Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Sågning, osttillverkning och gårdsturism i de slovenska alperna

Sågning, osttillverkning och gårdsturism i de slovenska alperna

 

Danilo Bončina bor i Čadrg, en by nära Tolmin, som ligger 700 meter över havet. Danilos huvudsakliga sysselsättning är lantbruk och gårdsturism på hans gård, PRI LOVRČU, där de föder upp boskap och producerar mjölk i sitt eget mejeri. ”Du är hjärtligt välkommen att besöka byn Čadrg, där du kan njuta av den friska luften och tystnaden. Vår gård har två gästrum för 4 respektive 5 personer. Du är också välkommen att beställa en lördags- eller söndagslunch och besöka vårt mejeri.”

 

 

Gården har gått i arv från generation till generation. Deras huvudsakliga inkomstkälla på gården är mejeriet, där de producerar en vanlig typ av ost kallad tolminc. 

”Traditionen med att tillverka ost här är lika gammal som vår by. Förr användes osten till mat och tillverkades hemma. Efter att vägen byggdes blev det möjligt att transportera osten till dalen, så att den kunde säljas över hela Slovenien och utomlands.”

 

 

”Till största delen lever vi av inkomsterna från osten – grödorna odlar vi i allmänhet för våra egna behov och till våra gäster, eftersom vi har två gästrum.”

Dock har Danilo ganska nyligen också börjat såga, i och med att skogarna i regionen mest används för att samla in trä och producera virke.

Danilo och hans familj köpte ett LT15 för att bygga en ny lada åt all boskap på gården. ”Vi bestämde oss för att köpa ett sågverk som var så funktionellt och enkelt att använda som möjligt. Vi tittade på att skaffa ett sågverk från Wood-Mizer och efter sex månader slog vi till och satte i gång att arbeta med det. Att montera ihop sågverket tog bara någon timma – sedan var vi snabbt i gång med att såga, och bra blev det också!”

 

 

”Monteringen var enkel, dessutom är det flyttbart och drivs av el eller diesel. Vi sågade i princip allt det trä vi behövde till ladan med vårt sågverk.”

Sågverket har blivit en naturlig del av deras dagliga liv. Danilo fortsätter: ”Vi använder det i princip hela tiden. Dels för att såga trä för våra egna behov, och ibland åt våra grannar. Det kan såga timmer i alla slags former, det spelar ingen roll ifall det är tjockt, tunt, rakt eller böjt. Grannarna kommer ofta med timmer på morgonen – så har vi brädor klara på eftermiddagen.”

 

 

Att äga sågverket har inte bara gynnat Danilo och hans egen gård utan också de som bor i den lokala byn, som får möjlighet till bra virke genom Danilos sågtjänster. ”Det enda vi ångrar är att vi inte köpte det tidigare, för det är verkligen mångsidigt, gör snygga skär och ger minimalt med spill. Och så är det enkelt att använda också.”

Mer information om PRI LOVRČU farm: www.prilovrcu.si

 

 

***