Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Sågning på Balmoral Estate i Skottland med sågverket Wood-Mizer LT40

Av Wood-Mizer, Europe

Sågning på Balmoral Estate i Skottland med sågverket Wood-Mizer LT40

 

Balmoral Castle har varit residens för den kungliga familjen i Skottland sedan det förvärvades av prins Albert för drottning Victoria 1852. Slottets konstruktion slutfördes 1856, och sedan dess har Balmoral varit kungafamiljens skotska hem. Som traditionen går ska varje efterföljande ägare av godset ta ett nära personligt intresse i att driva och förbättra det. Balmoral Estate köpte nyligen sågverket Wood-Mizer LT40 WIDE Mobile för att effektivt underhålla skogarna och grönområdena runt slottet. 

Balmoral Castle är en stor egendom i Aberdeenshire, Skottland, och ett residens för den brittiska kungafamiljen. Dess historia går tillbaka till slutet av 1300-talet. Om man räknar in all orrjaktsmark, skogsmark, åkermark och mark för rådjursflockar, höglandsboskap, får och ponnyer så omfattar området cirka 20 000 hektar. Det finns också möjlighet för allmänheten att fiska och vandra. Trädgårdarna och slottsområdet är öppet varje dag för besökare mellan april och slutet av juli, varefter kungafamiljens medlemmar anländer till slottet för sin årliga vistelse. 

 

 

Till egendomen hör 3 000 hektar skogsmark med en årlig skörd på 6 000 till 10 000 ton timmer. Sedan drottning Victorias tid har delar av timret använts till slottet och egendomen. Det mesta av timret säljer man till lokala sågverk, varpå en del används till byggnationer och reparationer. Trä av sämre kvalitet omvandlas till ved som man eldar med i slottet och andra hus på egendomen, medan en del flisas för användning i biomassapannan. 

En personalstyrka på 50 heltidsanställda och ytterligare 100 säsongsarbetare är anställda för att underhålla slottet. Skogsteamet har till uppgift att plantera unga träd, vårda växande plantager och säkerställa en stadig tillgång till ved. 

”Jag har arbetat här i mer än 30 år nu och ansvarar för den dagliga driften av skogsavdelningen”, säger Joe Maclugash, skogsförman på Balmoral Estate. ”Mina arbetsuppgifter omfattar en rad aktiviteter, från att fälla träd, rensa upp efter stormar, bygga staket, demontera gamla konstruktioner eller reparera stigar.” 

 

 

”Jag följde i min fars fotspår och blev skogsmästare”, säger han. ”Jag tycker om att arbeta i skogen, det ger mig ett lugn. När jag har en dålig dag kan jag hitta mig en lugn plats att koppla av på med en trevlig utsikt. Det är inget du hittar på kontoret.” 

Joe påbörjade sin skogsbrukskarriär 1981 som motorsågsoperatör och arbetade sig gradvis uppåt till att bli specialist och egenföretagare i västra Skottland. Efter att ha flyttat österut så arbetade han på ett av de lokala godsen och bytte för cirka 30 år sedan till Balmoral Estate. ”Här har jag haft mycket att göra – jag har bland annat sågat med motorsåg, kört traktor, vinschat, transporterat virke och sågat timmer. Och det gör jag än i dag.”

Vattenkraftsturbinen som driver godsets sågverk är ända från 1927. Turbinen renoverades år 2005 för att göra den tillräckligt effektiv för att producera elektricitet till det nationella elnätet. Innan de köpte sitt Wood-Mizer-sågverk hade de en enorm cirkelsåg med utbytbara tänder. ”På den tiden gjorde den så kallade ”yankee-sågen” att man slapp ta loss bladet från maskinen varje gång man ville såga olika träslag”, förklarar Joe. ”Det var inte särskilt säkert eftersom man var tvungen att hantera stockar manuellt. Att mata materialet genom sågen krävde ett stort arbete och man fick vara försiktig, för sågen kunde kasta stocken.”

 

 

”Hans majestät kung Charles tar ett stort personligt intresse i förvaltningen av godset, särskilt grönområdena med skogar, trädgårdar och ängar. Vi använder trä för olika projekt och vill inte köpa trä någon annanstans. Vi använder främst barrved, som tall, douglasgran, ädelgran, sitkagran eller hemlock”, förklarar Joe. ”Balmoral Estate har mestadels blandad barrskog med inslag av lövträd. Vissa delar utgör ett kommersiellt skogsområde, vissa är nytto-trädlandskap och vissa tillhör Conservation Area at the West End, som drottning Victoria startade.” I skogarna planteras hela tiden nya träd – för varje träd man fäller planterar Joe 5 nya träd.

Joe och hans medarbetare fick höra om Wood-Mizers produkter för flera år sedan när deras gamla sågverk slutade fungera och de var tvungna att lägga ut arbete på entreprenad. ”Vi gillade idén om att ha vårt eget mobila sågverk, men det tog lite tid innan Hans Majestät Konungen kunde se fördelarna med ett sågverk och godkände vår rekommendation att köpa ett Wood-Mizer till godset”, förklarar Joe. ”Vi köpte vårt Wood-Mizer LT40 WIDE Mobile från APF-mässan 2022, med hjälp från Keith Threadgall, deras skotska försäljningsagent. Keith hjälper oss gladeligen när vi har problem med att hantera sågverket. Jag tycker om att arbeta med sågverket, även om jag fortfarande lär mig, så det händer att jag ringer Keith med enkla frågor då och då.

 

 

”Vi gjorde vårt bästa för att övertyga kungen att låta oss köpa ett LT40 WIDE Mobile, eftersom det är ett så välbyggt och lätthanterligt sågverk. Man får massor av hjälp från Wood-Mizers representanter och de officiella onlineresurserna innehåller massor med användbart material. Hittills har vi använt sågverket för flera projekt på egendomen – vi har precis renoverat en bro och sågat timmer åt jaktförvaltningen, som förbereder sig för orrjaktsäsongen. Snart kommer vi att bygga en utbyggnad till kafeterian bredvid slottet,” fortsätter Joe. 

Utöver sitt sågverk LT40 WIDE använder Joe Wood-Mizers bladunderhållsutrustning för att slipa om bladen. Han skulle vilja utöka sågverkstaden genom att lägga till kantverket EG300 för att ta bort barken från kanterna snabbt och effektivt. 

 

 

 

Wood-Mizer LT40 är ett legendariskt sågverk som revolutionerade hur människor omvandlade stockar till virke. Det har funnits på marknaden i mer än 40 år och har bevisat sin mångsidighet, prestanda och tillförlitlighet i nästan alla delar av världen. I dag kan Joe tillsammans med sina medarbetare åka runt på egendomen och enkelt såga stockar till de brädor, block och balkar som de behöver till sina projekt. LT40 är ett exakt och tillförlitligt sågverk som kommer att hålla i många år och generera vinst dagligen. 

 

***