Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

En pensionerad ingenjör sågar sitt eget virke och tillverkar möbler i de franska Alperna

En pensionerad ingenjör sågar sitt eget virke och tillverkar möbler i de franska Alperna

 

Henri Kurzaj är en fransk entreprenör av polskt ursprung som har arbetat med trä i nästan sex år. Hans företag Forest-Ethik designar och skapar träprodukter tillverkade av lokalt virke. Han trivs mycket bra i sin lilla by Savoie område, Frankrike.

 

”Jag har alltid velat hitta en plats att koppla av på, där jag kan ha nära kontakt med naturen. Som pensionerad byggnadsingenjör som brukade köra mycket i tjänsten och besöka olika byggarbetsplatser ville jag köpa min mark och njuta av naturens närvaro dagligen”, erkänner Henri. Hans 14 hektar skog och åkrar ger honom verkligen en fantastisk möjlighet att lyssna på fåglarna och se träden växa.

Savoie är en fransk region som ligger vid foten av Alperna och gränsar till Schweiz och Italien. Det är känt inte bara för sina utmärkta förhållanden för bergsklättring utan också för sina lokala produkter. Den regionala osten och vinet med ”Savoie”-etiketten är kända som en av de finaste i Frankrike. Detsamma gäller möblerna gjorda av massivt trä från de lokala skogarna. ”Jag tycker att massivträet från våra regionala skogar är ädelt och vackert, därför ska man ska sätta värde på det och respektera det”, säger Henri Kurzaj.

 

 

Även om Henri är en pensionerad byggnadsingenjör är han fortfarande aktiv i näringslivet. ”Jag hämtar mycket inspiration från skogen runt omkring mig. Det finns mycket skog i området, då särskilt askskog. Det råder också stor konkurrens i regionen med många stora företag som tillverkar möbler och trävaror. Det är en utmaning att vara konkurrenskraftig och erbjuda kunderna mina egengjorda träkreationer”, påpekar Henri. ”Jag är glad att jag kan erbjuda vårt vackra lokala trä, som inte kommit hitfraktat från någon avlägsen kontinent. Jag är stolt över att jag kan arbeta med virket från min skog. Det ger mig sann inspiration.”

Henri har varit fascinerad av trä, särskilt massivt trä, sedan långt innan han startade träbearbetningsföretaget Forest-Ethiks. I början designade och skapade han små, enkla kreationer i sin verkstad, men snart gick han över till att göra mer framstående produkter såsom bord, bänkar, stolar eller hyllor – alla av naturligt massivt trä.

”Det jag gillar med trä är dess karaktär. Varje stock jag sågar är olika, även om det är samma träslag. Trä skiljer sig alltid åt i lukt, utseende och känsla”, noterar Henri.

 

 

Forest-Ethik erbjuder massiva träprodukter som är kreativt designade och ytbehandlade med högsta precision. ”Jag är skaparen bakom dessa kreationer och jag är ensam om att göra designen, koncepten och sammansättningarna. Tack vare mitt tidigare yrke som ingenjör har jag tillräckligt med kunskap och erfarenhet för att utföra alla produktionsmoment själv”, säger Henri.

”Varje gång försöker jag att bygga något väldigt annorlunda, något som inte finns på marknaden. Det kan vara ett bord, en stol eller en möbel – vad som helst där jag inte håller mig till ett klassiskt utförande, t.ex. genom en kombination av stål och annan metall. Och jag vet hur man gör – jag har ju patent på det! Patentet heter Forest-Ethik.”

 

 

”Vad folk i allmänhet tycker om med massivt trä är dess naturliga former och mönster, särskilt när det framhävs av produkten. När jag arbetar med trä försöker jag därför alltid att bevara träets naturliga former, kurvor och skavanker”, förklarar han.

Det är alldeles uppenbart att trä ger upphov till inspiration hos snickare som Henri och kunder som letar efter nya idéer för olika träprodukter.

”Mina kunder gillar en kreativ kombination av trä och metall. Jag lyssnar på deras idéer och försöker klura ut hur jag kan omvandla deras vision till en verklig produkt. Ibland blir jag förvånad över hur kreativa mina kunder blir”, erkänner Henri.

 

 

Henri använder en mängd olika verktyg och maskiner, det rör sig om allt från en enkel motorsåg för att fälla döda eller skadade träd i hans skog, till olika vinkelslipar och slipmaskiner och så klart hans hydrauliska sågverk LT20 från Wood-Mizer. ”Jag tycker om det här sågverket för dess flexibilitet, mobilitet och självklart för dess höga sågkapacitet. Jag sågar 5,5 m långa stockar med en diameter på max. 60 cm och sågar med mycket hög precision. LT20 har ett automatiskt system för kontroll av brädtjocklek (Setworks)”, förklarar Henri.

”Först måste jag se formen och längden på stocken, sedan använder jag de hydrauliska funktionerna till att lasta upp stocken på sågverksbänken, vrider den till bästa position och säkrar den med klämmorna, så att den håller sig stabil. Sedan är det bara att börja såga – hur enkelt som helst!”

 

 

Henri berättar att han letade länge efter ett bra sågverk. I början var hans primära verktyg för att såga upp stockar en motorsåg, det var det enda relativt enkla sättet han kände till vid den tiden. Även om Henri försökte göra ytorna så plana som möjligt var processen alldeles för komplicerad och tog för lång tid, därtill var säkerheten bristfällig.

Henri experimenterade med en motorsåg på ram och provade italienska och kanadensiska sågverktyg. Men ingen av dem kom i närheten av vad han förväntade sig av ett bra sågverk.

”För ungefär fem år sedan var jag på en utställning i Lyon där jag såg ett mobilt sågverk från Wood-Mizer för första gången. Jag blev väldigt exalterad eftersom det var en smart, praktisk och professionell lösning. Jag tänkte att det måste vara lösningen på alla mina problem”, minns Henri.

 

 

Henri ringde Wood-Mizers franska kontor och fick information om Wood-Mizers produktionsfabrik i Polen. Han bestämde sig också för att kontakta den polska personalen och prata om sågverk på sitt modersmål.

”De var mycket tillmötesgående i sin kommunikation. Den enda frågan för mig var om jag var redo att investera i den här maskinen? Jag bestämde mig för att göra det och nu är jag glad över mitt beslut, påpekar Henri.

I dag arbetar Henri med material som är max. 60 cm brett och om han behöver göra en större möbel ber han sina snickarkollegor om hjälp med att sätta samman konstruktionen åt honom. I framtiden vill han kunna göra allting på egen hand och därför funderar han på att investera i en planhyvel/fräs från Wood-Mizer.

”Min önskan är att själv kunna sätta samman stora trästycken”, säger Henri. ”Jag skulle kunna förbereda råmaterial med sågverket och använda planhyveln/fräsen för att producera färdiga produkter. Med planhyveln/fräsen från Wood-Mizer vet jag att det blir en barnlek!”

 

 

***