkter som aldrig kan återskapas.

 

 

Det var inte bara erfarenheten och färdigheterna de fick genom familjen som hjälpte dem att frodas i den här branschen, utan också deras passion och viktigast av allt, deras utbildning. ”Jag höll på med sport på elitnivå under många år, då med olympisk segling,” säger Kacper. ”Jag fick mina drömmar att slå in genom att delta i Olympiska spelen och vinna medaljer i olika internationella tävlingar. Sport har hjälpt mig att forma min karaktär och har gjort mig mer plikttrogen, beslutsam och ständigt fokuserad på mina mål. Sport har även lärt mig hantera människor, då jag alltid har tränat i internationella team.” Dessa träningar har genom sin mångfald möjliggjort för honom att lära sig andra språk och har hjälpt i samarbetet med internationella marknader.

 

 

Den andra brodern Mateusz har en examen i träbearbetningsteknik från Poznań University of Life Sciences. Allt professionellt ansvar tilldelas bröderna i enlighet med deras färdigheter. Medan Kacper tar väl hand om kommunikationen med deras utländska kunder, övervakar Mateusz produktionen. Han förstår deras produkt och är bra på att skapa nya designer. ”Vi tar vara på alla lediga ögonblick, till och med när vi går i korridoren tittar vi efter vad mer som kan förbättras,” påpekar Kacper.

Bröderna Ziemińskis företag har utvecklats framgångsrikt med ett stort fokus på nya investeringar. De har nyligen byggt en ny tillverkningsanläggning där de installerat ett enormt industriellt sågverk från Wood-Mizer. ”Vårt WB2000 bredbladssågverk är en bra matchning för vår välutvecklade tillverkningsanläggning som har tio datorstyrda torkkammare, en klyvsåg, ett par träpanelssågar, två fyrsidiga fräsar, fyra CNC-maskiner, en CNC-maskin för genomborrning, en bred bandslipmaskin, ett par trälimspressar och en oljningslinje,” förklarar Mateusz.

 

 

”Vi bestämde oss för att köpa WB2000-sågverket, vilken är helt oumbärlig i det första produktionssteget då vi sågar stora stockar. Den investeringen gjordes i huvudsak för att öka vårt företags produktivitet. Vi har samarbetat med Wood-Mizer ända sedan vi påbörjade vår affärsverksamhet. Från det allra första sågverket som vår farfar köpte till vår senaste maskin som nu är vår fjärde maskin från Wood-Mizer. Att investera i WB2000-sågverket visade sig vara ett smart drag eftersom produktiviteten faktiskt ökade. Produktiviteten har ökat med 10 till 15 % i jämförelse med våra gamla maskiner,” säger Mateusz. ”Byggandet av den nya anläggningen var strikt kopplat till köpet av WB2000-sågverket, och lösningarna som utvecklats av Wood-Mizers ingenjörer resulterade i en förbättring av den övergripande processen, viktigast av allt var att lösningarna minskade våra behov för ytterligare steg i processen.”

 

 

”Vi bestämde oss också för att investera i två sorteringsbord för enklare separation av det bearbetade virket på tre sidor. Dessa bord är extremt användbara för klassificering av materialet, för att inte tala om att bordskonstruktionen som Wood-Mizers ingenjörer har tagit fram gör att sågverket kan arbeta i åtta timmar med bara ett stopp för att byta blad,” förklarar Mateusz. ”De tekniska specifikationerna för den här maskinen möter helt och hållet våra förväntningar, då stockarna vi hanterar är stora och tunga och sågverket utan problem kan hantera dem – så det här var absolut vad vi letade efter,” säger Kacper.

 

 

På frågan om varför de valt sågverk från Wood-Mizer svarar Mateusz: ”Wood-Mizer har aldrig svikit oss, därför har vi beslutat oss för att köpa ännu ett sågverk. Vi uppskattar samarbetet med Wood-Mizer väldigt mycket. Låt mig säga det igen – vi har använt deras maskiner i åratal och kan alltid lita på deras mycket professionella kundtjänst och support. Enligt min åsikt är Wood-Mizer en affärspartner man verkligen kan lita på.”

 

Författare: Monika Majczak
Översättning: Marcin Kozłowski

 

Privacy Policy