Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Sågning av virke till stugor i Michigan, USA

Av Ryan Moore, Wood-Mizer

Sågning av virke till stugor i Michigan, USA

 

Steve Kesti, ägaren av Backwoods Lumber Company som ligger i Michigan, blev intresserad av träbearbetning redan i barndomen. ”Ända sedan jag var barn har jag alltid velat bygga en stuga i skogen”, minns Steve. Hans far var snickare och efter att ha tagit en snickerikurs i gymnasiet följde Steve i sin fars fotspår och blev själv snickare. ”Jag har arbetat som snickare tills jag så småningom började bygga hus åt andra människor”, säger Steve. 

Efter att ha köpt ett stycke mark insåg Steve att han hade den perfekta möjligheten att förverkliga sin barndomsdröm. ”Jag såg på alla mina träd och bestämde mig – det är dags att bygga den där stugan och uppfylla min dröm”, säger Steve. Vid den tiden hade Steve bara ett motorsågverk och säger att stugan tog hela sommaren att bygga. Ändå var projektet en succé. ”Folk kom och tittade på stugan och sa: ’Wow. Du borde jobba med det här’, säger Steve. Det var då Steve insåg att han kunde starta ett företag som bygger stugor och får andras drömmar att bli verklighet. Dock behövde han uppgradera sitt motorsågverk för att göra sågningen mer produktiv, effektiv och lönsam. Därför fattade Steve beslutet att köpa ett Wood-Mizer LT40 hydrauliskt mobilt sågverk för att kickstarta sin verksamhet.

 

 

Steve berättar att han gett sig in i en väldigt intressant bransch, sett ur många olika synvinklar. ”Jag kan arbeta hemifrån, här på min bakgård, och så kan folk komma och hämta sitt virke och prata en stund”, berättar Steve. ”De ser barnen och gillar att pengarna de köper varor för går till killen med familj.” 

Steg för steg började Steve expandera sin verksamhet till cederträprodukter och skaffade sig en Wood-Mizer MP260 hyvel-/fräsmaskin till verksamheten. MP260 hyvlar och fräser brädor på alla fyra sidor samtidigt för tillverkning av exempelvis golvbrädor, panel och lister. Steve använder sin MP260 för att göra brädor med spont och not, samt andra färdiga produkter. Första året fräste han cederträ, han sågade vad han trodde skulle räcka för vintern, men lagret räckte bara till januari. Nästa år sågade han dubbelt så mycket, men det partiet varade bara till oktober. ”Det har sålt lika fort som jag kan köra det i hyvelmaskinen”, säger Steve.

 

 

Ett stort plus för Steve är såklart att hans sågverk är mobilt. Han har byggt flera hönshus och gjort panel åt hus och skjul på sin egendom. I den kraftigt skogbevuxna delen av Michigan är affärsmöjligheterna för ett mobilt sågverk oändliga.

För att sågverket ska köra så bra som möjligt slipar och skränker Steve sina blad själv med sin Wood-Mizer BMS250. ”Jag kör Wood-Mizers blad. Jag har ca 30 blad till hands och när de är slöa så slipar jag dem bara – det gör jag varje kväll när jag är klar med att såga”, säger Steve. ”Det underlättar verkligen att ha sin egen sliputrustning. Så kan jag underhålla bladen när det behövs.” Med sin BMS250 gör Steve verksamheten mer smidig.

 

 

Och tack vare hydraulsystemet kan han använda sågverket ensam, även när han ska såga mycket tunga stockar. ”Det är bara att rulla upp stocken på stocklastningsarmarna”, säger Steve. ”Sedan lyfter de den rakt upp på bänken. Det gillar kunderna att se.” 

”Om någon frågade mig om jag skulle rekommendera Wood-Mizer skulle jag säga ’absolut’”, säger Steve. ”Den är underbart rolig att såga med och fungerar riktigt bra för mig.”

 

 

***